Marina Kurteš: „Zlatna medalja iz Umaga mi je najdraža u karijeri“

30.11.2022. 12:13
0
IZVOR: katera.news

Istočno Sarajevo odavno je grad borilačkih sportova, koji je iznjedrio borce i sportiste svjetskog ranga.

Kako živimo u vremenu u kom vrebaju mnoge opasnosti i konstantni napadi stresa,  dobar odabir da se oslobodimo negetivnih misli, i to na ispravan način, je borilački sport. Mnogi stručnjaci govore koliko je važno ispravno usmjeriti negativnu energiju i što prije je se osloboditi.

Karate je jedan od borilačkih sportova, koji može biti pravi izbor za kanalisanje negativne energije kroz učenje različitih borilačkih pokreta, tehnike i discipline.

Jedna od disciplinovanih i jako marljivih sportista u Istočnom Sarajevu je karatistkinja Marina Kurteš, koja je i današnja sagovornica portala Katera.

 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika

Foto: Ustupljene fotografije

Ova devetnaestogodišnjakinja svoje prve vještine stekla je kao djevojčica u Karate klubu „Slavija“.

- Karate sam počela da treniram sa najboljim drugom. Pozitivna energija koju sam osjetila na prvom treningu zadržali su me sve do danas – navela je Kurteš.

Danas, dodaje Kurteš, „Slavija“ broji više od 80 takmičara koji treniraju u sjajnim uslovima, a međusobna saradnja i pomoć je ono što odlikuje članove ovog kluba.

Govoreći o predstojećim takmičenjima, naša sagovornica je istakla da su već počele pripreme za Svjetsku seniorsku ligu „Serije A“ , koja će biti održano u Atini početkom sljedeće godine.

- Preostalo je malo vremena do takmičenja u Atini, koje se ujedno i boduje na svjetskoj rang-listi. Takođe, u februaru me očekuje i evropsko prvenstvo U21 i nadam se da ću postići najbolje rezultate - istakla je Kurteš.

U nastavku razgovora, Marina, koja je sinonim za perspektivnu karatistkinju, rekla je kako joj je sport pomogao da se razvije u stabilnu, psihički jaku ličnost, ali i da izgradi veliko samopouzdanje.

Pored profesionalnog sportskog zalaganja, ona je student prve godine Mašinskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, i kako ističe, teško je izbalansirati fakultetske i sportske obaveze.

- Predavanja dugo traju, a treninzi su jako zahtijevni i iziskuju puno vremena i odricanja, naročito kada se spremam za takmičenja – objašnjava Kurteš.

Na novinarsko pitanje o trenutnoj situaciji u sportu u našem gradu i Republici Srpskoj, Marina ističe da se primjeti napredak.

- Danas se sport cijeni i svaki novi uspjeh sa sobom nosi određene benefite i povlastice, što mogu da potvrdim. Takođe, veliki broj takmičara iz našeg grada, Republike Srpske i BiH učestvuje na evropskim i svjetskim takmičenjima i to je podatak koji dokazuje da se sport, cijeni – rekla je ona.

U moru medalja koje je osvojila,uvijek postoji ona koja jače sija u odnosu na druge.

- Najdraža medalja mi je s takmičenja u Umagu 2018. godine, koje je bilo jedno od jačih takmičenja u mojoj karijeri. Na ovom takmičenju učestvovalo je više od 75 takmičarki iz cijelog svijeta i zbog toga je zlatna medalja iz Umaga za mene posebno važna – istakla je Marina.

Sigurni smo da će Marina, uzorna sportistkinja i studentica, ostvariti ciljeve na oba fronta, i zlatnim slovima ispisati istoriju ovog sporta.

Komentari 0
Povezane vijesti
Kurteš: Čast je nositi zastavu Srpske na sportskim igrama u Kazanju Kurteš: Čast je nositi zastavu Srpske na sportskim igrama u Kazanju
Marina Kurteš ponovo prvakinja Bosne i Hercegovine Marina Kurteš ponovo prvakinja Bosne i Hercegovine
Marina Kurteš sa reprezentacijom Srpske na sportskim igrama BRIKS-a u Rusiji Marina Kurteš sa reprezentacijom Srpske na sportskim igrama BRIKS-a u Rusiji
Najčitanije
 • Opljačkan manastir Ostrog, identifikovana osumnjičena
  22h 42m
  0
 • Dejan Kojić kandidat DEMOS-a za načelnika opštine Pale
  23h 29m
  11
 • Uhapšen zbog pucnjave u Palama
  7h 36m
  0
 • Marija Karađorđević, srpska kraljica koja zaslužuje poštovanje ravno svetici
  6h 16m
  1
 • Koncert Željka Samardžića večeras u sportskoj dvorani na Trgu Srbije
  6h 58m
  0