Istraživanje IPSOS-a za Sokolac: Bjelica 48%; Koprivica 20%

03.09.2020. 08:33
0
IZVOR: opstinasokolac.net

IPSOS-ovo terensko istraživanje u koje je portal ,,Sokolac – srce Romanjije” ekskluzivno imao uvid, za one koji su kratko u politici, može izazvati euforiju.

Za one iskusne – blago zadovoljstvo postignutim, ali i zabrinutost kako da se brojevi koje vidimo pretoče u rezultate glasanja na izborima 15. novembra. Gledajući te brojeve ti neiskusni bi pomislili da je sve završeno. Oni iskusni znaju da najbitnije vrijeme tek dolazi.

Broj građana koji tvrde da se Republika Srpska kreće u lošem pravcu i nazaduje je na izuzetno visokom nivou – čak 95%, što je mnogo više nego u ostalim dijelovima Istočnog Sarajeva. Zanimljivo je da čak i birači SNSD-a u Sokolcu misle da RS ide u pogrešnom smijeru – 94%.

Za aktuelnog načelnika Sokoca Milovana Bjelicu, u ovom momentu na izborima, glasalo bi 48%, a za njegovog protiv kandidata Bojana Koprivicu 20% dok je "neodlučno" ili "ne zna za koga bi glasalo" - 22%.

Slika

Za SDS, na lokalnim izborima u Sokocu, glasalo bi 32% birača dok bi SNSD imao 24% glasova od svih građana. Čak 30%, u ovom momentu, ne bi izašlo na izbore dok njih 13% izjavljuje da još uvijek "ne zna" ili je "neodlučno". Iako ovo na prvi pogled može izgledati kao visok rejting zabrinjava veliki broj apstinenata.

Milovan Cicko Bjelica

Ovogodišnja istraživanja na reprezentativnom uzorku su pokazala da je najprepoznatljiviji političar u Sokocu Milovan Bjelica. Njega prepoznaje većina (95%) stanovnika – bez obzira na uzrast, pol, mjesto stanovanja ili stranačku opredjeljenost. Ključ ponovnog izbora za načelnika Sokoca leži u biračima SDS-a. Čak 97% onih koji kažu da će glasati za SDS na izborima za načelnika svoj glas će dati upravo Bjelici. Dobar podatak je i taj da će nešto više od 8% onih koji glasaju za SNSD takođe dati svoj glas Bjelici. Još je zanimljivije da će čak 11% onih koji su za člana Predsjedništva glasali za Dodika na ovim izborima glasati za Bjelicu, a za Koprivicu 71%. Sa druge strane 96% onih koji su glasali za Ivanića glasaće za sadašnjeg načelnika.

Bojan Koprivica

Bojan Koprivica je relativno dugo prisutan na političkoj sceni Sokoca. Sa jedne strane to mu je prednost jer ima pristojnu prepoznatljivost. Sa druge strane ogroman mu je minus što ulazi u kampanju sa porazom iz 2016. godine. Priče o podjeljenosti u opštinskom odboru SNSD-a mu takođe "ne idu na ruku". Brojevi upravo to i pokazuju. Samo 73% onih koji će na lokalnim izborima glasati za SNSD, glasaće i za njega. Za njega će glasati 71% onih koji su glasali za Dodika na izborima 2018. kao i 70% onih koji su glasali za SNSD.

Komentari 0
Povezane vijesti
Održan Forum za bezbjednost opštine Sokolac Održan Forum za bezbjednost opštine Sokolac
Obilježen Dan škole i krsna slava SŠC „Vasilije Ostroški“ Obilježen Dan škole i krsna slava SŠC „Vasilije Ostroški“
Marijana Mijatović kadetski prvak BiH u disciplini vazdušna puška Marijana Mijatović kadetski prvak BiH u disciplini vazdušna puška
Najčitanije
  • Vlasnik firme iz Novog Sada doveo zaposlene u rodno Nevesinje
    22h 53m
    1
  • Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije
    4h 21m
    6
  • Studenti sa Elektrotehničkog fakulteta pokazali su da znaju dobro i sa loptom
    17h 31m
    0
  • Kandidat za gradonačelnika ubijen na predizbornom skupu!
    18h 3m
    0
  • Promovisana 134 diplomca Filozofskog fakulteta na Palama
    23h 36m
    0