Istočni front, 392. dan: Oboren ukrajinski Mi-8

22.03.2023. 15:13
0
IZVOR: sputnikportal.rs/ Telegram

U toku je 392. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

Crnomorska flota je odbila napad dronova na Sevastopolj. Vladimir Zelenski prihvatio poziv japanskog premijera Fumija Kiside da učestvuje na samitu G7, piše Kjodo.

Snažne eksplozije odjeknule u Dnjepropetrovsku i Zaporožju.

SAD su zapravo direktno umiješane u sukob u Ukrajini, izjavio je zamjenik ministra spoljnih poslova Rusije Rjabkov.

Glavno sa brifinga Ministarstva odbrane Rusije:

- U području Odese, na teritoriji aerodroma Školjni, napadnuta su dva hangara sa naoružanjem i vojnom opremom ukrajinske vojske;

- Oboren ukrajinski helikopter Mi-8 u Harkovskoj oblasti;

- Ruske trupe su likvidirale više od 50 ukrajinskih vojnika u pravcu Kupjanska;

- Oružane snage Rusije su likvidirale oko 40 ukrajinskih vojnika i uništile artiljerijski sistem M777 na južnodonjeckom i zaporoškom pravcu;

- Ruske trupe su likvidirale više od 300 ukrajinskih vojnika u pravcu Donjecka;

- Ruske trupe likvidirale su više od 90 ukrajinskih vojnika i uništile jednu samohodnu haubicu u pravcu Krasnog Limana;

- Oružane snage RF uništile su skladište goriva za vojnu tehniku 102. brigade teritorijalne odbrane u zaporoškoj oblasti.

Djevojke koje služe u ruskoj vojsci oborile dva ukrajinska drona

Dva od tri ukrajinska drona koji su jutros pokušali da izvedu napad na Sevastopolj oborile su devojke koje služe u ruskoj vojsci, izjavio je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu, te je naložio da im se dodjele nagrade.

Kako je objasnio, rano jutros protivnik je pokušao da izvede napad bespilotnim letjelicama na ruske objekte na Krimu i Sevastopolju, ali su sva tri drona uništena.

Granatirano selo Borisovka

Ukrajinske trupe granatirale su selo Borisovka u Belgorodskoj oblasti. Farma se našla pod vatrom, jedna osoba je poginula, rekao je gubernator Vjačeslav Gladkov.

Ruske snage kontrolišu 70 odsto Artjomovska

Artjomovsk je praktično blokiran, rekao je savjetnik vršioca dužnosti šefa DNR Jan Gagin.

Ruske snage već kontrolišu 70 odsto grada.

Prema riječima Jana Gagina, ruske snage su spremne da odbiju svaku ofanzivu na DNR, odbrana duž cijele linije razdvajanja je ešalonirana.

Prema posljednjim podacima, ruske trupe su presjekle ili drže pod vatrenom kontrolom sve asfaltne puteve, dok proljećna bljuzgavica ozbiljno otežava isporuku municije i rezervi Oružanim snagama Ukrajine.

Vojni objekti NATO-a u Ukrajini

Istraga o aktivnostima američkih biolaboratorija u Ukrajini potvrdila je da se pod njihovom maskom tamo nalaze vojni objekti NATO-a, rekla je zamjenica predsednika Državne dume Irina Jarova.

- Naša istraga je u potpunosti potvrdila da su u Ukrajini, pod maskom biolaboratorija, stvoreni vojni objekti Sjedinjenih Država i NATO-a. Želim odmah svima da skrenem pažnju na to da, za dolazak pravih vojnih baza na suverenu teritoriju drugih zemalja potrebni su ozbiljni, kontrolisani razlozi. Ako govorimo o bloku NATO-a, onda je otvaranje vojno-bioloških laboratorija omogućilo Sjedinjenim Državama da zaobiđu sve međunarodne sporazume - citirala je pres-služba Državne dume.

- Sjedinjene Države mogu da vrše testiranja bioagenasa od interesa na licu mjesta, istražujući njihovu patogenost, moguće puteve isporuka do cilja i druga svojstva u oblasti ​​​potencijalne primjene. Po uputstvima i zadacima Ministarstvo odbrane SAD izvoze prikupljene opasne patogene mikroorganizme i genetski materijal - rekla je ona pres-službi Državne dume.

SAD ponudile Slovačkoj 12 novih helikoptera za MiG-29

Sjedinjene Američke Države ponudile su Slovačkoj 12 novih helikoptera Bell AH-1Z Viper kao zamjena za lovce MiG-29 koje je Bratislava isporučila Ukrajini, saopštio je slovački ministar odbrane Jaroslav Nađ.

- Dvanaest novih helikoptera Bell AH-1Z VipeBell AH-1Z Viper sa opremom, obukom pilota i tehničara i više od 500 projektila AGM-114 Hellfire II – to je prijedlog vlade SAD - napisao je Nađ na Fejsbuku (u Ruskoj Federaciji zabranjen kao ekstremistički ).

Ranije su slovački mediji javili da bi u Ukrajinu moglo da bude prebačeno 10 lovaca MiG-29 sa motorima i još tri bez motora.

Rogov: Gomilaju se snage za ofanzivu

Ukrajinske snage spremaju nekoliko napada na zaporošku liniju fronta, od kojih neki imaju za cilj odvlačenja pažnje, saopštio je član Glavnog savjeta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

- Gomilaju se snage za ofanzivu, informacije o prebacivanju tenkova i aviona zapadnih zemalja se pokazuju kao tačne - rekao je Rogov.

Odbijen napad dronova u blizini Sevastopoljskog zaliva

Crnomorska flota je rano ujutru odbila napad dronova u blizini Sevastopoljskog zaliva, rekao je gubernator grada Mihail Razvožajev.

- Ukupno tri objekta su uništena do ovog časa. Pokušali su da prodru u zaliv, naši mornari su pucali na njih iz lakog naoružanja. Dejstvovala je i protivvazdušna odbrana. Ratni brodovi nisu oštećeni. Od eksplozija uništenih neprijateljskih dronova na zgradama na Lenjinoj 2, u Domu Moskve, razbijeni su prozori. Ljudi nisu povrijeđeni - napisao je gubernator na svom Telegram kanalu.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srednjoškolci iz Istočnog Sarajeva na Sveruskom patriotskom forumu u Krasnodaru Srednjoškolci iz Istočnog Sarajeva na Sveruskom patriotskom forumu u Krasnodaru
Bivši američki obavještajac: NATO nikada neće poslati vojsku u Ukrajinu - to je put u momentalnu smrt Bivši američki obavještajac: NATO nikada neće poslati vojsku u Ukrajinu - to je put u mom...
Na današnji dan Jurij Gagarin poletio u svemir (VIDEO) Na današnji dan Jurij Gagarin poletio u svemir (VIDEO)
Najčitanije
  • Sutra obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    13h 38m
    0
  • Humanitarna grupa „Vukovi“ pokrenula humanitarnu akciju za porodicu Čečar sa Pala
    11h 52m
    0
  • U toku srednjoškolski humanitarni bazar u Istočnom Sarajevu (FOTO)
    9h 42m
    0
  • Republika Srpska dobila novi Izborni zakon
    12h 57m
    0
  • U utorak besplatni pregledi dojke u Istočnom Starom Gradu
    7h 40m
    0