Kosovska policija izdala upozorenje za vozače sa srpskim tablicama

01.11.2022. 17:02
0
IZVOR: srna.rs

Kosovska policija je nešto poslije ponoći na administrativnom prelazu Jarinje izrekla prve opomene vlasnicima automobila u okviru primjene sporne odluke o preregistraciji vozila sa srpskih na oznake "RKS", dok iz Srpske liste upozoravaju da ovu mjeru neće poštovati i da će poslije prve novčane kazne uslijediti odgovor mirnim i demokratskim putem.

U kosovskoj policiji Srni je rečeno da je prva opomena data vlasniku automobila koji je iz pravca Raške stigao na administrativni prelaz Jarinje vozilom sa registarskim oznakama KM - Kosovska Mitrovica.

Iz policije tvrde da će svi vlasnici automobila sa registarskim oznakama Peć /PE/, Đakovica /ĐA/, Uroševac /UR/, Prizren /PZ/, Gnjilane /GL/ i Priština /PR/ pri ulasku na teritoriju samoproglašenog Kosova dobiti opomenu sa upustvom za preregistraciju u najbližem od pet registracionih centara.

Ista pisana opomena biće, kako dodaju iz policije, uručivana vlasnicima automobila koje patrole zaustave na nekom od kontrolnih punktova unutar samoproglašenog Kosova.

- Dokument, opomena, biće zaveden u evidenciji kosovske policije i služiće kao dokazno sredstvo u sporu koji će biti pokrenut kod nadležnih sudova u slučaju da vlasnik automobila do isteka roka - 21. januara ne preregistruje vozilo - objašnjavaju iz policije.

Prema odluci Prištine, vozila sa srpskim tablicama mogu do 21. novembra nesmetano da se kreću na području Kosova i Metohije ali će vozači, ukoliko ih zaustavi policija, dobiti opomenu.

Poslije 21. novembra, do 21. januara biće izricane novčane kazne od 150 evra a potom do 21. aprila vozila će morati da imaju probne tablice sa oznakom "RKS".

Od 21. aprila će, ukoliko se primijeni odluka, biti zabranjeno kretanje vozilima sa srpskim tablicama.

Za kršenje ovog stava odluke o preregistraciji predviđeno je i oduzimanje vozila, o čemu će po prijavi policije odlučivati nadležni sud.

Komentari 0
Povezane vijesti
Na ambulanti u Suvom Dolu razbijena stakla i iščupana metalna vrata Na ambulanti u Suvom Dolu razbijena stakla i iščupana metalna vrata
Dušan Obrenović pušten da se brani sa slobode Dušan Obrenović pušten da se brani sa slobode
Obijena Crkva Vaznesenja Gospodnjeg u selu Devet Jugovića Obijena Crkva Vaznesenja Gospodnjeg u selu Devet Jugovića
Najčitanije
 • Vječne rasprave o kalendaru: Da li bi Srbi prihvatili promjenu datuma slave
  19h 15m
  1
 • Udruženje "Grobari Pale" organizuje još jednu božićnu humanitarnu akciju
  20h 19m
  0
 • Imam poziva da se od lovačkih sekcija prave vojne formacije
  12h 3m
  5
 • U Srpskoj smanjeno očekivano trajanje života
  20h 51m
  0
 • Požar na objektu bivšeg hotela Kristal
  11h 15m
  0