Istočni front, 96. dan: Ruski suhoji uništili ukrajinske položaje

30.05.2022. 09:20
0
IZVOR: novosti.rs

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini danas je ušla u 96. dan.

Predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski otpustio je tokom posjete Harkovskoj oblasti lokalnog šefa Službe bezbjednosti Ukrajine. Predstavnici EU razmatraju uvođenje šestog paketa antiruskih sankcija, ali za sada nije postignut dogovor o sankcijama na rusku naftu.

Guverner Luganska: "Ruske snage napreduju iz predgrađa Sjeverodonjecka"

- Nažalost, imamo razočaravajuće vijesti, neprijatelj napreduje ka gradu - kazao je Gajdaj za ukrajinsku državnu televiziju, prenio je Rojters, javlja Tanjug.

Guverner Luganska je nešto ranije rekao da su ruske trupe napale grad svim oružjem, uz podršku iz vazduha, i ušle u njegove jugoistočne i sjeveroistočne dijelove.

Nalet ruskih Su-25

Avioni su izvršili raketne napade na objekte Oružanih snaga Ukrajine u niskom letu i uništili prikrivena neprijateljska utvrđenja, opremu i naoružanje.

Jaka eksplozija u centru Melitopolja

U centru Melitopolja odjeknula je jaka eksplozija, saopštio je član glavnog savjeta vojno-civilne administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

Rogov je precizirao da je centar grada bio ispunjen crnim dimom.

Gauk: "Ukrajini treba isporučivati oružje"

Bivši njemački predsjednik Joahim Gauk smatra da su isporuke oružja Ukrajini sada neophodne za jačanje njene odbrambene sposobnosti.

- Bez oružja saveznika u svjetskom ratu Evropa bi bila pod vlašću nacista. Ali i bez tog istorijskog pregleda trebalo bi da nam bude jasno da u sadašnjoj situaciji prije svega moramo dati riječ Ukrajini - rekao je Gauk za list „Bild“.

- Ako nam ljudi zatim kažu: Želimo da se borimo za svoju slobodu, čak rizikujemo i živote, onda nije naš posao da im sa bezbjednog mjesta objašnjavamo šta je ispravno - naglasio je on i dodao da bi to bilo „bezosjećajno i krajnje nadmeno“.

Na naselja Goljmovski i Dolomitno ispaljeno 10 mina

Ukrajinske trupe pucale su na naselja Golmovski i Dolomitno, ispalivši 10 mina kalibra 120 milimetara, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre.

Ukrajinske trupe su ranije u ponedjeljak ispalile šest granata kalibra 122 mm na Golmovskog, navodi agencija RIA Novosti.

Ukrajinske trupe granatirale su selo Bajrak, ispalivši pet granata kalibra 122 mm, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre.

Antiruske sankcije će škoditi Japanu

Antiruske sankcije koje je uveo Tokio na neki način će negativno uticati na rad 15.000 japanskih kompanija koje su poslovale sa Rusijom, izračunali su lokalni mediji.

Erdogan namjerava da danas razgovara sa Putinom i Zelenskim

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan saopštio je namjeru da danas razgovara telefonom sa ruskim i ukrajinskim kolegama, Vladimirom Putinom i Vladimirom Zelenskim, javlja Tanjug.

- Naravno, Rusija neće pozitivno gledati na te stvari (pristupanje Švedske i Finske NATO). Rusija je, prije svega, zabrinuta zbog finskog pitanja. Zašto? Zato što je ovo granična zemlja i zato ne podržava članstvo Finske u NATO. U stvari, Rusija ne podržava ulazak nijedne skandinavske zemlje u NATO - rekao je Erdogan novinarima u nedjelju po povratku iz posjete Azerbejdžanu, javila je televizija NTV, preneo je TASS.

Putovanje u Hersonsku oblast se ne preporučuje

Putovanje u Hersonsku oblast iz regiona Ukrajine koje kontrolišu kijevske vlasti je otvoreno, ali danas nije bezbjedno zbog neprijateljstava, rekao je Kiril Stremousov, zamjenik načelnika vojno-civilne administracije regiona.

- Prolaz u Hersonsku oblast je danas otvoren, ali nije preporučljivo ići tamo - rekao je Stremousov za RIA Novosti.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    7h 31m
    0
  • Slani mafini
    16h 52m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    18h 47m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    16h 41m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    11h 10m
    3