Joanikije: Mitropolit Amfilohije bio biblijski čovjek

01.11.2020. 14:42
0
IZVOR: SRNA

Episkop budimljansko-nikšićki i administrator Mitropolije crnogosko-primorske Joanikije rekao je da je blaženopočivši mitropolit Amfilhije bio biblijski čovjek i da će njegova slava blistati kroz vijekove.

Vladika je u obraćanju pored odra mitropolita ispred Sabornog hrama u Podgorici istakao da je blaženopočivši Amfilohije pobijedio je u svakoj misiji do danas, a da je njegova smrt zapečatila sve njegove pobjede.

-Njegovu smrt doživljavamo kao pobjedu, jeste velika žalost, ali će se Božijim ustrojstvom pretvoriti u radost ne samo Mitropolije nego, uvjereni smo, mnogo šire - rekao je vladika Joanikije.

Prema njegovim riječima, današnji dolazak velikog broja značajnih ličnosti, sveštenstva i monaštva i vjernog naroda je veliki događaj.

-Vaš dolazak je nama velika utjeha, lakše nam je kad zajedno plačemo. A plače Crna Gora, neka plače, ima za kime. Ali, taj plač će se pretvoriti u radost, jer sve što je vezano za ime mitropolita, pretvara se u radost -  istakao je vladika.

On je naglasio da je mitropolit bio čovjek duboke, istrajne i tihe molitve, a Bog mu je dao da je obnovio Crnu Goru i njene hramove, uljepšao lice Crne Gore, okadio svaki kamen.

-On je bio Hristov čovjek, njegova teologija je teologija Vaskrsenja. Njegova riječ prosvjetljuje misli i umove - rekao je vladika.

On je dodao da je mitropolitova žrtva za Crkvu i Hrista osposobila ga da spozna tajnu Kosova i Metohije kao tajnu srpske golgote, te je naglasio da je onda kada je u Crnoj Gori zagrmilo "Ne damo svetinje", značilo da ne daju Ostrog, ali ni svetinje na Kosovu.

Komentari 0
Povezane vijesti
Zašto se ubio Goran Karanović, mladić koji je volio i štitio životinje? Zašto se ubio Goran Karanović, mladić koji je volio i štitio životinje?
Sahranjena kraljica Elizabeta Druga Sahranjena kraljica Elizabeta Druga
Gorbačov sahranjen na moskovskom groblju Gorbačov sahranjen na moskovskom groblju
Najčitanije
 • Prije 30 godina formirana legendarna Srpska garda Ilidža (FOTO)
  16h 26m
  0
 • U Sarajevu sin zapalio oca i pobjegao
  7h 40m
  0
 • Služen parastos za poginule borce Srpske garde Ilidža (FOTO)
  13h 24m
  0
 • Više od 200 učesnika na planinarskom sletu na Trebeviću
  9h 47m
  0
 • Zasluženo slavlje "Sokolova" u derbiju
  7h 54m
  0