Milorad Kojić: Hag krio dokumente Vojske Republike Srpske

10.08.2019. 11:58
1
IZVOR: Srna

Haški tribunal prikrivao je ratnu dokumentaciju Vojske Republike Srpske (VRS) jer nije omogućio njeno korišćenje odbranama prvog predsjednika Srpske Radovana Karadžića i nekadašnjeg komandanta Glavnog štaba VRS generala Ratka Mladića, rekao je direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić.

"U toj dokumentaciji moglo je biti materijalnih dokaza koji bi znatno uticali na prvostepenu presudu generalu Ratku Mladiću, a kasnije i na drugostepenu presudu Radovanu Karadžiću", izjavio je Kojić.

Kojić kaže da se to najbolje potvrđuje u predmetu protiv generala Mladića, jer su prije godinu dana u Hagu dali pristup nekim dokumentima, koja uopšte više nisu bila potrebna, jer je prvostepeni postupak davno bio završen.

"Potpuno je apsurdno i nedopustivo da neko vlada ratnom dokumentacijom i ne učini je dostupnom odbranama optuženih u Haškom tribunalu, kao i ono što je verifikovano presudama", istakao je Kojić.

Kojić je podsjetio da je Republika Srpska ne samo ustupala dokumentaciju Haškom tribunalu, nego su čak i pripadnici SFOR-a nasilno ulazili u privatne posjede i kuće, te oduzimali dokumentaciju bez bilo kakvih zapisnika od zvaničnih institucija.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Ccc 10.08.2019. 15:04
    Joj ovog kad vidim, nije mi dobro.
Povezane vijesti
Šta je obilježilo tri decenije postojanja Haškog tribunala Šta je obilježilo tri decenije postojanja Haškog tribunala
Kojić: Sud što hitnije da krene sa izvođenjem svjedoka protiv Ganića Kojić: Sud što hitnije da krene sa izvođenjem svjedoka protiv Ganića
Kojić: Nema odustajanja dok se Dudaković i drugi ne nađu u zatvoru Kojić: Nema odustajanja dok se Dudaković i drugi ne nađu u zatvoru
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    3h 52m
    0
  • Slani mafini
    13h 13m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    15h 8m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    13h 2m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    7h 31m
    0