Istočni front, 165. dan: Ruska vojska oborila dva ukrajinska aviona Su-25

07.08.2022. 11:48
0
IZVOR: b92.net/novosti.rs

Ruska specijalna vojna operacija u Ukrajini ušla je u 165. dan.

Bajden potpiruje vatru u Ukrajini, to je veliki zločin

Suosnivač Pink Flojda Rodžer Voters izjavio je da smatra da američki predsjednik Džo Bajden potpiruje vatru u Ukrajini.

- To je veliki zločin. Zašto Sjedinjene Američke Države ne ohrabre (Vladimira) Zelenskog da pregovara, i otklone potrebu za ovim užasnim, užasnim ratom? - pitao je Voters.

On je postavio pitanje voditelju Si-En-Ena "šta bi SAD učinile da Kinezi postavljaju nuklearne rakete u Meksiko i Kanadu".

- Ovaj rat se u suštini odnosi na akciju i reakciju NATO-a koji se gura ka ruskoj granici, što su obećali da neće učiniti kada je (Mihail) Gorbačov pregovarao o povlačenju SSSR-a iz istočne Evrope - rekao je muzičar.

Rusi probili odbranu u fabrici "Knauf" u Soledaru

Ruska vojska je probila odbranu ukrajinske vojske u fabrici "Knauf" u Soledaru, gdje se poslednjih dana vode žestoke borbe, javlja ratni reporter Semjon Pegov, prenosi Sputnjik.

Bivši američki obavještajac: Zelenski će morati da bježi

Vladimir Zelenski će ili napustiti Ukrajinu ili će poginuti od ruku samih Ukrajinaca, smatra bivši američki obavještajac Skot Riter.

Kubrakov: Konvoj četiri broda sa žitom krenuo iz Ukrajine

Ukrajinski ministar za infrastrukturu Oleksandr Kubrakov, izjavio je da je drugi konvoj brodova sa ukrajinskim poljoprivrednim proizvodima isplovio danas iz ukrajinskih crnomorskih luka, u okviru sporazuma o deblokadi ukrajinskog prekomorskog izvoza.

Kubrakov je tvitovao da su četiri teretna broda "Mustafa Nedžati", "Star Helena", "Glori" i "Riva Vind", natovarena sa skoro 170.000 tona žitarica, prenosi Rojters.

Ova četiri broda napustila su Ukrajinu u skladu sa okvirnim sporazumom koji su potpisale Ukrajina, Rusija, Turska i Ujedinjene nacije.

Ruska vojska oborila dva ukrajinska aviona Su-25

U području Radgospno, u Hersonskoj oblasti, oboren je ukrajinski Su-25, kao i u području Solncevo, u Kirovgorodskoj oblasti, javlja ruski ratni reporter Roman Saponjkov

Ukrajinci 48 puta granatirali DNR

Ukrajinske trupe su tokom dana 48 puta granatirale teritoriju DNR, ispalivši 312 komada municije, saopštilo je predstavništvo republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre.

- U protekla 24 sata Predstavništvo je prijavilo 48 činjenica pucanja od strane Oružanih snaga Ukrajine - navodi se u poruci objavljenoj na Telegram kanalu Predstavništva.

Četiri broda sa prehrambenim proizvodima isplovljava iz luka u Odesi i Černomorsku

Četiri broda sa prehrambenim proizvodima dobilo je dozvolu da isplovi iz ukrajinskih luka u Černomorsku i Odesi, saopštila je pres služba Ujedinjenih nacija, prenosi Sputnjik.

Brodovi će isploviti kroz humanitarni koridor koji je formiran u okviru Prehrambenog sporazuma.

U pitanju su brod „MV Glori“ koji prevozi 66.084 tone kukuruza u Istanbul, brod „MV Star Helena“ koji nosi 45.000 tona hrane u Nantung (Kina), „MV Eiva vind“ sa 44.000 tona kukuruza i odredište mu je Iskanderun (Turska), kao i brod „MV Mustafa Nekati“ koji nosi 6.000 tona suncokretovog ulja u grad Monopoli u Italiji.

Ukupno će ova četiri broda prevesti 161.084 tone prehrambenih proizvoda.

General Mizincev krivicu za nuklearni terorizam svaljuje na Ukrajinu

Rusko Ministarstvo odbrane smatra da je granatiranje nuklearne elektrane Zaporožje koje su izvšrile ukrajinske snage čin nuklearnog terorizma u skladu sa konvencijom UN koja je usvojena rezolucijom Generalne skupštine UN, rekao je danas direktor ruskog Kontrolnog centra nacionalne osbrane general Mihail Mizincev.

Ukrajinske snage gađale su područje nuklearne elektrane Zaporožja nakon čega je izbio požar.

Presječene su dvije napojne linije koje su neophodne za rad elektrane zbog čega je više od 10.000 meštana regiona Zaporožje ostalo bez struje i vode.

Ubijen maloljetnik u Alčevsku

Oružane snage Ukrajine su iz američkih HIMARS-a gađale višespratnicu u Alčevsku, prenosi Raša Tudej.

Ovo je saopšteno u predstavništvu LNR.

Prema ažuriranim podacima, u granatiranju je poginuo jedan civil, a povrijeđeno je još devetoro, među kojima i maloljetnik, saopštilo je republičko tužilaštvo.

U Alčevsku je tokom jučerašnjeg napada oštećeno ukupno deset stambenih zgrada, tri predškolske obrazovne ustanove i škola, dodaje Ministarstvo za vanredne situacije LNR.

Komentari 0
Povezane vijesti
Putin dodijelio orden tinejdžerima koji su spasavali ljude tokom napada na Krokus Putin dodijelio orden tinejdžerima koji su spasavali ljude tokom napada na Krokus
Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju
Rusija će iskoristiti svoj uticaj da rezolucija o Srebrenici ne bude usvojena Rusija će iskoristiti svoj uticaj da rezolucija o Srebrenici ne bude usvojena
Najčitanije
  • „Ako izađeš, bićeš zaklan“: Ispovijest Danila Beribake koji je preživio pakao Doborovoljačke ulice
    11h 53m
    12
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    10h 49m
    0
  • U nedjelju narodno veselje kod Crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Palama
    10h 53m
    1
  • Fočanski svetac Budimir Sokolović - Dražin ispovjednik i Hristov mučenik
    7h 46m
    0
  • Četrnaestogodišnji Miloš sa uživanjem se brine o porodičnom imanju
    9h 43m
    0