Kosovska policija izdala upozorenje za vozače sa srpskim tablicama

01.11.2022. 17:02
0
IZVOR: srna.rs

Kosovska policija je nešto poslije ponoći na administrativnom prelazu Jarinje izrekla prve opomene vlasnicima automobila u okviru primjene sporne odluke o preregistraciji vozila sa srpskih na oznake "RKS", dok iz Srpske liste upozoravaju da ovu mjeru neće poštovati i da će poslije prve novčane kazne uslijediti odgovor mirnim i demokratskim putem.

U kosovskoj policiji Srni je rečeno da je prva opomena data vlasniku automobila koji je iz pravca Raške stigao na administrativni prelaz Jarinje vozilom sa registarskim oznakama KM - Kosovska Mitrovica.

Iz policije tvrde da će svi vlasnici automobila sa registarskim oznakama Peć /PE/, Đakovica /ĐA/, Uroševac /UR/, Prizren /PZ/, Gnjilane /GL/ i Priština /PR/ pri ulasku na teritoriju samoproglašenog Kosova dobiti opomenu sa upustvom za preregistraciju u najbližem od pet registracionih centara.

Ista pisana opomena biće, kako dodaju iz policije, uručivana vlasnicima automobila koje patrole zaustave na nekom od kontrolnih punktova unutar samoproglašenog Kosova.

- Dokument, opomena, biće zaveden u evidenciji kosovske policije i služiće kao dokazno sredstvo u sporu koji će biti pokrenut kod nadležnih sudova u slučaju da vlasnik automobila do isteka roka - 21. januara ne preregistruje vozilo - objašnjavaju iz policije.

Prema odluci Prištine, vozila sa srpskim tablicama mogu do 21. novembra nesmetano da se kreću na području Kosova i Metohije ali će vozači, ukoliko ih zaustavi policija, dobiti opomenu.

Poslije 21. novembra, do 21. januara biće izricane novčane kazne od 150 evra a potom do 21. aprila vozila će morati da imaju probne tablice sa oznakom "RKS".

Od 21. aprila će, ukoliko se primijeni odluka, biti zabranjeno kretanje vozilima sa srpskim tablicama.

Za kršenje ovog stava odluke o preregistraciji predviđeno je i oduzimanje vozila, o čemu će po prijavi policije odlučivati nadležni sud.

Komentari 0
Povezane vijesti
Patrijarh Porfirije: Ne daju mi da uđem u moj dom Patrijarh Porfirije: Ne daju mi da uđem u moj dom
Srbi sa ikonama Svetog Vasilija i srpskim trobojkama prošetali kroz Leposavić Srbi sa ikonama Svetog Vasilija i srpskim trobojkama prošetali kroz Leposavić
Obilježen Đurđevdan u Prizrenu Obilježen Đurđevdan u Prizrenu
Najčitanije
  • Dušanov zakonik danas puni 675 godina
    2h 31m
    1
  • U toku uviđaj u stanu gdje su pronađena tijela žene i dvoje djece
    16h 32m
    0
  • Maturantima po 100 KM od Opštine Istočna Ilidža (FOTO)
    20h 54m
    4
  • Nagrađeni pobjednici konkursa povodom obilježavanja Dana Prve sarajevske mehanizovane brigade
    21h 19m
    0
  • Luka Gligorić učenik generacije Srednje škole „28. juni“
    19h 9m
    1