Лучић о важности Међународног дана особа са инвалидитетом

03.12.2021. 15:19
0
ИЗВОР: Катера

Министар за људска права и избјеглице у Савјету министара БиХ Mилош Лучић и ове године жели да подсјети на значај 3. децембра – Међународног дана лица са инвалидитетом.

Саопштење преносимо у цјелости.

На крају смо друге године пандемије COVID-19 која је додатно угрозила, ионако тежак положај лица са инвалидитетом, која су посебно рањива и тешко погођена у садашњим условима високог ризика за здравље и велике стопе смртности.

Рестриктивне мјере кретања и социјално дистанцирање су додатно изоловали ову популацију која је и у редовним животним токовима често искључена због различтих баријера на које наилазе у друштву.

Посебно су рањива дјеца са инвалидитетом и њихове породице, а свеопшта ситуација додатно утиче на ментално здравље. Морамо имати сензибилитет за особе са инвалидидтетом и омогућити им лакшу и једноставнију инклузију у друштене токове, а у складу са европским стандардима.

Посебно истичем да велики број удружења и савеза лица са инвалидитетом проводи своје активности и не одустаје од своје мисије иако раде у посебно тешким условима, што је за сваку похвалу.

Министарство за људска права и избјеглице је учествовало у избору добитника признања „Равноправно-различити“ за лидерку и лидера са инвалидитетом који је иницирала и организовала Организације ампутираца „UDAS“ из Републике Српске.

Добитници признања за ову годину су Огњен Ранисавић из Бањалуке и Ариел Куртагић из Бихаћа. Они су примјер сјајних лидера који показују да лица са инвалидитетом могу бити огроман ресурс и капитал и да су стању  донијети значајне и позитивне промјене у друштву.

Комисија за избор добитника признања „Равноправно-различити“ је такође одлучила да додијели признања постхумно за Елвиру Бешлију из Сарајева и Оливеру Мастикоса из Бањалуке за вишедеценијски допринос у промоцији и заговарању права за лица са инвалидитетом.

Њихов рад остао је уграђен кроз изгрању капацитета, не само удружења и савеза у којима су радиле и дјеловале, већ и у самом систему надлежних инситуција у којем су дале допринос у израдњи политика, стратегија, закона и других правних аката значајних за права и положај лица са инвалидитетом у БиХ и остаће упамћене као велики професионалци и партерни Министарства за људска права и избјеглице БиХ.

Коментари 0
Повезане вијести
Обиљежавање Међународног дана особа са инвалидитетом Обиљежавање Међународног дана особа са инвалидитетом
Милица Боровчанин освојила прво мјесто на конкурсу за најбољи литерарни рад Милица Боровчанин освојила прво мјесто на конкурсу за најбољи литерарни рад
Милош Лучић враћен у притвор, усвојена жалба Тужилаштва БиХ Милош Лучић враћен у притвор, усвојена жалба Тужилаштва БиХ
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    1h 12m
    8
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    21h 21m
    3
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    22h 26m
    4
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    16h 9m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    12h 23m
    0