Istočni front, 308. dan: Kremlj odbacio mirovni plan Zelenskog, mora se uzeti u obzir trenutna realnost

28.12.2022. 14:45
0
IZVOR: in4s.net / Telegram / Agencije

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini ušla je u 308. dan.

Snage LNR ubile 85 ukrajinskih vojnika. Predsjednik Rusije Vladimir Putin potpisao je dekret kojim se zabranjuje snabdijevanje naftom i naftnim derivatima zemalja koje su ograničile cijenu ruske nafte.

Kremlj odbacio mirovni plan Zelenskog, mora se uzeti u obzir trenutna realnost

Kremlj je danas odbacio mirovni plan ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog od 10 tačaka i saopštio da prijedlozi za okončanje sukoba u Ukrajini moraju da uzmu u obzir, kako je navedeno, trenutnu realnost, uključujući onu vezanu za pridruživanje četiri ukrajinska regiona Rusiji.

- Ne može biti mirovnog plana za Ukrajinu koji ne uzima u obzir današnju realnost u vezi sa ruskom teritorijom, sa ulaskom četiri regiona u sastav Rusije. Planovi koji ne uzimaju u obzir ovu realnost ne mogu biti prihvaćeni - rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, a prenosi Interfaks.

Nakon referenduma koji se održali u septembru u četiri ukrajinske oblasti Donjeck, Lugansk, Herson i Zaporožje, Rusija ih je proglasila dijelom svoje teritorije, a održavanje ovih referenduma i pripajanje oblasti osudile su Ukrajina i zapadne zemlje.

Eksplozije odjekuju u Slavjansku, Kramatorsku, Konstantinovki i Družkovki, DNR.

Više od 300.000 stanovnika Kijeva i dalje nema struje, negdje nema ni vode i grijanja, pišu ukrajinski mediji.

Fliponenko: Snage LNR ubile 85 ukrajinskih vojnika

Portparol Narodne milicije samoproglašene Luganjske Narodne Republike (LNR) Ivan Fliponenko saopštio je da su ukrajinske snage u posljednjih 24 sata pretrpjele 85 žrtava u borbama sa borcima LNR.

- Neprijatelj je u protekla 24 sata pretrpio velike gubitke u vidu ljudstva i vojne opreme kao rezultat aktivnih ofanzivnih dejstava snaga narodne milicije. Ubijeno je čak 85 vojnika - naveo je  Fliponenko na Telegramu.

Dodaje da su tokom posljednja 24 sata, snage narodne milicije LNR uništile dva ukrajinska tenka, četiri oklopna transportera, jedan artiljerijski top, tri bespilotne letjelice i 17 specijalnih motornih vozila.

Kijev: Ruske snage ispalile 33 rakete na Herson

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je da su Ruske snage ispalile 33 rakete na civilne ciljeve u ukrajinskom gradu Hersonu u poslednja 24 sata.

U svom jutarnjem izvještaju navode da ruske snage napadaju iz minobacača i artiljerije naseljena mjesta na desnoj obali rijeke Dnjepar u blizini Hersona.

Rusija negira da je u svojim napadima gađala civilne ciljeve.

Najteže borbe i dalje se vode oko istočnog grada Bahmuta u Donjecku, koji Rusija već mesecima pokušava da osvoji, kao i na severu u gradovima Svjatove u Lugansku, gde Ukrajina pokušava da probije ruske linije odbrane

Ruska hakerska grupa „Rahdit“ („Zli ruski hakeri“) objavila je na antifašističkom sajtu „Nemezida“ podatke o više od 70 saradnika ukrajinske sajber vojske.

- Upoznajte se sa elitom ukrajinske sajber vojske, hakerima, učesnicima redovnih međuresorskih takmičenja CTF („Osvajanje zastave“) među nepostojećim bezbjednostnim strukturama 404 - navodi se na Telegramu.

Utvrđeno je da objavljeni podaci pripadaju pripadnicima Ministarstva odbrane Ukrajine, Ukrajinskoj gardi, obrazovnim institucijama koje obučavaju o načinima zaštite informacija i Službi bezbijednosti Ukrajine.

- To su oni koji vuku konce IT vojske, oni im govore šta da napadnu i u koje vrijeme da pritisnu dugme. Međutim, čak su i oni samo dekor. Sutra ćemo pokazati lica pravih dirigenata ukrajinskih sajber klovnova - obećali su hakeri.

Na sajtu se nalaze podaci studenata i profesora vojnih univerziteta u Ukrajini, kao i oficira i njihovi podaci na društvenim mrežama, prenosi Sputnjik.

Ranije je ruska hakerska grupa objavila prvi dio podataka o ukrajinskim hakerima – IT vojsci Ukrajine, koja ima 759 ljudi i pripadnici SMM pokreta „Sejv UA“ koja ima 406 člana.

U novembru je „Rahdit“ objavio na sajtu „Nemezida“ spisak polaznika i profesora Akademije Službe bezbednosti Ukrajine. Tada su bili obijelodanjeni podaci o više od 400 ljudi, koji će uskoro popuniti redove ukrajinskih specijalnih službi. U podacima su bile adrese, telefoni, individualni brojevi iz državnih registara fizičkih lica, mejlovi i stranice na društvenim mrežama, digitalni kodovi u mesindžerima i registarske oznake automobila.
Krajem novembra su „Zli ruski hakeri“ učinili javno dostupnim informacije o više od 1,5 hiljade zaposlenih u Spoljnoj obavještajnoj službi Ukrajine.

Komentari 0
Povezane vijesti
U specijalnoj operaciji ruske vojske 1.100 žena U specijalnoj operaciji ruske vojske 1.100 žena
Istočni front, 310. dan: Gubici Ukrajinaca kod Artjomovska Istočni front, 310. dan: Gubici Ukrajinaca kod Artjomovska
Istočni front, 307. dan: Lavrov: Politički kurs Zapada nosi rizik od direktnog oružanog sukoba nuklearnih sila Istočni front, 307. dan: Lavrov: Politički kurs Zapada nosi rizik od direktnog oružanog su...
Najčitanije
  • U paklu Skenderije
    23h 6m
    13
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    21h 50m
    0
  • Saobraćaj u prekidu zbog udesa na putu Foča-Gacko, sedam lica povrijeđeno
    16h 35m
    0
  • NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad
    13h 34m
    0
  • Normalizovan saobraćaj na magistralnom putu Foča-Gacko
    14h 46m
    0