Izgrađeni konaci monaške kelije na Čelebićima

23.05.2024. 15:20
0
IZVOR: radiofoca.com

U porti Hrama Uspenja Presvete Bogorodice u Čelebićima kod Foče završeni su radovi na izgradnji konaka monaške kelije Svetih pravednih bogoroditelja Joakima i Ane.

Kako je Radio Foči potvrdila mati Minodora (Ružić), konak površine 200 metara kvadratnih je ukrovljen, urađena je fasada i svi unutrašnji radovi, postavljena je stolarija, razvedeno centralno grijanje, opremljena kupatila.

Konaci imaju gostoprimnicu, monaške kelije, kupatila i kuhinje, sa verandom.

Gradnja je počela na jesen 2022. godine, kada je ozidano prizemlje i izlivena ploča, da bi u novembru 2023. objekat bio ukrovljen.

U proteklih dva i po mjeseca, završne radove je, po sistemu „ključ u ruke“, izvela firma „Perišić“ iz Foče i to, kako je istakla mati Minodora, na povjerenje, jer još nisu obezbjeđena potrebna sredstva, koja se prikupljaju dobrovoljnim prilozima vjernika.

Sljedeća faza je opremanje prostorija.

Mati Minodora je pozvala vjerni narod da učestvuje u gradnji i pomogne u skladu sa mogućnostima. Svi koji to žele, prilog mogu uplatiti na račun Mitropolije dabrobosanske u NLB Banci, broj 562-012-81443528-04, sa naznakom "Za izgradnju konaka monaške kelije u Čelebićima".

Monaška kelija na Čelebićima je metoh manastira Vaznesenja Gospodnjeg u Vardištu, a vremenom bi, kako je zamišljeno, trebalo da preraste u prvi manastir na području opštine Foča.

Komentari 0
Povezane vijesti
Tražio lisičarku-našao lane: Neobičan dan Fočaka Bojana Puhalca Tražio lisičarku-našao lane: Neobičan dan Fočaka Bojana Puhalca
Fočanski maturanti: Profesori su nam pomogli da postanemo bolji ljudi Fočanski maturanti: Profesori su nam pomogli da postanemo bolji ljudi
Nikola Jokić u posjeti Republici Srpskoj (FOTO) Nikola Jokić u posjeti Republici Srpskoj (FOTO)
Najčitanije
 • Uhapšen zbog pucnjave u Palama
  9h 30m
  0
 • Koncert Željka Samardžića večeras u sportskoj dvorani na Trgu Srbije
  8h 52m
  1
 • Marija Karađorđević, srpska kraljica koja zaslužuje poštovanje ravno svetici
  8h 10m
  2
 • Mošti Svete Tekle i Svetog Varnave na čelu današnje Spasovdanske litije u Istočnom Novom Sarajevu
  9h 21m
  1
 • Srbima na Žuči oteta zemlja u bescijenje
  22h 35m
  0