Janko se cijelu zimu grije za 100 evra (VIDEO)

16.10.2024. 13:32
1
IZVOR: nezavisne.com

Kako se temperature polako spuštaju i zima kuca na vrata, mnogi već razmišljaju o načinima kako zagrijati svoje domove, a da pritom ne potroše pravo bogatstvo.

Dok računi za grijanje nezaustavljivo rastu, potraga za ekonomičnim rješenjima postaje prioritet svima. Od alternativnih goriva do inovativnih sistema grijanja, ljudi traže sve moguće načine da smanje troškove, a istovremeno održe udobnost i toplinu u svojim domovima.

Janko Turičanin iz Stare Pazove u Srbiji osmislio je inovativan sistem grijanja koji mu omogućava da zimu prebrodi uz minimalne troškove, trošeći svega oko 100 evra po sezoni.

Njegova metoda oslanja se na korištenje sojine slame, nusproizvoda koji se često koristi kao humus, ali koji on koristi kao glavni izvor toplotne energije.

Grije veliku kuću

Zahvaljujući toplinskom akumulatoru, obloženom mineralnom vunom i ceradom za očuvanje temperature, Janko uspijeva zadržati toplinu tokom dana bez potrebe za dodatnim gorivom do sljedećeg ciklusa grijanja.

Na dan spali osam bala sojine slame, koje zatim podignu temperaturu u kotlu. Termostat održava temperaturu stabilnom, omogućavajući da se sljedeća potrošnja bale planira tek idućeg dana. Grije ukupno oko 230 kvadrata prostora, uključujući kuću, garažu i pomoćne objekte, te osigurava da temperatura ne pada ispod 21 stepena.

Jedini izazov je prostor

Jedini izazov kod ovakvog načina grijanja je potreba za dovoljno velikim prostorom za skladištenje bala, koje takođe moraju biti suve. Na sreću, Janko uspijeva pripremiti dovoljno bala za cijelu sezonu unaprijed, što mu omogućava udobnost tokom hladnih zimskih dana, prenosi Dnevno.hr.

Video: AGROmedia

 

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Akcijareakcija 16.10.2024. 14:11
    Vrlo inspiritivan tekst za uzgoj soje, pa možda se jednog dana i ogrijem. A drugo nemaš ti Eleka u blizini, grijao bi se ti na gas brale ...
Povezane vijesti
Kako povećati nivo vitamina D tokom zime? Kako povećati nivo vitamina D tokom zime?
Cijena ogreva povoljnije nego prethodne zime Cijena ogreva povoljnije nego prethodne zime
Rekordne snježne padavine u Australiji Rekordne snježne padavine u Australiji
Najčitanije
  • Prvi put s Turcima na jutrenje
    3h 56m
    0
  • U šahtu pronađeno tijelo muškarca
    1h 32m
    0
  • Hapšenje zbog droge i nelegalnog oružja
    9h 54m
    0
  • Istorijski trenutak: Crna Gora na putu vraćanja srpskog identiteta
    23h 19m
    9
  • Janko se cijelu zimu grije za 100 evra (VIDEO)
    7h 24m
    1