Idealna temperatura po prostorijama u stanu tokom zime

05.12.2023. 17:11
0
IZVOR: nezavisne.com

Idealna temperatura za vaš dom ponajviše zavisi od vaših navika, no trebali biste voditi računa o pametnom korištenju električne energije. Zbog toga britansko ministarstvo energetike preporučuje postavljanje termostata na temperaturu između 20 i 21 stepeni u zimskim mjesecima, a još nižu kada spavate ili ste izvan kuće, piše Real Simple.

Dnevni boravak

Temperaturu dnevne sobe najbolje je održavati između 19 i 22 stepeni jer se tamo najviše vremena provodi, a tu dolaze i gosti. Stručnjaci kažu da je potrebno redovito provjetravati ovu prostoriju.

Spavaća soba

Trebala bi biti najhladnija u stanu, a idealna temperatura je između 16 i 18 stepeni. Razlog tako niske temperature je kvaliteta sna. Previsoka temperatura u spavaćoj sobi loše utiče na san, povećava nemir i produljuje vrijeme potrebno za uspavljivanje. Ne preporučuje se ni spavanje u prehladnoj prostoriji jer se možete prehladiti.

Kuhinja

Zagrijte je na 20 stepeni jer se kuvanjem prostor dodatno zagrijava. No, temperatura ne smije biti ispod 20 stepeni jer se tada stvara kondenzacija i vlaga koja uzrokuje stvaranje plijesni.

Kupatilo

Temperatura u njoj trebala bi biti 21 stepen, jer je ugodna za boravak, a na zidovima kupatila neće se stvarati vlaga. Kada tokom kupanja povisite temperaturu, prozračite kupatilo, prenosi Jutarnji.hr.

Komentari 0
Povezane vijesti
Skida tragove flomastera i bojica: Trik za čiste zidove (VIDEO) Skida tragove flomastera i bojica: Trik za čiste zidove (VIDEO)
Najlakši način da očistite radijatore pune prašine Najlakši način da očistite radijatore pune prašine
Veličanstvene ljubičice i tokom zime Veličanstvene ljubičice i tokom zime
Najčitanije
  • U paklu Skenderije
    9h 7m
    11
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    7h 51m
    0
  • Dječak iz BiH pao pod traktor, helikopterom prebačen u bolnicu
    20h 18m
    0
  • Saobraćaj u prekidu zbog udesa na putu Foča-Gacko, sedam lica povrijeđeno
    2h 36m
    0
  • U Neumu upecan najopasniji morski pas Jadrana
    22h 37m
    0