Лучић потписао уговоре којим су сигурне куће добиле по 12.500 КМ

14.12.2021. 19:54
0
ИЗВОР: СРНА

Министар за људска права и избјеглице у Савјету министара Милош Лучић потписао је данас у Сарајеву уговоре о сарадњи са представницама осам невладиних организација које воде сигурне куће у БиХ, за које је укупно обезбијеђено 100.000 КМ.

Уговори су потписани са "Фондацијом локалне демократије" Сарајево, организацијом "Медика" Зеница, "Удружене жене" Бањалука, "Будућност" Модрича, "Жене са Уне" Бихаћ, "Вива жене" Тузла, "Лара" Бијељина" и "Жена БиХ" Мостар.

- Ријеч је уговорима у укупном износу од 100.000 КМ, додијељеним за осам сигурних кућа. Дакле, 12.500 КМ по сигурној кући - рекао је Лучић.

Он је подсјетио да је исти износ сигурним кућама додијељен и прошле године, када су средстава такође издвојена из гранта Министарства за људска права и избјеглице Савјета министара.

- И ове године смо успјели да издвојимо средства. Ријеч је о директном гранту па смо без усвајања буџета успјели додијелити ова средства. Надам се да ће она колико-толико омогућити несметано даље функционисање сигурних кућа - рекао је Лучић.

Он је указао да је породично насиље над женама, према незваничним подацима, у порасту за око 50 одсто, тако да је добродошао сваки вид помоћи сигурним кућама које збрињавају жртве.

Реализација грант програма представља допринос Агенције за равноправност полова БиХ Министарства за људска права и избјеглице неометаном функционисању сигурних кућа, као важног сервиса за жене жртве насиља, што је у складу са Истанбулском конвенцијом, коју је БиХ ратификовала 2013. године.

У име представница невладиних организација за додијељена средства захвалила је вршилац дужности директора Удружења грађана "Будућност" из Модриче Биљана Савчић, која је истакла да ће 12.500 КМ бити искориштено за редовно функционисање сигурне куће.

Она је нагласила да је капацитет сигурне куће из Модриче 16 мјеста за жртве насиља.

- Радимо на проширењу капацитета, што је у ово вријеме пандемије огроман проблем. У свим сигурним кућамо смо сада дужни и да имамо простор за изолацију за све жртве које дођу на збрињавање под сумњом на инфекцију вируса корона. Тако да смо оптерећини таквом ситуацијом додатног збрињавања у неким другим условима да се зараза не прошири на остале кориснице - навела је Савчићева.

Она је подсјетила да је сигурна кућа "Будућност" у Модричи постоји већ 20 година, а подршка која је осигурана потписивањем данашњег уговора обезбјеђује континуитет у раду и да врата ове установе остану и даље отворена за све жртве породичног насиља.

Коментари 0
Повезане вијести
Алармантан пораст насиља дјеце над родитељима у Српској Алармантан пораст насиља дјеце над родитељима у Српској
Милица Боровчанин освојила прво мјесто на конкурсу за најбољи литерарни рад Милица Боровчанин освојила прво мјесто на конкурсу за најбољи литерарни рад
Милош Лучић враћен у притвор, усвојена жалба Тужилаштва БиХ Милош Лучић враћен у притвор, усвојена жалба Тужилаштва БиХ
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    20h 55m
    5
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    18h 30m
    7
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    23h 38m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    4h 29m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    2h 56m
    0