Obilježavanje Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom

03.12.2023. 09:59
0
IZVOR: katera.news

Danas se obilježava Međunarodni dan osoba sa invaliditetom koji Ujedinjene nacije promovišu od 1992. godine.

Cilj obilježavanja ovog dana je promovisanje razumijevanja invalidnosti i  dostojanstvu, pravima i blagostanju osoba sa invaliditetom, kao i povećavanje svijest o prednostima koji se mogu dobiti iz integracije osoba sa invaliditetom u svim aspektima političkog, socijalnog, ekonomskog i kulturnog života.

Osobe sa invaliditetom se svakodnevno suočavaju sa diskriminacijom, stigmatizacijom, siromaštvom, socijalnom isključenošću i nezaposlenošću, međutim, uprkos svim barijerama i teškim životnim situacijama oni ne odustaju od borbe.

Glavna skupština Ujedinjenih naroda, u oktobru 1992. godine, na posebnoj, zajedničkoj sjednici, održanoj radi obilježavanja završetka Vijeka osoba s invaliditetom (1983 – 1992), usvojila je rezoluciju da 3. decembar svake godine bude Međunarodni dan osoba s invaliditetom.

Nakon donošenja predmetne rezolucije, UN-ova Komisija za ljudska prava, u svojoj rezoluciji 1993/29, od 5. marta 1993. godine, pozvala je zemlje članice da ističu obilježavanje 3. decembra s ciljem prihvatanja punih i jednakih ljudskih prava i učešća osoba s invaliditetom u društvu.

Jedna milijarda ljudi, ili 15% svjetske populacije, ima neki oblik invaliditeta. Prevalencija je veća u zemljama u razvoju, gdje osobe sa invaliditetom češće imaju niži stepen obrazovanja, lošije zdravstvene ishode, niži nivo zaposlenosti i veće stope siromaštva.

Komentari 0
Povezane vijesti
Lučić o važnosti Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom Lučić o važnosti Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom
Najčitanije
  • Žena pobijedila pet karcinoma i živi bez 11 organa
    16h 32m
    1
  • Božović: Mi branimo Republiku Srpsku, a vi svoj prljavi kapital!
    22h 5m
    2
  • Kod Budve ulovljena plava ajkula teška skoro 200 kilograma
    22h 57m
    1
  • Episkop Nikolaj Velimirović na današnji dan proglašen svetim
    2h 5m
    0
  • Direktoru Srednjoškolskog centra Foča gorjelo vozilo
    23h 2m
    0