Klačar i Koroman se popeli na najviši vrh Austrije – Grosglokner (FOTO)

10.08.2022. 11:44
1
IZVOR: katera.news

Koliko vjerujete u ostvarivanje snova? Ako dovoljno sanjate svi snovi postaju java. Ako dovoljno vjerujete sve želje postaju ostvarive.

U to su duboko vjerovali Miroslav i Marko, a svoju priču su ispričali za portal Katera.

Članovi PD "Javorina" Pale, Miroslav Klačar i Marko Koroman, ispunili su jednu od najvećih želja svih zaljubljenika prirode i planinskih visova i popeli se na najviši vrh Austrije – Grosglokner.

Na samom početku razgovora, Marko i Miroslav su nam rekli da se želja za penjanjem na neki od najviših vrhova centralne Evrope javila nakon što su se popeli na vrhove Ararat 5137 mnv i Mon Blan 4810 mnv.

- Odluka je pala da se popnemo na Grosglokner, čija je nadmorska visina 3789 metara i predstavlja najviši vrh Austrije – rekli su oni, ističući da je uspon na ovaj vrh trajao dva dana.

- Prvog dana penjanja krenuli smo u sedam časova i stigli smo do planinskog doma na visini od 3450 mnv i tu smo prenoćili. Naredni dan nastavili smo svoje putovanje i za nepuna dva sata popeli se na najviši vrh Austrije – istakao je Koroman za naš portal.

  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: Ustupljene fotografije

Kako je istakao, najveći problem prilikom uspona predstavljali su im vremenski uslovi jer se u ovom periodu godine glečeri postepeno tope i nastaje veliki broj pukotina zbog kojih moraju biti posebno oprezni.

- Nephodna je bila i velika koncetracija kao i dodatno osiguranje za penjanje uz stijenu jer je ovo jedan od najtežih vrhova za penjanje u Evropi – rekao je Koroman, ali, dodaje on, sve to je nemjerljivo sa osjećajem koji obuzme dušu kada noge kroče na sami vrh planine.

- Povratak sa vrha trajao je puno duže jer tehnika silaska zahtjeva mnogo veću opreznost i koncetraciju, a to alpinisti često zaborave pa dolazi do povreda – ističe on.

Koroman i Klačar složili su se, i u glas istakli, da su utisci poslije uspona na najviši vrh Austrije pozitivni i da su jako zadovoljni ostvarenim ciljevima.

Ova dvojica hrabrih alpinista ističu da je za planinarenje neophodna jaka psiho-fizička sprema.

- Pripreme za uspon na svaki vrh u suštini su svakodnevne. Pješačimo, trčimo i treniramo kako bismo bili u dobroj fizičkoj kondiciji za penjanje na planinske vrhove – rekli su oni.

Pored penjanja na najviši vrh Austrije, ovi iskusni alpinisti imali su u planu i penjanje na najviše vrhove Njemačke i Lihtenštajna, ali zbog tehničkih razloga to, ovaj put, nije bilo ostvarivo.

Osim alpinizma Klačar i Koroman su i veliki biciklistički entuzijasti. Klačar je vozio turu do Moskve, a on i Koroman zajedno su vozili ture do Hilandara, preko Trsta do Barija, zatim Rumunije, Češke, a uz to su i redovni učesnici u regionu i Ultra Trail trka.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Brat 10.08.2022. 12:38
    E bravo momci, stvarno!
Povezane vijesti
Šehovac: Priznanje najboljeg sportiste me motiviše za dalji rad i nove pobjede (FOTO) Šehovac: Priznanje najboljeg sportiste me motiviše za dalji rad i nove pobjede (FOTO)
Erić: Priznanje koje dolazi iz lokalne zajednice je potvrda mog truda i rada (FOTO) Erić: Priznanje koje dolazi iz lokalne zajednice je potvrda mog truda i rada (FOTO)
Od „bravo“ i „svaka čast“ se ne živi - Nikola Pljevaljčić tatami zamijenio prekookeanskim brodom (FOTO) Od „bravo“ i „svaka čast“ se ne živi - Nikola Pljevaljčić tatami zamijenio prekookeanskim br...
Najčitanije
  • Porodica Krunić iz Istočnog Sarajeva dobila krov nad glavom
    4h 54m
    4
  • Na današnji dan rođen Filip Višnjić
    13h 46m
    0
  • Ujić oslobođen optužbe za zločine u Rogatici
    7h 37m
    0
  • Na planinarskom pohodu na Romaniji očekuje se oko 200 učesnika
    11h 22m
    0
  • Božović: Kroz poslovne zone, u Istočnu Ilidžu dovedeni privredni subjekti
    9h 23m
    0