Milena Pavlović: Pogled sa vrha Himalaja znak da ne postoji granica

06.11.2023. 11:13
0
IZVOR: glassrpske.com

Planinarka iz Vlasenice Milena Pavlović popela se na najveći planinski vijenac na svijetu Himalaje i to na jedan od najzahtjevnijih vrhova Island pik. Tako je ispunila san za kojim čeznu svi zaljubljenici u alpinizam i ekstremne sportove.

Da bi se uputila u taj poduhvat bila je potrebna odlična fizička pripremljenost, a na tome je radila više od dvije godine.

Članica Planinarsko-ekološkog društva “Acer” po povratku u Vlasenicu za “Glas Srpske” prenijela je utiske o nezaboravnom iskustvu koje je počelo sredinom oktobra, ne krijući ushićenje i sreću jer je upoznala nove ljude i njihovu kulturu.

- Svaki planinar sanja o Himalajima. To je bio i moj san i drago mi je da se ostvario. U Nepal se sigurno vraćam, ovo je samo početak - rekla je Pavlovićeva.

Tokom uspona, priča ona, prolazili su kroz mnoga sela, spavali u lodževima namijenjenim za planinare, a posebno je oduševljena srdačnošću naroda ove azijske zemlje.

- Nepalci veoma skromno žive, ali sa mnogo poštovanja prema gostima i turistima. Stalno su nasmijani i zrače pozitivnom energijom. Kupaju se vani u lavoru, a odjeću peru na rijeci. Nakon petnaestak dana bez kupanja i sa skromnom ponudom hrane, shvatila sam da nam ne treba puno za sreću. Ovo putovanje zauvijek je promijenilo jedan dio mene - kazala je Pavlovićeva.

Kako kaže, ekspedicija sastavljena od devet članova i vodiča Nikole Ajdukovića u ime “Extreme Summit Team Beograd” tokom uspona imala je problem sa virusom, temperaturom i dijarejom, što je nekoliko dana otežavalo planinarenje.

 

- Sa nama su stalno bili vodič i porteri, odnosno nosači, koji su himalajski heroji. Svaki dan su nosili po 15 do 20 kilograma opreme po članu ekspedicije. Poslije 12 dana došli smo i do dana testa - aklimatizacija na  “Chhukung Pina 5.550 metara nadmorske visine, što je bio pokazatelj kako se naš organizam ponaša na većoj nadmorskoj visini i kakvi su izgledi svakog člana za završni uspon na Island pik. Na moje veliko iznenađenje nisam imala nikakvih simptoma - rekla je Pavlovićeva.

 

Prema njenim riječima, dva dana nakon aklimatizacije krenuli su na završni uspon.

- Nedostatak kiseonika i brzo umaranje nisu uticali na uživanje u svakom trenutku uspona. Kada sam se popela na vrh shvatila sam da granice ne postoje, da samo treba vjerovati. Uspon na Island piku posvećen je oboljelim od multiple skleroze - rekla je Pavlovićeva te je zahvalila sponzorima, firmi “Alumil” i opštini Vlasenica.

Planovi

Milena Pavlović ističe da neće mnogo odmarati te već naredni vikend ide na Treskavicu, a ima i planove za narednu godinu.

- Početkom 2024. planiran je uspon na Kilimandžaro koji je ujedno i najveći vrh u Africi, kao i dosta uspona na Alpima - kazala je Pavlovićeva i dodala da 2025. godine želi da se vrati u Nepal.

Piše: Miloš Vasiljević

Komentari 0
Povezane vijesti
Sedmi planinarski slet u Han Pijesku okupio oko 200 planinara (VIDEO) Sedmi planinarski slet u Han Pijesku okupio oko 200 planinara (VIDEO)
Grupa planinara iz Srpske osvojila najviši vrh Španije Grupa planinara iz Srpske osvojila najviši vrh Španije
Milena Pavlović sa Himalaja: „Ovdje ste jednom u životu“ Milena Pavlović sa Himalaja: „Ovdje ste jednom u životu“
Najčitanije
  • Pale: Radomir Vučković pronašao novac i vratio ga vlasnicima
    19h 7m
    3
  • Pretresi u Istočnom Novom Sarajevu, jedno lice lišeno slobode
    22h 27m
    0
  • Jelena Samardžija i Jovanka Šiljak, srpske heroine: Život posvećen brizi za nejač
    23h 19m
    1
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    22h 19m
    0
  • Učenici OŠ „Jovan Dučić“ iz Istočne Ilidže posjetili Jahorinu (FOTO)
    20h 45m
    0