Lučić potpisao ugovore kojim su sigurne kuće dobile po 12.500 KM

14.12.2021. 19:54
0
IZVOR: SRNA

Ministar za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara Miloš Lučić potpisao je danas u Sarajevu ugovore o saradnji sa predstavnicama osam nevladinih organizacija koje vode sigurne kuće u BiH, za koje je ukupno obezbijeđeno 100.000 KM.

Ugovori su potpisani sa "Fondacijom lokalne demokratije" Sarajevo, organizacijom "Medika" Zenica, "Udružene žene" Banjaluka, "Budućnost" Modriča, "Žene sa Une" Bihać, "Viva žene" Tuzla, "Lara" Bijeljina" i "Žena BiH" Mostar.

- Riječ je ugovorima u ukupnom iznosu od 100.000 KM, dodijeljenim za osam sigurnih kuća. Dakle, 12.500 KM po sigurnoj kući - rekao je Lučić.

On je podsjetio da je isti iznos sigurnim kućama dodijeljen i prošle godine, kada su sredstava takođe izdvojena iz granta Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Savjeta ministara.

- I ove godine smo uspjeli da izdvojimo sredstva. Riječ je o direktnom grantu pa smo bez usvajanja budžeta uspjeli dodijeliti ova sredstva. Nadam se da će ona koliko-toliko omogućiti nesmetano dalje funkcionisanje sigurnih kuća - rekao je Lučić.

On je ukazao da je porodično nasilje nad ženama, prema nezvaničnim podacima, u porastu za oko 50 odsto, tako da je dobrodošao svaki vid pomoći sigurnim kućama koje zbrinjavaju žrtve.

Realizacija grant programa predstavlja doprinos Agencije za ravnopravnost polova BiH Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice neometanom funkcionisanju sigurnih kuća, kao važnog servisa za žene žrtve nasilja, što je u skladu sa Istanbulskom konvencijom, koju je BiH ratifikovala 2013. godine.

U ime predstavnica nevladinih organizacija za dodijeljena sredstva zahvalila je vršilac dužnosti direktora Udruženja građana "Budućnost" iz Modriče Biljana Savčić, koja je istakla da će 12.500 KM biti iskorišteno za redovno funkcionisanje sigurne kuće.

Ona je naglasila da je kapacitet sigurne kuće iz Modriče 16 mjesta za žrtve nasilja.

- Radimo na proširenju kapaciteta, što je u ovo vrijeme pandemije ogroman problem. U svim sigurnim kućamo smo sada dužni i da imamo prostor za izolaciju za sve žrtve koje dođu na zbrinjavanje pod sumnjom na infekciju virusa korona. Tako da smo opterećini takvom situacijom dodatnog zbrinjavanja u nekim drugim uslovima da se zaraza ne proširi na ostale korisnice - navela je Savčićeva.

Ona je podsjetila da je sigurna kuća "Budućnost" u Modriči postoji već 20 godina, a podrška koja je osigurana potpisivanjem današnjeg ugovora obezbjeđuje kontinuitet u radu i da vrata ove ustanove ostanu i dalje otvorena za sve žrtve porodičnog nasilja.

Komentari 0
Povezane vijesti
Alarmantan porast nasilja djece nad roditeljima u Srpskoj Alarmantan porast nasilja djece nad roditeljima u Srpskoj
Milica Borovčanin osvojila prvo mjesto na konkursu za najbolji literarni rad Milica Borovčanin osvojila prvo mjesto na konkursu za najbolji literarni rad
Miloš Lučić vraćen u pritvor, usvojena žalba Tužilaštva BiH Miloš Lučić vraćen u pritvor, usvojena žalba Tužilaštva BiH
Najčitanije
  • "Đurđevdan" prvi put zapjevan u vozu smrti
    20h 51m
    0
  • U utorak ispraćaj prote Voja Čarkića
    20h 22m
    2
  • Obilježena krsna slava i Dan opštine Istočna Ilidža (FOTO)
    16h 38m
    0
  • Godišnjica odbijanja Vens-Ovenovog plana
    20h 45m
    0
  • Poziv babice jedan od najljepših, najhumanijih i najodgovornijih poziva
    12h 33m
    2