Malinarima bolji uslovi i izgradnja hladnjače

26.04.2022. 19:17
0
IZVOR: srna.rs

Malinarstvo u opštini Vlasenica ima dobru perspektivu, a cilj je da se za malinare obezbijede bolji uslovi i hladnjača, rekao je danas načelnik Miroslav Kraljević.
Kraljević je naveo da je opština Vlasenica od 2017. godine u poljoprivredu uložila oko 1,2 miliona KM, od čega oko 300.000 KM u malinarstvo.

Na sastanku predstavnika opštine Vlasenica i Opšte poljoprivredne zadruge "MB fruts" iz Bratunca sa proizvođačima maline i poljoprivrednicima koji žele da započnu taj biznis, Kraljević je naveo da je ova firma najozbiljnija na tom prostoru budući da se striktno drži struke i nauke, te radi po svjetskim standardima i sigurno ima perspektivu.

On je istakao da će Ski-centar "Igrišta" sigurno otkupljivati sve količine jagodičastog voća, uzgojenog zdravo i organski na selu, što je cilj u budućnosti.

Cilj opštine, dodao je, jeste i da nastavi povezivati najudaljenija sela i naselja da bi se ljudima olakšao život.

Predstavnik bratunačke zadruge Saša Simić rekao je novinarima da će malinarima sa područja Vlasenice omogućiti besplatan prevoz do hladnjače, dok je naredne godine u planu izgradnja hladnjače i u toj lokalnoj zajednici.

- Prošle godine imali smo saradnju sa 450 kooperanata sa područja opština Bratunac, Srebrenica, Milići i Osmaci, a proširićemo se i na područje Vlasenice. Otkupili smo 800 tona maline, 200 tona kupine, a plan je da proširimo kapacitete hladnjače - najavio je Simić.

Šef opštinskog Odsjeka za razvoj Željko Damljanović rekao je da na području Vlasenice ima oko 100 proizvođača maline i da opština u prethodnih pet godina uložila značajna sredstava u poljoprivrednu i proizvodnju maline.

Pedesetdevetogodišnja Jela Vidović iz mjesta Tugovo u Vlasenici, koji ima dva dunuma maline, a uzgojem se bavi četiri godine, kaže da je to porodični biznis.

- Sin je završio poljoprivredni faklutet, radi po školskim pravilima i prskanje i protiv bolesti, što nam daje rekordan prinos. Ubrali smo prvih godina na dunum i po, dvije tone i 300 kilograma roda. Malinjak nam izgleda kao nacionalni park. Ovo je i jedan vid zdravstvene terapije i svima bih preporučila da se bave malinarstvom - rekla je Vidovićeva.

Šezdesetpetogodišnji Mirko Stjepanović ima malinjak u selu Jarovlje i bavi se uzgojem malina proteklih 10 godina, ima oko 4.000 sadnica, što je, kaže, oko dvije do dvije i po tone malina godišnje, u prosjeku.

- Današnja prezentacija firme iz Bratunca pokazuje da se ozbiljnije razmišlja na tu temu, jer malina je zlato za regiju Birča i šire, može da bude odličan izvor prihoda i za pojedinca i za opštinu - istakao je Stjepanović.

Komentari 0
Povezane vijesti
Slaviša Mazić kandidat SDS za načelnika Vlasenice Slaviša Mazić kandidat SDS za načelnika Vlasenice
U saobraćajnoj nesreći u Vlasenici smrtno stradao muškarac U saobraćajnoj nesreći u Vlasenici smrtno stradao muškarac
Uhapšeno lice zbog neplaćenih kazni za prekršaje Uhapšeno lice zbog neplaćenih kazni za prekršaje
Najčitanije
  • Čovjek iz BiH naletio na zmiju dugu više od metar i po (FOTO)
    23h 20m
    0
  • Zaplijenjeno 250 kilograma kokaina
    19h 52m
    0
  • Promovisani romani „Srpsko srce Johanovo“ i „Ustaša“ u Istočnom Sarajevu (FOTO)
    21h 45m
    0
  • Policajac godinama prosjacima uzimao novac
    20h 30m
    1
  • Neradni dan u Srpskoj
    9h 15m
    0