Krivokapić: Ugovor sa SPC će dobiti svoj svečani epilog

02.07.2021. 19:17
0
IZVOR: SRNA

Predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić koji je danas u Podgorici primio preosvećene episkope mileševskog Atanasija i zahumsko-hercegovačko Dimitrija, rekao je da će temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom /SPC/ dobiti svoj svečani epilog, čime će sve zlonamjerne političke igre biti demaskirane i obesmišljene.

- Sve što je Vlada obilježila kao svoj cilj, ona će i ostvariti, tako da će i Temeljni ugovor sa SPC, koji je prirodni nastavak procesa koji je otpočet donošenjem Zakona o slobodi vjeroispovijesti, takođe, dobiti svoj svečani epilog - poručio je Krivokapić.

On je vladike Atanasija i Dimitrija primio radi upisa u Jedinstvenu evidenciju vjerskih zajednica Eparhije mileševske i Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske, čiji se dijelovi protežu i na teritoriju Crne Gore.

Eparhija mileševska podnijela je zahtjev za upis u Jedinstvenu evidenciju i njenim upisom sve eparhije Srpske pravoslavne crkve /SPC/ na teritoriji Crne Gore biće evidentirane, saopšteno je iz Kabineta predsjednika Vlade.

To je već učinjeno sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom i Eparhijom budimljansko-nikšićkom, a sve u skladu sa nedavno usvojenim Zakonom o slobodi vjeroispovijesti.

Premijer Krivokapić je episkopu zahumsko-hercegovačkom Dimitriju uručio rješenje o upisu u Jedinstvenu evidenciju vjerskih zajednica.

Krivokapić je istakao da u Crnoj Gori niko više ne smije biti diskriminisan ni po jednom osnovu, a naročito to ne mogu biti institucije koje su temeljni oslonci crnogorske državnosti i njene duhovne i kulturne prepoznatljivosti.

- Eparhije kojima vi duhovno rukovodite i Crkva koju predstavljate, svojim učenjem, svojom etikom i moralom, svojom molitvom je ugrađena i utkana u građansko biće Crne Gore i radujem se novom ambijentu u kojem ovu državu sasvim možete da doživite kao svoj dom u kojem ćete moći da ostvarite sva Ustavom i zakonom zagarantovana prava - rekao je Krivokapić.

Premijer Krivokapić je istakao da sve vjerske zajednice u Crnoj Gori, naročito one tradicionalne i njihove poglavare, doživljavaju kao prijatelje i partnere na istom zadatku da Crnu Goru načine državom stabilnosti, tolerancije, mira, solidarnosti i empatije.

Episkopi su se zahvalili premijeru i Vladi Crne Gore na spremnosti da riješe pitanje temeljnog ugovora Crne Gore sa SPC, naglasivši da je ovo pitanje veoma značajno jer će potvrditi snagu nedavno usvojenog Zakona o slobodi vjeroispovijesti i svih njegovih odredaba koje garantuju sve Ustavom i međunarodnim pravom date slobode Crkvi i vjernicima, ali i omogućavaju da se konačno dođe do suštinskog međusobnog poštovanja i plodotvorne saradnje države i SPC u Crnoj Gori, istovremeno poštujući moderne tekovine njihove odvojenosti i nezavisnosti.

- Temeljni ugovor se isključivo odnosi na život eparhija SPC u Crnoj Gori. Mi kao episkopi pomenutih eparhija obećali smo premijeru i Vladi da ćemo u najskorije vrijeme, radi interesa Crkve, države i vjernika, učiniti sve sa strane SPC da se Temeljni ugovor što prije potpiše - poručili su na sastanku episkopi mileševski Atanasije i zahumsko-hercegovački Dimitrije.

Komentari 0
Povezane vijesti
Skandal u Crnoj Gori: Prekinut derbi za titulu zbog divljanja navijača (VIDEO) Skandal u Crnoj Gori: Prekinut derbi za titulu zbog divljanja navijača (VIDEO)
Zemljotres u Crnoj Gori, osjetio se i u BiH Zemljotres u Crnoj Gori, osjetio se i u BiH
NATO je ubio cijelo mjesto i onda smo ušli u – NATO NATO je ubio cijelo mjesto i onda smo ušli u – NATO
Najčitanije
  • U subotu obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    21h 32m
    0
  • Jerej Vidak Vujadinović - Dječak
    12h 2m
    0
  • Foča: Službenik osumnjičen da je oštetio klijenta banke za 20.000 KM
    20h 25m
    0
  • U Srednjoj školi „28. juni“ održan okrugli sto o značaju i zaštiti mentalnog zdravlja (FOTO)
    11h 43m
    0
  • Povelja opštine Istočna Ilidža Srednjoškolskom centru „Istočna Ilidža“
    16h 54m
    0