Kokot: U Miljevićima identifikovano samo pet posmrtnih ostataka Srba

20.02.2020. 13:43
0
IZVOR: SRNA

U Spomen-kosturnici u Miljevićima u prošloj godini identifikovano je samo pet posmrtnih ostaka Srba koji su ekshumirani 2007 i 2008. godine, rekla je Srni predsjednik Udruženja porodica poginulih boraca i nestalih civila Istočno Sarajevo Milka Kokot.
Kokotova je istakla da se u Spomen-kosturnici u Miljevićima nalazi 397 posmrtnih ostataka za koje čekaju DNK-a rezultate, a da se, prema izjavi bošnjačkog člana Kolegijuma direktora Instituta za traženje nestalih lica BiH Amora Mašovića, u Srebrenicu šalje 200 posmrtnih ostataka.

Ona je napomenula da se u Republici Srpskoj traži još 1.600 nestalih lica, a samo u Sarajevu 185 Srba.

Kokotova je, nakon današnjeg sastanka Savjetodavnog odbora Instituta za nestala lica sa udruženjima porodica nestalih lica u BiH, o temi "Dostignuća i prioriteti u procesu traženja nestalih u BiH", istakla da je sramotno da porodice nestalih već 25 godina čekaju na posmrtne ostatke svojih najmilijih i upitala dokle će to trajati?

Predsjedavajući Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica Marko Jurišić rekao je na konferenciji za novinare da je u prošloj godini ekshumirano samo 97 posmrtnih ostataka, u 2018. godini 157, dok se još traga za 7.478 nestalih.

Jurišić kaže da su ovo najlošiji rezultati od 2008. godine, kada je formiran Institut za nestala lica, a osnovni razlog za to je nedostatak političke volje za rješavanje ovog problema.

-Iz toga proizilaze i svi drugi razlozi, a to je nedostatak pravih informacija o lokacijama grobnica, loša kadrovska, materijalna i tehnička opremljenost Instituta za nestala lica, politizacija procesa traženja -naveo je on.

Komentarišući izjavu Mašovića da će u Memorijalnom centru Potočari kod Srebrenice biti ukopana 82 neidentifikovana tijela, Jurišić je rekao da tu ništa nije sporno, jer su ti posmrtni ostaci ekshumirani iz masovnih grobnica u kojima identifikovani Bošnjaci i pretpostavka je da su i NN lica po nacionalnosti Bošnjaci.

On kaže da je to praksa, da se to radi i u drugim slučajevima.

Današnjem sastanku Savjetodavnog odbora Instituta za nestala lica sa udruženjima porodica nestalih lica u BiH, prisustvovali su i predstavnici Tužilaštva BiH, Agencije za istrage i zaštitu, Međunarodne komisije za nestala lica, Međunarodnog komiteta Crvenog krsta i UNDP-a.

Komentari 0
Povezane vijesti
Dječiji sajam 8. i 9. juna u Istočnom Sarajevu Dječiji sajam 8. i 9. juna u Istočnom Sarajevu
Večeras promocija knjige „(O)čaj u šoljici kafe“ Sandre Alek u Istočnom Sarajevu Večeras promocija knjige „(O)čaj u šoljici kafe“ Sandre Alek u Istočnom Sarajevu
Vatrogasac – human i odgovoran posao koji morate voljeti Vatrogasac – human i odgovoran posao koji morate voljeti
Najčitanije
  • Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije
    23h 48m
    10
  • Vozač kamiona poginuo u sudaru sa autobusom
    21h 50m
    0
  • Božović: Mi branimo Republiku Srpsku, a vi svoj prljavi kapital!
    19h 51m
    2
  • Kod Budve ulovljena plava ajkula teška skoro 200 kilograma
    20h 43m
    1
  • Žena pobijedila pet karcinoma i živi bez 11 organa
    14h 18m
    1