Jovica Goreta: Vjerujem u odlazak na Paraolimpijske igre u Peking

08.12.2019. 11:45
0
IZVOR: Katera

Paraolimpijski reprezentativac BiH i takmičar Skijaškog kluba za osobe sa invaliditetom „Romanija“ iz Pala Jovica Goreta nedavno se vratio iz Holandije, gdje je učestvovao na dva takmičenja u alpskom skijanju.

Goreta u izjavi za Kateru kaže da je u Landgrafu, u zatvorenoj hali na vještačkom snijegu nastupio WPAS (Svjetsko paraolimpijsko prvenstvo u alpskom skijanju) i na Evropa kupu, takmičenjima za skijaše sa invaliditetom, te da konkurencija nije bila nimalo laka.

-To mi je bilo prvo takmičenje u novoj skijaškoj sezoni, te sve u skladu sa mojim kvalitetima, treningom, opremom i kvalitetom ortopedskog pomagala, ali i dosta mlađom i spremnijom konkurencijom sa Zapada, zadovoljan sam rezultatom – kaže Goreta.

On dodaje da kao i u svemu što prati bh. skijaše i druge sportiste, uspjeh na takmičenjima u ovom sportu zavisi od toga koliko dobro se spremite i koliko novca obezbjedite da odete u inostranstvo.

-Zbog nedostatka finansijskih sredstava u ovoj sezoni planiram da odem još samo na jedno takmičenje na Sljeme, u Hrvatsku, koje će biti održano u pretposljednjoj nedjelji mjeseca februara 2020. godine – kaže Goreta.

Goreta ističe da mu je prioritet osvajanje bodova kojima želi da ispuni normu za odlazak na Paraolimpijske igre 2022. godine u Kinu.

-Da bih ispunio normu za odlazak na Paraolimpijske igre u Peking moram imati 220 bodova. Po dolasku u Landgraf imao sam 530 bodova, od tih bodova samo 100 su bili kazneni bodovi prikupljeni zbog toga što se prošle godine nisam nigdje takmičio – dodaje Goreta.

Nakon takmičenja na Evropa kupu u Holandiji broj bodova se smanjio na 381, te se Goreta nada da će se broj bodova dodatno smanjivati učestvovanjem na što više takmičenja u naredne dvije godine do krajnjih 220, kojima će obezbjediti učešće na Paraolimpijskim igrama 2022. godine u Kini.

-Ostaju mi još dvije sezone gdje gdje ću pokušati da odem na što više takmičenja, te uz mnogo rada i truda osvojim normu za odlazak na Paraolimpijske igre u Peking – kaže Goreta.

On dodaje da je zadovoljan svojim dosadašnjim učinkom od 2017. godine, kada je počeo da odlazi na profesionalna takmičenja skijaša sa invaliditetom, do danas, te jedino ostaje žal zbog neodlaska na Paraolimpijske igre 2018. godine u Južnu Koreju.

-Zbog nedovoljnog broja takmičenja na kojima smo učestvovali nismo uspjeli ispuniti normu za odlazak na Paraolimpijske igre u Južnu Koreju, ali smo imali mogućnost da putem specijalne pozivnice krovnog svjetskog komiteta ipak odemo u Pjongčang – kaže Goreta.

Slika

 

Međutim, šesnaest država je kandidovalo svoje paraolimpijce za pomenute igre u Južnoj Koreji, dok je Svjetski paraolimpijski komitet ponudio svega deset pozivnica.

-Svjetski paraolimpijski komitet je odlučio da nikome ne pošalje pozivnice zbog bojazni da će ih onih šest takmičara koji ne bi otišli, eventualno tužiti. Tako da Fahrudin Ćatović i ja nismo otišli u Južnu Koreju, ali se nadam da ćemo 2022. godine zajedno sa Ilmom Kazazić i Nijazom Memićem otputovati u Kinu – ističe Goreta.

Iako na profesionalnim takmičenjima učestvuje tek od 2017. godine, Jovica Goreta se skijanjem bavi cijeli život, tačnije od četvrte godine života. Kao što to u šali često kažu, Paljani prvo nauče da skijaju pa onda da hodaju, tako je otprilike bilo i kod Jovice na njegovoj Jahorini, gdje je prve skijaške „korake“ naučio.

Do 18. godine bio je aktivni član Skijaškog kluba „Romanija“ iz Pala, gdje je svojevremeno kao pionir bio šampion tadašnje Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine.

Dolaskom rata prestaje sve, a nakon završetka rata počinjem da radim u jednoj deminerskoj firmi, gdje sam 23. avgusta 2000. godine stao na minu i ostao bez lijeve potkoljenice. Silom prilika, odnosno zbog nedostatka finansijskih sredstava i toga što nisam dobio odštetu od firme za nesreću, ponovo stajem na skije 2003. godine – kaže Goreta.

Goreta ističe da mu nije bilo nimalo svejedno da tri godine nakon što je ostao bez dijela noge ponovo obuje pancerice, ali, kako kaže, nakon nekog vremena je uvidio da se može skijati skoro pa kao nekada.

Kao jedan od preduslova da postane dio skijaškog tima BiH za osobe sa invaliditetom, Goreta osniva Ski klub za osobe sa invaliditetom „Romanija“, koji je prvi klub tog tipa u Republici Srpskoj.

-Drugi razlog za osnivanje tog kluba bio je da animiniram nekolicinu svojih prijatelja, takođe osoba sa invaliditetom, da stanu na skije. Trenutno imamo šest članova, ali sam ja jedini profesionalni takmičar, dok oni samo rekreativno skijaju – kaže Goreta.

Veliku motivaciju članovima ovog kluba dali su direktor Olimpijskog centra „Jahorina“ Dejan Ljevnaić i vlasnik Ski centra „Ravna planina“ Veljko Golijanin, tako što im već treću sezonu zaredom omogućuju besplatno skijanje i treniranje u pomenutim ski centrima.

Finansijska sredstava za odlaske na takmičenja Jovica Goreta obezbjeđuje od novčane pomoći na godišnjem nivou od opštine Pale, ali i kroz finansijsku podršku koju mu svake godine pruže Grad Istočno Sarajevo i opština Istočno Novo Sarajevo.

 

Autor: Miljan Rašević

Komentari 0
Povezane vijesti
Goreta nastupio na Paraolimpijskim ZOI u Pekingu Goreta nastupio na Paraolimpijskim ZOI u Pekingu
Otvorene Zimske paraolimpijske igre u Pekingu Otvorene Zimske paraolimpijske igre u Pekingu
Jovica Goreta prvi Paljanin na Zimskim paraolimpijskim igrama Jovica Goreta prvi Paljanin na Zimskim paraolimpijskim igrama
Najčitanije
  • Sutra obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    4h 31m
    0
  • Jerej Vidak Vujadinović - Dječak
    16h 4m
    0
  • U Srednjoj školi „28. juni“ održan okrugli sto o značaju i zaštiti mentalnog zdravlja (FOTO)
    15h 45m
    0
  • Povelja opštine Istočna Ilidža Srednjoškolskom centru „Istočna Ilidža“
    20h 56m
    0
  • U subotu obilježavanje 32 godine od zločina u Dobrovoljačkoj
    22h 40m
    13