Koje sve dobrobiti ima kiseli kupus za naše tijelo

19.11.2019. 13:02
0
IZVOR: miss7.24sata.hr

Ljekovitost kupusa, kako svježeg tako i ukiseljenog je poznata već godinama i prenosi se sa generacije na generaciju. Osim što ima dobrobiti za zdravlje, on je i tradicionalna domaća delicija, odnosno jedna od najstarijih namirnica koja nas podsjeća na kuhinju naših baka. Prozvan je i antistres povrćem, a super djeluje na imunitet i varenje.

Niskokalorično i superhranjivo povrće jedinstven je spoj vitamina A, B12, C, E i K, minerala kao što su magnezijum, željezo, kalcijum, kalijum, fosfor. Takođe je bogat omega-3 masnih kiselinama, folnom kiselinom, te ljekovitim sumpornim tvarima koje štite od raka.  Odličan je za detoksikaciju organizma i regeneraciju jetre te pospješuje gubitak kilograma tako što ubrzava metabolizam.

Rasol od kiselog kupusa djeluje kao prirodno sredstvo za ublažavanje mamurluka te u liječenju čira na želucu.

Kiseli kupus prozvan je i “metlom za želudac i crijeva”, a jača naše nerve i potiče stvaranje krvnih ćelija. Reguliše i smanjuje holesterol u krvi, pomaže kod izgradnje kostiju te doprinosi obnavljanju istrošenog vezivnog tkiva i usporava starenje.

Kako je odličan izvor vitamina B12 preporučuje se vegetarijancima i veganima koji ga u svojoj ishrani vrlo često koriste. A u sto grama sirovog kupusa nalazi se čak 20 miligrama vitamina C.

Osim što je dobar za naše zdravlje, kiseli kupus volimo jer s njim možemo napraviti razna, slasna jela. Sarma je jelo koje nam prvo padne na pamet pri pominjanju kiselog kupusa, a idući vrlo popularan način pripreme je uz meso. Nezamjenjiv je kao prilog i/li salata, pa čak i u varivima i supama.

Komentari 0
Povezane vijesti
Zašto se kiseli kupus kvari? Zašto se kiseli kupus kvari?
Šta treba da uradite kako se kiseli kupus ne bi pokvario Šta treba da uradite kako se kiseli kupus ne bi pokvario
Najčešće greške pri kiseljenju kupusa Najčešće greške pri kiseljenju kupusa
Najčitanije
  • Više od dvije decenije od sramne arbitraže za Dobrinju
    8h 2m
    0
  • Krađa u Palama
    6h 20m
    0
  • Doktor Šupić obavio 42 pregleda u preventivnoj akciji u Istočnom Starom Gradu
    20h 39m
    2
  • Radnik pao sa zgrade, teško povrijeđen
    2h 47m
    0
  • Sa tržišta povučena ženska torba iz "Pepka"
    5h 35m
    0