Kesten iz Visokih Dečana posađen kod hrama na Veljinama

16.09.2020. 09:19
0
IZVOR: citajfilter.com

Botaničar Nebojša Stojanović iz Beograda prije nekoliko mjeseci počeo je sa sadnjom sadnica u portama crkava i manastira. Daruje sadnice četiri drveta a to su kesten, kedar, dren i ginko biloba.

Nakon Hilandara i brojnih mjesta u Srbiji, stigao je i u Istočno Sarajevo. Donio je dva kestena iz šume manastira Visoki Dečani.

Slika

Sadnice koje su zasađene u porti Hrama Svetog Vasilija Ostroškog uzgojio je iz sjemenki koje je uzeo u manastirskoj šumi u Visokim Dečanima.

Sjeća se da je prije nekoliko godina, potresen pričom o krčenju manastirske šume, odlučio da sačuva kesten iz Visokih Dečana.

Počeo je da skuplja sjeme, našeg srpskog koštana, kako ga je narod nekada zvao.

- Počeo sam da rasađujem i pravim sadnice i sadim ih svuda po našem otečestvu. Ove godine sam krenuo 24. juna iz manastira Hilandar gdje sam dobio blagoslov da sadim. Nastavio sam po Srbiji, po crkvama i školama - priča Stojanović sadeći kesten. Akciju sadnje stabala nazvao je „Nebeska botanika“.

U nekim budućim vijekovima, kada možda i zaborav prekrije dio srpske istorije, kesteni u porti hrama svjedočiće namjeri jednog čovjeka da pokaže gdje su srpski korjeni.

- Nadam se da će ove dvije sadnice srpskog pitomog kestena koji je porijeklom iz Visokih Dečana narednih 400 godina ovdje pričati priču o našem postojanju, o našem svetom manastiru u Dečanima kada možda Srba tamo više i ne bude. Da naredne generacije Srba znaju gdje su nam korjeni.-

Posljednih godina se mnogo uradilo na uređenju hrama Svetog Vasilija Ostroškog u Dobrinji. Osim unutrašnjih radova, obovljena je fasada i uređena porta hrama.

Milorad Vujić, starješina Hrama Svetog Vasilija Ostroškog u Dobrinji podsjeća da je urađena fasada i na Parohijskom domu a ovdje je i Spomen kapela koja je uređena prošle godine.

- Ovaj prostor oko hrama dobija cjelinu koju će imati u narednom periodu. Prije nekoliko godina smo ovdje zasadili nekoliko sadnica a evo namjeravamo i da nastavimo sa tim poslom- kaže Vujić.

Sveštenstvo hrama apeluje na sugrađane da čuvaju prostor oko hrama ali i sve površine u gradu koje se uređuju. Sve to je, kažu, zajednička imovina koju treba dodatno uljepšavati i svake godine unapređivati kako bi služila nama ali i našim potomcima.

Komentari 0
Povezane vijesti
Film o doktoru Laziću – trajni podsjetnik na hirurga "napaćenog srpskog naroda" (FOTO) Film o doktoru Laziću – trajni podsjetnik na hirurga "napaćenog srpskog naroda" (FOTO)
Snimanje filma o doktoru Lazi u Istočnoj Ilidži Snimanje filma o doktoru Lazi u Istočnoj Ilidži
Sjećanje na napad 14. maja 1992. i junačke sinove Srpske Ilidže Sjećanje na napad 14. maja 1992. i junačke sinove Srpske Ilidže
Najčitanije
  • Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije
    9h 28m
    7
  • Kandidat za gradonačelnika ubijen na predizbornom skupu!
    23h 10m
    0
  • Studenti sa Elektrotehničkog fakulteta pokazali su da znaju dobro i sa loptom
    22h 38m
    0
  • Vozač kamiona poginuo u sudaru sa autobusom
    7h 30m
    0
  • Zakazana sjednica o pravilniku za utvrđivanje minimalca
    21h 29m
    0