Камерни хор чувар и афирматор православне духовне музике

23.07.2023. 12:07
1
ИЗВОР: srna.rs

Камерни хор Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву већ 22 године чувар је и афирматор православне духовне музике, не само по богослужбеној, већ и по својој умјетничкој природи, рекао је умјетнички руководилац и диригент хора Раде Радовић.

Радовић је у интервјуу Срни поводом освајања двије награде на међународном хорском такмичењу у Италији истакао да је Камерни хор основан на иницијативу блаженопочившег митрополита дабробосанског Николаја 2001. године са циљем да одговори богослужбеним потребама при Смјеру за црквену музику и појање Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву.

- Али врло брзо се прешло и на озбиљну концертну сцену. Програм ансамбла је био заступљен од композиција, не само из жанра православне духовне, већ и свјетовне домаће и свјетске хорске музике - навео је Радовић.

Бројне награде са међународних такмичења и фестивала

Радовић је нагласио да Камерни хор Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву годинама учествује на високорангираним хорским свјетским манифестацијама, такмичењима и фестивалима на којима је увијек освајао највећа одличја.

- То су углавном била такмичења под покровитељством званичне свјетске хорске организације `Музика мунди`, на којима је систем оцјењивања веома строг - навео је Радовић.

Он је подсјетио да је Камерни хор од 11. до 14. јула учествовао на међународном такмичењу "Леонардо да Винчи" у Италији, са којег се вратио са златном и сребрном медаљом.

- Представили смо се у двије категорије, једна је била категорија духовне музике, а друга је била категорија омладинских и универзитетских хорова. Остварен је изузетан резултат јер смо освојили златну медаљу у категорији омладинских и универзитетских хорова, а у категорији духовне музике ансамбл је освојио сребро - навео је Радовић.

Према његовим ријечима, овом изузетном резултату претходио је велики рад, труд и залагање студената Музичке академије.

- Да би се ансамбл припремио морао је да прође низ концертних наступа, цјеловечерњих концерата код нас и шире, а пошто су честе промјене ансамбла потребно је да нови чланови стекну искуство - рекао је Радовић.

Он је нагласио да му је од свих до сада освојених награда најдража управо ова посљедња у Италији, због тога што су студенти претходних година били ускраћени за било какве врсте концертног искуства.

- Ове награде су ми посебно драгоцјене јер су дошле у овом тешком периоду послије короне, када је свака врста групног музицирања била блокирана, а нарочито јер наш ансамбл чине млади људи - рекао је Радовић.

Јединствени на простору некадашње Југославије

Радовић је истакао да је Смјер за црквену музику и појање, у оквиру којег је основан Камерни хор, једини такав смјер у оквиру музичке академије или музичког факултета на простору некадашње Југославије, те да би улога овог смјера требала бити присутнија у јавности, јер није довољно препозната.

- Наставићемо да радимо у правцу у којем смо радили до сада. Жеља би ми била да се то негдје шире и више прикаже, односно да буде присутно у свим нашим просторима, у градовима, тамо гдје је академска заједница и тамо гдје постоје средње музичке школе - рекао је Радовић и додао да ће Музичка академија као установа и даље јачати и привлачити студенте са разних страна.

Радовић је указао на изузетну сарадњу са Српском православном црквом и Митрополијом дабробосанском, наводећи да Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом пружа подршку Камерном хору, не само на духовном, већ и на материјалном плану.

Према његовим ријечима, хор би у наредном периоду требао да изда нови компакт-диск на којем се налазе дјела православне духовне и свјетовне музике.

- То је репертоар који је био на програму када је компакт-диск сниман прије двије године, када смо обиљежили 20 година постојања Камерног хора Смјера за црквену музику и појање Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву - навео је Радовић.

Чланови ансамбла мијењају се сваке године

Радовић истиче да Камерни хор тренутно окупља 33 члана ансамбла, не само студенте Смјера за црквену музику и појање, већ и са осталих смјерова Музичке академије, те да се они мијењају сваке године, што је за диригента прилично отежавајућа околност.

- У посљедње три године чланство се мијењало у 50 одсто, тако да је то врло захтјеван посао да се са пола новог ансамбла настави рад и ангажман какав је био до сада, а то је упознавање литургијске литературе, односно способност одговарања на литургијском богослужењу и концертном програму озбиљне академске провинијенције који подразумијева програм од једног цјеловечерњег концерта - навео је Радовић.

Он је истакао да је главни разлог мијењања чланова ансамбла академска година, која траје од октобра до јуна, као и да је то кратак и изазован период за рад.

- Волио бих да се на неки начин превазиђе та недовољна искористивост ансамбла због сталног мијењања и због тога што су то студенти који долазе из свих крајева Републике Српске, БиХ, Србије, Црне Горе, тако да су они овдје код нас у Источном Сарајеву на окупу само пола календарске године - рекао је Радовић.

На репертоару не само православна духовна музика

Радовић је истакао да је на репертоару Камерног хора доминантна православна духовна музика, али да су ту и опуси из области западноевропске барокне и ренесансне музике, те да се управо једна од тих композиција морала наћи на програму фестивала у Италији према условима такмичарског програма.

- Ту је свјетовна музика, и наших композитора али и композитора других националних школа, као и савремена музика савремених аутора. То је често, како у жанру духовне музике, тако и у области свјетовне хорске музике - навео је Радовић.

Он је истакао да ансамбл посљедњих година рјеђе учествује у богослужењима, те да је више присутан на концертној сцени што осликава природу ансамбла, јер се ради о академском нивоу.

Према његовим ријечима, Музичка академија има богату сарадњу са музичким установама у региону и шире, те да је концертни ангажман Камерног хора базиран у највећој мјери на домаћој и регионалној сцени.

 

Приредио: Горан Јањић

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Сарајлија 23.07.2023. 19:28
    Искрене честитке за изузетан допринос и промоцију културног нивоа наше Академије, Града и Републике!
Повезане вијести
Аудиција Камерног хора Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву почетком октобра Аудиција Камерног хора Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву почетком октобра
Изванредан успјех Камерног хора Музичке академије из Источног Сарајева на такмичењу у Фиренци Изванредан успјех Камерног хора Музичке академије из Источног Сарајева на такмичењу у Фиренци
Традиционални концерт студената Музичке академије у понедјељак у Источном Сарајеву Традиционални концерт студената Музичке академије у понедјељак у Источном Сарајеву
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    10h 49m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    9h 44m
    3
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    4h 32m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    14h 6m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    5h 38m
    0