Istočno Sarajevo: Mladi prisustvovali Treningu medijske pismenosti

17.01.2021. 19:22
0
IZVOR: is-radio.com

Međunarodna organizacija za migracije sa ciljem pomoći mladima u lokalnim zajednicama Bosne i Hercegovine, organizovala je 16. i 17. januara 2021. godine, u prostorijama Pravoslavnog centra za mlade mitropolije Dabrobosanske „Sv. Petar Sarajevski“ u Istočnom Sarajevu „Trening medijske pismenosti“ za mlade ovog grada.

- Cilj nam je bio da uključimo mlade iz svih dijelova Istočnog Sarajeva, a pri tome da to budu zaista mladi kojima je potrebno da se edukuju o temama medijske pismenosti i koji će, nakon završenog treninga, stečena znanja prenositi na svoje vršnjake - navodi Dragana Vučković, facilitatorica ovog treninga.

Prema riječima Vučkovićeve, trening se sastojao od nekoliko tematskih sesija i praktičnih zadataka nakon kojih su se mladi upoznali sa osnovnim pojmovima novinarstva i ako ne u potpunosti stekli onda zasigurno počeli da razvijaju kritički stav prema sadržajima objavljenim kroz različite kanale, od privatnih profila na društvenim mrežama do zvaničnih portala i medijskih kuća.

- S obzirom na rezultate praktičnih vježbi koje su koncipirane tako da jasno mogu pokazati nivo usvojenog znanja, ja sam slobodna da kažem da su ovi mladi ljudi, nakon završenog treninga, opremljeni znanjem koje će im pomoći da kritički posmatraju javnost što nam je i više nego neophodno s obzirom na brojnost medijskih zloupotreba - zaključuje Vučkovićeva.

Ovom treningu koji je realizovan u sklopu projekta „Podrška mladima u lokalnim zajednicama u Bosni i Hercegovini“, kojeg finansijski podržava Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, a implementira Međunarodna organizacija za migracije (IOM), prisustvovalo je 12 mladih od 17 do 23 godine iz nekoliko opština grada Istočno Sarajevo. Prema njihovim riječima, trening je bio uspješan.

- Zadovoljna sam. Voljela bih da se trening ponovo organizuje kako bih ga preporučila svojim prijateljima - kaže Marija Anđelković, jedna od polaznica treninga.

Nakon završenog treninga, iz Međunarodne organizacije za migracije najavljuju nastavak rada sa ovom grupom mladih i ponovni susret u narednih 10-ak dana kada će biti prodiskutovani utisci sa treninga i rezultati praktičnih zadataka koje će polaznici i polaznice ovog treninga u međuvremenu realizovati kako bi dodatno potvrdili stečena znanja.

Komentari 0
Povezane vijesti
Dječiji sajam 8. i 9. juna u Istočnom Sarajevu Dječiji sajam 8. i 9. juna u Istočnom Sarajevu
Večeras promocija knjige „(O)čaj u šoljici kafe“ Sandre Alek u Istočnom Sarajevu Večeras promocija knjige „(O)čaj u šoljici kafe“ Sandre Alek u Istočnom Sarajevu
Vatrogasac – human i odgovoran posao koji morate voljeti Vatrogasac – human i odgovoran posao koji morate voljeti
Najčitanije
  • Istočna Ilidža: Radnik firme pronevjerio veću količinu novca
    19h 36m
    0
  • Pale: Uzeo motocikl, nije dostavio rezanu građu u zamjenu
    19h 43m
    3
  • Vlasnik firme iz Novog Sada doveo zaposlene u rodno Nevesinje
    16h 25m
    0
  • Studenti sa Elektrotehničkog fakulteta pokazali su da znaju dobro i sa loptom
    11h 3m
    0
  • Kandidat za gradonačelnika ubijen na predizbornom skupu!
    11h 35m
    0