Lična karta novog saziva Narodne skupštine

18.11.2022. 10:01
0
IZVOR: glassrpske.com

U novom sazivu Narodne skupštine Republike Srpske svaki peti poslanik je žena, prosječna starost novoizabranih narodnih tribuna je 46 godina, njihova stručna sprema je uglavnom visoka, a najzastupljenije profesije su ljekar, pravnik i ekonomista, koji zajedno čine oko 40 odsto ovog najvišeg zakonodavnog tijela u Srpskoj.

Sudeći prema ovim podacima, dobijenim iz oko 80 odsto biografija novoizabranih poslanika, pošto je za neke od njih bilo nemoguće pronaći šta su završili i čime su se prije dobijanja poslaničkog mandata bavili, moglo bi se reći da građani Srpske ne bi trebalo da brinu kada budu donošene i usvajane ključne strategije u vezi sa zdravstvom, donošene nove ekonomske mjere i rješavane razne pravne zavrzlame.

U ovom više nego šarolikom društvu izdvajaju se i Damjan Škipina (SNSD) sa Pala koji ima dvije fakultetske diplome, Mirna Banjac Savić (PDP) koja je diplomirala na odsjeku za klavir u Groningenu, ali je i sudski vještak za holandski jezik, te Biljana Petković iz SNSD-a koja je, pored toga što je diplomirani ekonomista, i nosilac crnog pojasa prvi dan u džudu.

Privatni sektor neće ostati nezastupljen, jer je u skupštinske fotelje zasjeo i jedan značajan broj lica koja imaju više nego uspješne biznise, pa čak i porodične, poput Milana Radovića (SDS), Milana Milakovića (SPS), Slavenka Ristića (SNSD), Ace Stanišića (DEMOS), te Predraga Nešića i Nikoline Šljivić (DNS).

Treba da izdvojimo i Dragana Galića iz NPS-a koji je hobi (pčelarstvo) uspio pretvoriti u porodičnu djelatnost.

Inače, od 83 poslanika, koji predstavljaju 11 političkih subjekata - ukupno je 16 žena. Najstariji poslanik je Nataša Radulović (71) iz SNSD-a, dok je najmlađi Đorđe Vučinić (23) sa liste “Za pravdu i red - Nebojša Vuković”, čiji klub ujedno ima i “najbolji prosjek”.

Kada je u pitanju stepen obrazovanja, u 99 odsto slučajeva se radi o visokoobrazovanim licima. Najzastupljeniji su oni sa diplomama medicinskog, ekonomskog i pravnog fakulteta, a među njima ima i hirurga, psihologa, doktora porodične medicine, ali i magistara ekonomije, te politikologa. U skupštinskim klupama sjediće i nekolicina onih koji su se specijalizovali u elektrotehnici, poljoprivredi, šumarstvu, građevinarstvu i mašinstvu.

Ima tu i onih koji su završili kriminalistiku, stručnjaka za bezbjednost, onih sa diplomama za fizičko vaspitanje i sport, ali i magistara pedagoških nauka, prirodnih nauka iz oblasti biologije, diplomiranih inženjera arhitekture, profesora engleskog jezika i književnosti, istorije i geografije, pa čak i bivših novinara, aktuelnih blogera i aktivista.

Piše: Veljko Zeljković

Komentari 0
Povezane vijesti
Na listi ponovo zanimanja koja privredi ne trebaju Na listi ponovo zanimanja koja privredi ne trebaju
Ko je Nataša Radulović? Ko je Nataša Radulović?
Stevandić kandidat za predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Stevandić kandidat za predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske
Najčitanije
  • Sjećanje na majora Vuka Čvoru: Osam godina od smrti
    13h 40m
    8
  • Manje sklopljenih brakova, mladi sve kasnije stupaju u bračnu zajednicu
    13h 54m
    0
  • Sutra praznik Cvijeti
    13h 46m
    0
  • Danas Lazareva subota i Vrbica
    16h 11m
    0
  • Nesreća kod Gradiške sa tragičnim epilogom: Poginuo muškarac!
    6h 1m
    0