Лична карта новог сазива Народне скупштине

18.11.2022. 10:01
0
ИЗВОР: glassrpske.com

У новом сазиву Народне скупштине Републике Српске сваки пети посланик је жена, просјечна старост новоизабраних народних трибуна је 46 година, њихова стручна спрема је углавном висока, а најзаступљеније професије су љекар, правник и економиста, који заједно чине око 40 одсто овог највишег законодавног тијела у Српској.

Судећи према овим подацима, добијеним из око 80 одсто биографија новоизабраних посланика, пошто је за неке од њих било немогуће пронаћи шта су завршили и чиме су се прије добијања посланичког мандата бавили, могло би се рећи да грађани Српске не би требало да брину када буду доношене и усвајане кључне стратегије у вези са здравством, доношене нове економске мјере и рјешаване разне правне заврзламе.

У овом више него шароликом друштву издвајају се и Дамјан Шкипина (СНСД) са Пала који има двије факултетске дипломе, Мирна Бањац Савић (ПДП) која је дипломирала на одсјеку за клавир у Гронингену, али је и судски вјештак за холандски језик, те Биљана Петковић из СНСД-а која је, поред тога што је дипломирани економиста, и носилац црног појаса први дан у џуду.

Приватни сектор неће остати незаступљен, јер је у скупштинске фотеље засјео и један значајан број лица која имају више него успјешне бизнисе, па чак и породичне, попут Милана Радовића (СДС), Милана Милаковића (СПС), Славенка Ристића (СНСД), Аце Станишића (ДЕМОС), те Предрага Нешића и Николине Шљивић (ДНС).

Треба да издвојимо и Драгана Галића из НПС-а који је хоби (пчеларство) успио претворити у породичну дјелатност.

Иначе, од 83 посланика, који представљају 11 политичких субјеката - укупно је 16 жена. Најстарији посланик је Наташа Радуловић (71) из СНСД-а, док је најмлађи Ђорђе Вучинић (23) са листе “За правду и ред - Небојша Вуковић”, чији клуб уједно има и “најбољи просјек”.

Када је у питању степен образовања, у 99 одсто случајева се ради о високообразованим лицима. Најзаступљенији су они са дипломама медицинског, економског и правног факултета, а међу њима има и хирурга, психолога, доктора породичне медицине, али и магистара економије, те политиколога. У скупштинским клупама сједиће и неколицина оних који су се специјализовали у електротехници, пољопривреди, шумарству, грађевинарству и машинству.

Има ту и оних који су завршили криминалистику, стручњака за безбједност, оних са дипломама за физичко васпитање и спорт, али и магистара педагошких наука, природних наука из области биологије, дипломираних инжењера архитектуре, професора енглеског језика и књижевности, историје и географије, па чак и бивших новинара, актуелних блогера и активиста.

Пише: Вељко Зељковић

Коментари 0
Повезане вијести
На листи поново занимања која привреди не требају На листи поново занимања која привреди не требају
Ко је Наташа Радуловић? Ко је Наташа Радуловић?
Стевандић кандидат за предсједника Народне скупштине Републике Српске Стевандић кандидат за предсједника Народне скупштине Републике Српске
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    6h 1m
    10
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    4h 45m
    0
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    20h 58m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    17h 12m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    22h 4m
    0