Maja Mihajlović dobitnica nagrade „Čučkova knjiga“

17.03.2023. 19:50
0
IZVOR: srna.rs

Književnik Maja Mihajlović dobitnik je nagrade „Čučkova knjiga“ za 2022. godinu za zbirku poezije „Brodovi, bogovi i mali požari u rukama“, koja se dodjeljuje u okviru „Čučkovih književnih susreta“, saopšteno je iz Narodne biblioteke „Branko Čučak“ na Han Pijesku.

Žiri koji čine raniji dobitnici ove nagrade Milka Kolundžić, Mihaela Šumić i Saša Guberinić odlučio je da bude nagrađena ova zbirka pjesama objavljena 2022. u izdavačkoj kući „Imprimatur“ iz Banjaluke.

Kolundžićeva je rekla da posebno osjećanje čežnje poeziju Mihajlovićeve izdvaja od ovogodišnjih književnih prvenaca pristiglih na konkurs za „Čučkovu knjigu“. Nagrađena knjiga „Brodovi, bogovi i mali požari u rukama“ je njena prva zbirka poezije.

Mihajlovićevoj će nagrada biti uručena na 15. „Čučkovim književnim susretima“ u subotu, 25. marta, na Han Pijesku.

Direktor Narodne biblioteke „Branko Čučak“ Ozrenka Đurić Radulović rekla je Srni da će ovogodišnja književna manifestacija početi u petak, 24. marta, programom za mlade „Brankova klupa“, druženjem sa književnikom Aleksandrom Mihajlović uz knjigu „Sofijine mudrolije s Markom Kraljevićem“ u lokalnoj kino-sali.

Drugog dana „Čučkovih književnih susreta“ u subotu od 10.00 časova planirano je okupljanje učesnika u Narodnoj biblioteci, te polaganje cvijeća na grob Branka Čučka u mjestu Bogaz.

Istog dana od 12.00 časova biće održano „Čučkovo popodne“ u čitaonici biblioteke na kojoj će biti predstavljen književni rad Aleksandre Mihajlović i organizovana izložba „Minijature“.

U subotu u 18.00 časova u kino-sali planirane su pozdravne riječi predstavnika opštine Han Pijesak, Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i Narodne biblioteke.

Nakon toga, uslijediće besjeda redovnog profesora sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Saše Kneževića, te obraćanje predstavnika žirija i svečano uručenje nagrade laureatu Maji Mihajlović.

Na ovoj manifestaciji govoriće i književnici Kajoko Jamasaki, Đorđe Nešić, Sreten Vidaković, Miladin Berić, Aleksandra Mihajlović, Slobodan Jović i Aćim Todorović.

U muzičkom dijelu programa učestvuju Jovana Bojanić, profesor muzike i vokalni solista, te Peđa Hart, profesor muzike.

Organizator „Čučkovih književnih susreta“ je Narodna biblioteka koja nosi ime ovog stvaraoca, a pokrovitelji su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i opština Han Pijesak.

Branko Čučak /1948-2008/, pjesnik, romanopisac, pripovjedač, dramatrug, publicista i esejista, proveo je đetinstvo i ranu mladost na Han Pijesku, gdje i sahranjen.

Slika

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Održan koncert muzičkog ansambla "Pale" u Han Pijesku Održan koncert muzičkog ansambla "Pale" u Han Pijesku
Balaban: Srbi ovdje imaju istorijsku vertikalu i imaju na šta da se oslone Balaban: Srbi ovdje imaju istorijsku vertikalu i imaju na šta da se oslone
Kosci sa Han Pijeska ekipno najbolji na "Janjskom višeboju" Kosci sa Han Pijeska ekipno najbolji na "Janjskom višeboju"
Najčitanije
 • Obavještenje vozačima sa područja Istočnog Novog Sarajeva (FOTO)
  7h 18m
  3
 • U Istočnoj Ilidži oduzet putnički automobil od višestrukog počinioca saobraćajnih prekršaja
  10h 5m
  0
 • Svi građani će i u naredna dva mjeseca imati zdravstveno osiguranje
  8h 26m
  0
 • Pjevačko društvo „Plavi neveni“ iz Foče petostruki pobjednik Sabora starog pjevanja u Srba
  11h 38m
  0
 • Počinje upis u srednje škole u Istočnom Sarajevu
  10h 18m
  0