Koliko je Srbe koštalo prijateljstvo sa Francuskom i saveznička pomoć u Velikom ratu

28.08.2024. 10:11
0
IZVOR: sputnikportal.rs

Na godišnjicu potpisivanja primirja u Prvom svjetskom ratu, 11. novembra 1927. potpisan je u Parizu ugovor o prijateljstvu između Francuske i Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. Izbor datuma bio je simbolički, vezan za okončanje rata u kojem su Srbija i Francuska bile saveznice i formalno, pobjednice.

Dio ovog ugovora bila je, međutim, i Konvencija o prihvatanju međunarodne arbitraže, u sporu oko naplate srpskih dugova prema Francuskoj.

- Izabravši taj datum, kao da su jedna i druga strana želele da podsete svoje građane na zalog prijateljstva između dva naroda koja su se u novim okolnostima suočavala sa realnostima međunarodne politike - piše istoričar Stanislav Sretenović, naučni savjetnik Instituta za savremenu istoriju u svojoj studiji "Reparacije pobeđenih, dugovi pobednika".

Uoči Prvog svjetskog rata Srbija je bila jedna od najzaduženijih zemalja u Evropi, a novi rat, u kojem je pretrpjela teške demografske gubitke, značio je još veće materijalno propadanje. Pri tom, Srbija se prije rata najviše zaduživala kod Francuske, što je nastavljeno i tokom Prvog svjetskog rata.

Stanislav Sretenović objašnjava za RT Balkan da je Francuska prvo nastupala sa Njemačkom i Austrougarskom preko banaka, a 1910. se osniva francusko-srpska banka i kapital u Srbiju dolazi preko nje.

- Od početka Prvog svetskog rata Francuska finansira Srbiju za oružje, materijal, medicinsku negu, prima srpske studente na francuske univerzitete i srpske vojnike u svoje bolnice na lečenje - navodi Sretenović.

Pomoć koja se ne bi mogla nazvati nesebičnom, iako je ne treba ni potcjenjivati, imala je svoja ograničenja: novac kojim su se finansirali ratni napori, valjda zajednički, trebalo je jednog dana vratiti. U tome su saveznički zahtjevi bili precizni i brzi, za razliku od ratnih dana kada su oklijevali da pomognu slomljenoj srpskoj vojsci koja se povukla iz otadžbine i našla na obalama Albanije.

Pomogao im je da prelome i pokrenu svoje lađe ruski car Nikolaj Romanov koji je zaprijetio da će, ukoliko se ne pomogne Srbiji, izaći iz saveza i sklopiti separatni mir s Njemačkom.

Nakon Prvog svjetskog rata, bratstvo po oružju dolazi na naplatu: Francuska traži vraćanje zajmova, Srbija se koprca i poziva na svoje žrtve u krvi i tako ratni saveznici dospijevaju na gorepomenutu međunarodnu arbitražu.

Obje zemlje bile su u nezavidnoj finansijskoj situaciji, srpska je bila pogotovo teška, dok je Francuska pokušavala da naplati od Njemačke ratne reparacije, i to bez mnogo uspjeha, iako je u jednom trenutku čak i za oružjem posegnula. Ona počinje da gubi i svoj geopolitički uticaj u Evropi koja sve češće igra po pravilima jednog drugog igrača: Sjedinjenih Američkih Država.

Kako se nije mogla nadati da će joj Otomanska imperija ili Rusija vratiti kredite, Francuska se trudila da naplati svaki franak gdje god je mogla. I tako počinje pritisak na Srbiju da svoje dugove vrati, makar oni bili počinjeni i u ime zajedničke borbe i uz stravične žrtve.

- Posle rata javlja se problem naplate dugova, diplomatski problem u kojem Srbija govori: vi nam stavljate nož pod grlo tako što tražite svaki franak da se vrati, a mi smo zajedno sa vama krv prolivali za tu zajedničku pobedu - kaže Sretenović.

Tako je ministru spoljnih poslova Momčilu Ninčiću, francuskom doktoru pravnih nauka i osvjedočenom frankofonu i frankofilu, kako piše Sretenović i u svojoj studiji, koji se 1926. žalio da mu Francuska "stavlja nož pod grlo" insistirajući na otplati srpskih dugova, "Pariz odgovarao da zbog finansijske krize mora da zahteva svaki franak koji je dao svom malom savezniku za vreme rata".

Prema nekim podacima, Francuska je na ime ratnog zaduženja 1928. godine tražila od Srbije oko 1,7 miliona zlatnih franaka, dok je Međunarodni sud u Hagu odredio visinu dugovanja u iznosu nešto preko milion francuskih franaka i rok otplate od 37 godina.

Srpski dugovi prema Francuskoj, prema odluci suda, trebalo je da budu isplaćivani iz njemačkih reparacija. Što se tiče onih predratnih dugovanja, i tu je Međunarodni sud presudio da on mora biti plaćen u zlatnim francima, a nakon pregovora dvije zemlje 1930. dogovorena je dinamika plaćanja godišnjih rata u naredne 42 godine.

- Dug je prebijan na razne načine, neka dugovanja čak su isplaćivana i u komunističkoj Jugoslaviji - ukazuje Sretenović.

Redovnost dogovorenih isplata omelo je izbjegavanje plaćanja reparacija, velika finansijska kriza, a onda i Drugi svjetski rat. Ipak, Srbija je svoje dugove Francuskoj vraćala do početka sedamdesetih godina prošlog vijeka, kako je to svojevremeno ukazao akademik istoričar Ljubodrag Dimić.

Komentari 0
Povezane vijesti
Slavko Vasić iz Adaševaca, preživjeli zatočenik Jasenovca Slavko Vasić iz Adaševaca, preživjeli zatočenik Jasenovca
Na današnji dan napadom Austrougarske na Srbiju počeo Prvi svjetski rat Na današnji dan napadom Austrougarske na Srbiju počeo Prvi svjetski rat
Makron odbio da se obrati naciji nakon prvih rezultata izbora u Francuskoj! Makron odbio da se obrati naciji nakon prvih rezultata izbora u Francuskoj!
Najčitanije
  • Ratna staza Zekovića s Romanije
    11h 21m
    1
  • Škipine sa Pala stečeno znanje u Crvenom krstu odvelo putem ljekara
    10h 3m
    0
  • Zbog alkohola dva puta hapšen vozač iz Istočnog Novog Sarajeva
    8h 31m
    0
  • Kulina: Sve više djece ima govorno-jezičke smetnje
    7h 1m
    0
  • Lice iz Pala uhapšeno zbog sumnje da je počinilo prevare i utaju
    9h 52m
    1