Јанко се цијелу зиму грије за 100 евра (ВИДЕО)

16.10.2024. 13:32
1
ИЗВОР: nezavisne.com

Како се температуре полако спуштају и зима куца на врата, многи већ размишљају о начинима како загријати своје домове, а да притом не потроше право богатство.

Док рачуни за гријање незаустављиво расту, потрага за економичним рјешењима постаје приоритет свима. Од алтернативних горива до иновативних система гријања, људи траже све могуће начине да смање трошкове, а истовремено одрже удобност и топлину у својим домовима.

Јанко Туричанин из Старе Пазове у Србији осмислио је иновативан систем гријања који му омогућава да зиму преброди уз минималне трошкове, трошећи свега око 100 евра по сезони.

Његова метода ослања се на кориштење сојине сламе, нуспроизвода који се често користи као хумус, али који он користи као главни извор топлотне енергије.

Грије велику кућу

Захваљујући топлинском акумулатору, обложеном минералном вуном и церадом за очување температуре, Јанко успијева задржати топлину током дана без потребе за додатним горивом до сљедећег циклуса гријања.

На дан спали осам бала сојине сламе, које затим подигну температуру у котлу. Термостат одржава температуру стабилном, омогућавајући да се сљедећа потрошња бале планира тек идућег дана. Грије укупно око 230 квадрата простора, укључујући кућу, гаражу и помоћне објекте, те осигурава да температура не пада испод 21 степена.

Једини изазов је простор

Једини изазов код оваквог начина гријања је потреба за довољно великим простором за складиштење бала, које такође морају бити суве. На срећу, Јанко успијева припремити довољно бала за цијелу сезону унапријед, што му омогућава удобност током хладних зимских дана, преноси Дневно.хр.

Видео: АГРОмедиа

 

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Akcijareakcija 16.10.2024. 14:11
    Vrlo inspiritivan tekst za uzgoj soje, pa možda se jednog dana i ogrijem. A drugo nemaš ti Eleka u blizini, grijao bi se ti na gas brale ...
Повезане вијести
Како повећати ниво витамина Д током зиме? Како повећати ниво витамина Д током зиме?
Цијена огрева повољније него претходне зиме Цијена огрева повољније него претходне зиме
Рекордне сњежне падавине у Аустралији Рекордне сњежне падавине у Аустралији
Најчитаније
  • Први пут с Турцима на јутрење
    3h 54m
    0
  • У шахту пронађено тијело мушкарца
    1h 30m
    0
  • Хапшење због дроге и нелегалног оружја
    9h 52m
    0
  • Историјски тренутак: Црна Гора на путу враћања српског идентитета
    23h 17m
    9
  • Јанко се цијелу зиму грије за 100 евра (ВИДЕО)
    7h 22m
    1