Kamerni hor čuvar i afirmator pravoslavne duhovne muzike

23.07.2023. 12:07
1
IZVOR: srna.rs

Kamerni hor Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu već 22 godine čuvar je i afirmator pravoslavne duhovne muzike, ne samo po bogoslužbenoj, već i po svojoj umjetničkoj prirodi, rekao je umjetnički rukovodilac i dirigent hora Rade Radović.

Radović je u intervjuu Srni povodom osvajanja dvije nagrade na međunarodnom horskom takmičenju u Italiji istakao da je Kamerni hor osnovan na inicijativu blaženopočivšeg mitropolita dabrobosanskog Nikolaja 2001. godine sa ciljem da odgovori bogoslužbenim potrebama pri Smjeru za crkvenu muziku i pojanje Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

- Ali vrlo brzo se prešlo i na ozbiljnu koncertnu scenu. Program ansambla je bio zastupljen od kompozicija, ne samo iz žanra pravoslavne duhovne, već i svjetovne domaće i svjetske horske muzike - naveo je Radović.

Brojne nagrade sa međunarodnih takmičenja i festivala

Radović je naglasio da Kamerni hor Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu godinama učestvuje na visokorangiranim horskim svjetskim manifestacijama, takmičenjima i festivalima na kojima je uvijek osvajao najveća odličja.

- To su uglavnom bila takmičenja pod pokroviteljstvom zvanične svjetske horske organizacije `Muzika mundi`, na kojima je sistem ocjenjivanja veoma strog - naveo je Radović.

On je podsjetio da je Kamerni hor od 11. do 14. jula učestvovao na međunarodnom takmičenju "Leonardo da Vinči" u Italiji, sa kojeg se vratio sa zlatnom i srebrnom medaljom.

- Predstavili smo se u dvije kategorije, jedna je bila kategorija duhovne muzike, a druga je bila kategorija omladinskih i univerzitetskih horova. Ostvaren je izuzetan rezultat jer smo osvojili zlatnu medalju u kategoriji omladinskih i univerzitetskih horova, a u kategoriji duhovne muzike ansambl je osvojio srebro - naveo je Radović.

Prema njegovim riječima, ovom izuzetnom rezultatu prethodio je veliki rad, trud i zalaganje studenata Muzičke akademije.

- Da bi se ansambl pripremio morao je da prođe niz koncertnih nastupa, cjelovečernjih koncerata kod nas i šire, a pošto su česte promjene ansambla potrebno je da novi članovi steknu iskustvo - rekao je Radović.

On je naglasio da mu je od svih do sada osvojenih nagrada najdraža upravo ova posljednja u Italiji, zbog toga što su studenti prethodnih godina bili uskraćeni za bilo kakve vrste koncertnog iskustva.

- Ove nagrade su mi posebno dragocjene jer su došle u ovom teškom periodu poslije korone, kada je svaka vrsta grupnog muziciranja bila blokirana, a naročito jer naš ansambl čine mladi ljudi - rekao je Radović.

Jedinstveni na prostoru nekadašnje Jugoslavije

Radović je istakao da je Smjer za crkvenu muziku i pojanje, u okviru kojeg je osnovan Kamerni hor, jedini takav smjer u okviru muzičke akademije ili muzičkog fakulteta na prostoru nekadašnje Jugoslavije, te da bi uloga ovog smjera trebala biti prisutnija u javnosti, jer nije dovoljno prepoznata.

- Nastavićemo da radimo u pravcu u kojem smo radili do sada. Želja bi mi bila da se to negdje šire i više prikaže, odnosno da bude prisutno u svim našim prostorima, u gradovima, tamo gdje je akademska zajednica i tamo gdje postoje srednje muzičke škole - rekao je Radović i dodao da će Muzička akademija kao ustanova i dalje jačati i privlačiti studente sa raznih strana.

Radović je ukazao na izuzetnu saradnju sa Srpskom pravoslavnom crkvom i Mitropolijom dabrobosanskom, navodeći da Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom pruža podršku Kamernom horu, ne samo na duhovnom, već i na materijalnom planu.

