Košarkaši Partizana na današnji dan pokorili Evropu

16.04.2024. 10:56
0
IZVOR: glassrpske.com

Na današnji dan prije 32 godine košarkaši Partizana postali su prvaci Evrope, pošto su u finalu „Final four“ u Istanbulu pobijedili španski Huventud rezultatom 71:70 legendarnom trojkom Aleksandra Đorđevića.

Sadašnji trener Partizana Željko Obradović imao je samo 31 godinu u trenutku osvajanja prve titule prvaka Evrope, kasnije ih je osvojio još osam, pet sa grčkim Panatinaikosom, a po jednu sa turskim Fenerbahčeom i španskim klubovima Realom i Huventudom, klubom koji je pobijedio u legendarnom istanbulskom finalu.

Obradoviću je to bila prva sezona kao treneru, godinu prije je bio igrač "crno-bijelih".

Partizan je na „Final four“ u Istanbulu imao ubjedljivo najmlađi tim te sezone koji su predvodili Đorđević i Predrag Danilović, a prosjek godina bio je tek 21,7.

U timu su bili i Nikola Lončar, Igor Mihajlovski, Zoran Stevanović, Igor Perović, Dragiša Šarić, Željko Rebrača, Mlađan Šilobad, Slaviša Koprivica, Vladimir Dragutinović i Ivo Nakić.

Prije Huventuda, Partizan je u polufinalu savladao italijanski Filips rezultatom 82:75, a klub iz Milana je važio za glavnog favorita za osvajanje pehara.

Partizan je zbog rata na prostoru bivše Jugoslavije grupnu fazu te sezone igrao u španskom gradiću Fuenlabradi, a jedini meč na domaćem terenu u sezoni odigrao je protiv Knora (sad Virtusa) iz Bolonje, u četvrtfinalnoj seriji.

Komentari 0
Najčitanije
  • Održane "Vaskršnje radosti", jedan od najljepših događaja u Istočnoj Ilidži (FOTO)
    17h 21m
    0
  • Rodbina prislužila svijeće na "Novom Zejtinliku"
    13h 53m
    4
  • Porodilištu u Istočnom Sarajevu uručeni paketi povodom Nedjelje Crvenog krsta
    16h 37m
    0
  • Čovjek iz BiH naletio na zmiju dugu više od metar i po (FOTO)
    12h 15m
    0
  • Danas Markovdan
    21h 3m
    0