Lani Pudar Državna nagrada za sport BiH od 10.000 KM

28.12.2022. 12:21
0
IZVOR: srna.rs

Plivačici Lani Pudar dodijeljena je ovogodišnja nagrada za sport u vrijednosti 10.000 KM kao najveće priznanje za izuzetan doprinos razvoju sporta i afirmaciju BiH, odlučio je danas Savjet ministara.

Ova odluka donsena je na prijedlog Ministarstva civilnih poslova, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Među sportskim uspjesima ove mlade Mostarke su prvo i treće mjesto u disciplini 200 metara delfin na seniorskom prvenstvu u Rimu i seniorskom prvenstvu svijeta u Abu Dabiju.

Pudar je, između ostalog, višestruka juniorska prvakinja Evrope, a bila je i dva puta "zlatna" na Mediteranskim igrama održanim u Oranu 2022. godine.

Savjet ministara donio je na današnjoj sjednici odluku o visini jednokratne novčane nagrade za zaslužnog sportistu BiH i vrhunskog sportistu međunarodnog razreda za 2022. godinu, koju je predložilo Ministarstvo civilnih poslova.

Novčana nagrada zaslužnim sportistima BiH u ovoj godini utvrđena je u jednokratnom iznosu od 1.500 KM do 3.100 KM za 12 sportista koji su ispunili uslove za odlazak u penziju.

Jednokratna novčana nagrada za vrhunske sportiste međunarodnog razreda uključuje osvojena prva tri mjesta na Olimpijskim igrama, svjetskom ili evropskom prvenstvu ili na Paraolimpijskim igrama, kao i ispunjena "A" norma ili ostvaren plasman za učestvovanje na Olimpijskim igrama/Parolimpijskim igrama/Specijalnoj olimpijadi/Svjetskom prvenstvu.

Jednokratna novčana naknada u 2022. godini dodijeljena je za 33 vrhunska sportaša u BiH, a visina je određena na osnovu postignutih rezultata na takmičenjima na kojima je sportista učestvovao i kreće se od 2.000 do 2.500 KM.

Komentari 0
Povezane vijesti
Zaboravljeni zločin: Ubistvo civila iz zasjede kod Srednjeg Zaboravljeni zločin: Ubistvo civila iz zasjede kod Srednjeg
Nastavak saradnje sa Crvenim krstom Švajcarske i turskim Crvenim polumjesecom Nastavak saradnje sa Crvenim krstom Švajcarske i turskim Crvenim polumjesecom
I vlast hoće da ubrza dovođenje stranih radnika u BiH I vlast hoće da ubrza dovođenje stranih radnika u BiH
Najčitanije
 • Mihailo Obrenović - Čovjek koji je Srbiju učinio najjačom vojnom silom na Balkanu
  17h 53m
  0
 • Kozara i Potkozarje - Srpski Zid plača
  18h 15m
  0
 • Marko Trifković iz Istočnog Sarajeva maturskim radom nadmašio nastavni plan i program (FOTO)
  8h 21m
  1
 • U Sarajevu muškarac nasmrt izbo mlađeg brata
  17h 16m
  0
 • U školi u Švajcarskoj djeca gazila zastavu Srbije (VIDEO)
  14h 12m
  0