Prema njegovim riječima, hor bi u narednom periodu trebao da izda novi kompakt-disk na kojem se nalaze djela pravoslavne duhovne i svjetovne muzike.

- To je repertoar koji je bio na programu kada je kompakt-disk sniman prije dvije godine, kada smo obilježili 20 godina postojanja Kamernog hora Smjera za crkvenu muziku i pojanje Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu - naveo je Radović.

Članovi ansambla mijenjaju se svake godine

Radović ističe da Kamerni hor trenutno okuplja 33 člana ansambla, ne samo studente Smjera za crkvenu muziku i pojanje, već i sa ostalih smjerova Muzičke akademije, te da se oni mijenjaju svake godine, što je za dirigenta prilično otežavajuća okolnost.

- U posljednje tri godine članstvo se mijenjalo u 50 odsto, tako da je to vrlo zahtjevan posao da se sa pola novog ansambla nastavi rad i angažman kakav je bio do sada, a to je upoznavanje liturgijske literature, odnosno sposobnost odgovaranja na liturgijskom bogosluženju i koncertnom programu ozbiljne akademske provinijencije koji podrazumijeva program od jednog cjelovečernjeg koncerta - naveo je Radović.

On je istakao da je glavni razlog mijenjanja članova ansambla akademska godina, koja traje od oktobra do juna, kao i da je to kratak i izazovan period za rad.

- Volio bih da se na neki način prevaziđe ta nedovoljna iskoristivost ansambla zbog stalnog mijenjanja i zbog toga što su to studenti koji dolaze iz svih krajeva Republike Srpske, BiH, Srbije, Crne Gore, tako da su oni ovdje kod nas u Istočnom Sarajevu na okupu samo pola kalendarske godine - rekao je Radović.

Na repertoaru ne samo pravoslavna duhovna muzika

Radović je istakao da je na repertoaru Kamernog hora dominantna pravoslavna duhovna muzika, ali da su tu i opusi iz oblasti zapadnoevropske barokne i renesansne muzike, te da se upravo jedna od tih kompozicija morala naći na programu festivala u Italiji prema uslovima takmičarskog programa.

- Tu je svjetovna muzika, i naših kompozitora ali i kompozitora drugih nacionalnih škola, kao i savremena muzika savremenih autora. To je često, kako u žanru duhovne muzike, tako i u oblasti svjetovne horske muzike - naveo je Radović.

On je istakao da ansambl posljednjih godina rjeđe učestvuje u bogosluženjima, te da je više prisutan na koncertnoj sceni što oslikava prirodu ansambla, jer se radi o akademskom nivou.

Prema njegovim riječima, Muzička akademija ima bogatu saradnju sa muzičkim ustanovama u regionu i šire, te da je koncertni angažman Kamernog hora baziran u najvećoj mjeri na domaćoj i regionalnoj sceni.

 

Priredio: Goran Janjić

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Sarajlija 23.07.2023. 19:28
    Iskrene čestitke za izuzetan doprinos i promociju kulturnog nivoa naše Akademije, Grada i Republike!
Povezane vijesti
Audicija Kamernog hora Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu početkom oktobra Audicija Kamernog hora Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu početkom oktobra
Izvanredan uspjeh Kamernog hora Muzičke akademije iz Istočnog Sarajeva na takmičenju u Firenci Izvanredan uspjeh Kamernog hora Muzičke akademije iz Istočnog Sarajeva na takmičenju u Firenci
Tradicionalni koncert studenata Muzičke akademije u ponedjeljak u Istočnom Sarajevu Tradicionalni koncert studenata Muzičke akademije u ponedjeljak u Istočnom Sarajevu
Najčitanije
  • „Ako izađeš, bićeš zaklan“: Ispovijest Danila Beribake koji je preživio pakao Doborovoljačke ulice
    1h 10m
    4
  • Saobraćaj u prekidu zbog udesa na putu Foča-Gacko, sedam lica povrijeđeno
    18h 51m
    0
  • NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad
    15h 50m
    0
  • Normalizovan saobraćaj na magistralnom putu Foča-Gacko
    17h 2m
    0
  • Momčilo Gavrić, dječak hrabrog srca u vojničkom odijelu
    15h 56m
    0