Истраживање ИПСОС-а за Соколац: Бјелица 48%; Копривица 20%

03.09.2020. 08:33
0
ИЗВОР: opstinasokolac.net

ИПСОС-ово теренско истраживање у које је портал ,,Соколац – срце Романјије” ексклузивно имао увид, за оне који су кратко у политици, може изазвати еуфорију.

За оне искусне – благо задовољство постигнутим, али и забринутост како да се бројеви које видимо преточе у резултате гласања на изборима 15. новембра. Гледајући те бројеве ти неискусни би помислили да је све завршено. Они искусни знају да најбитније вријеме тек долази.

Број грађана који тврде да се Република Српска креће у лошем правцу и назадује је на изузетно високом нивоу – чак 95%, што је много више него у осталим дијеловима Источног Сарајева. Занимљиво је да чак и бирачи СНСД-а у Соколцу мисле да РС иде у погрешном смијеру – 94%.

За актуелног начелника Сокоца Милована Бјелицу, у овом моменту на изборима, гласало би 48%, а за његовог против кандидата Бојана Копривицу 20% док је "неодлучно" или "не зна за кога би гласало" - 22%.

Слика

За СДС, на локалним изборима у Сокоцу, гласало би 32% бирача док би СНСД имао 24% гласова од свих грађана. Чак 30%, у овом моменту, не би изашло на изборе док њих 13% изјављује да још увијек "не зна" или је "неодлучно". Иако ово на први поглед може изгледати као висок рејтинг забрињава велики број апстинената.

Милован Цицко Бјелица

Овогодишња истраживања на репрезентативном узорку су показала да је најпрепознатљивији политичар у Сокоцу Милован Бјелица. Њега препознаје већина (95%) становника – без обзира на узраст, пол, мјесто становања или страначку опредјељеност. Кључ поновног избора за начелника Сокоца лежи у бирачима СДС-а. Чак 97% оних који кажу да ће гласати за СДС на изборима за начелника свој глас ће дати управо Бјелици. Добар податак је и тај да ће нешто више од 8% оних који гласају за СНСД такође дати свој глас Бјелици. Још је занимљивије да ће чак 11% оних који су за члана Предсједништва гласали за Додика на овим изборима гласати за Бјелицу, а за Копривицу 71%. Са друге стране 96% оних који су гласали за Иванића гласаће за садашњег начелника.

Бојан Копривица

Бојан Копривица је релативно дуго присутан на политичкој сцени Сокоца. Са једне стране то му је предност јер има пристојну препознатљивост. Са друге стране огроман му је минус што улази у кампању са поразом из 2016. године. Приче о подјељености у општинском одбору СНСД-а му такође "не иду на руку". Бројеви управо то и показују. Само 73% оних који ће на локалним изборима гласати за СНСД, гласаће и за њега. За њега ће гласати 71% оних који су гласали за Додика на изборима 2018. као и 70% оних који су гласали за СНСД.

Коментари 0
Повезане вијести
На Ђурђевдан ка манастиру Острог крећу 33 ходочасника На Ђурђевдан ка манастиру Острог крећу 33 ходочасника
Ходочасници из Сокоца на Ђурђевдан полазе на петнаесто поклоњење моштима Светог Василија Острошког Ходочасници из Сокоца на Ђурђевдан полазе на петнаесто поклоњење моштима Светог Василија О...
Митрополит Хризостом: Припрема за радосни тренутак побједе Митрополит Хризостом: Припрема за радосни тренутак побједе
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    10h 58m
    0
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    10h 22m
    0
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    8h 37m
    12
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    1h 56m
    4
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    10h 16m
    0