Milica Borovčanin: „Veliko zadovoljstvo je biti među nagrađenima“

11.01.2024. 09:49
0
IZVOR: srna.rs/katera.news

Sokolačka mlada pjesnikinja Milica Borovčanin, dobitnik je Plakete "Sveti Stefan", koja se dodjeljuje povodom 9. januara – Dana Republike Srpske.

Ona je ovu plaketu dobila jer je osvojila prvo mjesto na literarnom konkursu "Sjećanje na nevino stradale žrtve u koncentracionom logoru Jasenovac - Donja Gradina", a svoje nagrađene stihove čitaće danas na svečanoj akademiji povodom Dana Republike u Prijedoru.

Milica je istakla da su u utorak, 9. januara, povodom Dana Republike nagrađeni veliki ljudi, poput Matije Bećkovića i drugih pisaca, porodice poginulih boraca i svi oni koji su svojim radom direktno uticali i na stvaranje Republike Srpske i na njeno očuvanje.

- Meni je velika čast i veoma mi je drago što se nagrađuju posebno mladi, učenici osnovne i srednje škole, jer je na njima budućnost. Nagrađuje se, sa jedne strane i prošlost, a sa druge budućnost, jer u rukama nas omladine i stoji Republika Srspka i ono što će u njoj ostati - izjavila je Borovčaninova za Srnu.

Ona je naglasila da joj je veliko zadovoljstvo bilo biti među nagrađenima i ljudima koji su, svako na svoj način, dali doprinos razvoju Republike Srpske.

Milica je učenik četvrtog razreda Opšte gimnazije u sokolačkom Srednjoškolskom centru "Vasilije Ostroški", a pobjednik je i republičkog konkursa za najbolje literarne radove povodom Dana Republike.

Do sada je objavila tri samostalne knjige i dobila više od 100 nagrada i priznanja za literarno i likovno stvaralaštvo.

Nizom manifestacija proteklih dana u Banjaluci i u svim opštinama i gradovima Republike Srpske svečano je obilježen Dan Republike - 9. januar.

Deveti januar se slavi kao Dan Republike Srpske jer je tog datuma 1992. godine nastala pod prvobitnim nazivom Republika srpskog naroda u BiH.

Srpsku su osnovali srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH nakon što su preglasani u ključnim pitanjima o opstanku Jugoslavije, a pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba, koji su imali status konstitutivnog naroda.

Naziv Republika srpskog naroda u BiH bio je u upotrebi do 28. februara 1992. godine i proglašenja prvog Ustava, kada je zamijenjen sa Srpska Republika BiH koji je korišten do 12. avgusta 1992. godine, kada je uveden Srpska Republika. Taj naziv septembra 1992. godine zamijenjen je sadašnjim - Republika Srpska.

Komentari 0
Povezane vijesti
Povodom rođendana Republike Srpske 32 torte sa motivima Povodom rođendana Republike Srpske 32 torte sa motivima
Patrijarh Porfirije: Srpska je izraz vijekovne težnje srpskog naroda da živi u slobodi, pravdi i miru Patrijarh Porfirije: Srpska je izraz vijekovne težnje srpskog naroda da živi u slobodi, pra...
"Grobari" iz Višegrada bakljadom i vatrometom čestitali rođendan Srpskoj "Grobari" iz Višegrada bakljadom i vatrometom čestitali rođendan Srpskoj
Najčitanije
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    10h 29m
    0
  • Sjećanje na Milomira Janjića Zeku
    9h 53m
    0
  • Godišnjica smrti predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita
    8h 8m
    12
  • Preminuo Vojislav Čarkić - naš dobri prota Vojo
    1h 27m
    3
  • Godišnjica herojske pogibije pilota Milenka Pavlovića
    9h 47m
    0