Lučić o važnosti Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom

03.12.2021. 15:19
0
IZVOR: Katera

Ministar za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara BiH Miloš Lučić i ove godine želi da podsjeti na značaj 3. decembra – Međunarodnog dana lica sa invaliditetom.

Saopštenje prenosimo u cjelosti.

Na kraju smo druge godine pandemije COVID-19 koja je dodatno ugrozila, ionako težak položaj lica sa invaliditetom, koja su posebno ranjiva i teško pogođena u sadašnjim uslovima visokog rizika za zdravlje i velike stope smrtnosti.

Restriktivne mjere kretanja i socijalno distanciranje su dodatno izolovali ovu populaciju koja je i u redovnim životnim tokovima često isključena zbog različtih barijera na koje nailaze u društvu.

Posebno su ranjiva djeca sa invaliditetom i njihove porodice, a sveopšta situacija dodatno utiče na mentalno zdravlje. Moramo imati senzibilitet za osobe sa invalididtetom i omogućiti im lakšu i jednostavniju inkluziju u društene tokove, a u skladu sa evropskim standardima.

Posebno ističem da veliki broj udruženja i saveza lica sa invaliditetom provodi svoje aktivnosti i ne odustaje od svoje misije iako rade u posebno teškim uslovima, što je za svaku pohvalu.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice je učestvovalo u izboru dobitnika priznanja „Ravnopravno-različiti“ za liderku i lidera sa invaliditetom koji je inicirala i organizovala Organizacije amputiraca „UDAS“ iz Republike Srpske.

Dobitnici priznanja za ovu godinu su Ognjen Ranisavić iz Banjaluke i Ariel Kurtagić iz Bihaća. Oni su primjer sjajnih lidera koji pokazuju da lica sa invaliditetom mogu biti ogroman resurs i kapital i da su stanju  donijeti značajne i pozitivne promjene u društvu.

Komisija za izbor dobitnika priznanja „Ravnopravno-različiti“ je takođe odlučila da dodijeli priznanja posthumno za Elviru Bešliju iz Sarajeva i Oliveru Mastikosa iz Banjaluke za višedecenijski doprinos u promociji i zagovaranju prava za lica sa invaliditetom.

Njihov rad ostao je ugrađen kroz izgranju kapaciteta, ne samo udruženja i saveza u kojima su radile i djelovale, već i u samom sistemu nadležnih insitucija u kojem su dale doprinos u izradnji politika, strategija, zakona i drugih pravnih akata značajnih za prava i položaj lica sa invaliditetom u BiH i ostaće upamćene kao veliki profesionalci i parterni Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Komentari 0
Povezane vijesti
Obilježavanje Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom Obilježavanje Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom
Milica Borovčanin osvojila prvo mjesto na konkursu za najbolji literarni rad Milica Borovčanin osvojila prvo mjesto na konkursu za najbolji literarni rad
Miloš Lučić vraćen u pritvor, usvojena žalba Tužilaštva BiH Miloš Lučić vraćen u pritvor, usvojena žalba Tužilaštva BiH
Najčitanije
  • Sjećanje na Ognjena Kuljanina
    19h 12m
    0
  • Desanka Maksimović: Književna vila pjesnikinja duše
    20h 45m
    0
  • Priča o Siniši i božijem čudu
    17h 11m
    1
  • Na "Viberu" aktuelna zloupotreba broja telefona
    19h 24m
    0
  • Partizan mijenja ime!
    9h 53m
    3