Miroslav Lučić uputio pismo Valentinu Incku

31.07.2020. 10:10
0
IZVOR: Katera

Predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Miroslav Lučić uputio je pismo visokom predstavniku u BiH Valentinu Incku u kojem zahtijeva da međunarodne institucije zaštite vjerske objekte i imovinu Srpske pravoslavne crkve u Sarajevu.

Pismo prenosimo u cijelosti:

Vaša ekselencijo,

Uvažavajući Vaše vrijeme i obaveze koje svakodnevno imate i izvršavate, želio bih da Vam skrenem pažnju na nemile događaje koji su se desili u prethodnom periodu u Kantonu Sarajevo, a tiču se skrnavljenja, oštećivanja i pljačkanja srpskih pravoslavnih vjerskih objekata i grobalja.

Naime, od početka ove godine zabilježeno je više napada kojima je pričinjena šteta na vjerskim objektima i nadgrobnim spomenicima. U januaru su nepoznati počinioci nasilno ušli, oštetili i opljačkali crkvu Svetog Save u Blažuju koja je sagrađena 1897.godine i koja je proglašena za nacionalni spomenik BiH.

U julu je opljačkana crkva Svetog Ilije u Ilijašu koja je sagrađena 1881.godine. U ovom mjesecu su takođe oštećeni Parohijski dom pored pravoslavnog groblja na Vrelu Bosne i opet crkva Svetog Save u Blažuju i tom prilikom ukradene svetinje koje sveštenici upotrebljavaju tokom Svete liturgije.Počinioci najčešće ostaju neotkriveni. U jednom slučaju, koji se desio ranije prilikom skrnavljenja groblja u naselju Osijek su osumnjičena lica, iako su priznala svoje nedjelo, puštena zbog nedostatka dokaza.

Malobrojni Srbi koji su ostali na svojim imanjima poslije potpisivanja Dejtonskog sporazuma, zajedno sa sveštenstvom Mitropolije Dabrobosanske i uz pomoć predstvanika grada Istočno Sarajevo i Republike Srpske, trude se da očuvaju srpske bogomolje i baštinu koja je ostala u Kantonu Sarajevo, kao dokaz viševjekovnog postojanja srpskog naroda na ovim prostorima.

U tom nastojanju ih ometaju i sprečavaju neodgovorni pojedinci koji krađama srpskih crkvenih relikvija pod okriljem noći ostvaruju neku materijalno-finansijsku korist, ali istovremeno čine neprocjenjivu štetu procesu uspostavljanja međunacionalnog pomirenja i povjerenja. Ikone i kandilo su svetinje koje krase kuću svakog srpskog domaćina, pa tako i naše crkve. Onaj ko se usudi uništavati naše svetinje postaje neprijatelj našeg doma i naše crkve. Još uvijek vjerujemo i nadamo se da je broj ovih zlonamjernika mali da bi uništio našu želju za dobrosusjedskim odnosima i suživotu različitih vjerskih konfesija.

Nažalost, glas osude navedenih nedjela od strane političara, prije svega bošnjačkih, po pravilu izostaje ili nije dovoljno snažan. Jasna politička opredjeljenost je neophodna kao podstrek radu policijskim organima u pronalaženju počinilaca krivičnih djela, ali i kao podrška srpskom narodu i crkvi da može u slobodi da živi, radi i ispunjava svoje vjerske potrebe i na prostorima gdje su u manjini, što im na kraju krajeva, garantuje i Ustav BiH.

Iskreno da Vam kažem, nisam zadovoljan ni reakcijom srpskih političara, posebno onih koji predstavljaju srpski narod u zajedničkim institucijama BiH.

Vaša ekselencijo,

Molim Vas, da kao visoki predstavnik međunarodne zajednice zadužen za provođenje civilnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma, iskoristite Vaš uticaj i snagu zajednice koju predstavljate i snagom Vašeg autoriteta se zauzmete za rješavanje problema koje sam naveo. Duboko uvažavam Vaš doprinos i priloge koje ste nesebično dali prilikom izgradnje ili obnove srpskih manastira i crkava, te sam uvjeren da ćete nam i u ovoj situaciji pomoći.

Ovom prilikom bih Vas takođe zamolio da pružite maksimalnu podršku našem visoko preosvećenom Mitropolitu Gospodinu Hrizostomu u njegovim naporima i nastojanju da se Srpskoj pravoslavnoj crkvi vrati imovina oteta od strane komunističkog režima prije skoro osam decenija.

Vaša ekselencijo,

Neposredan motiv da Vam se obratim jeste moje prisustvo pomenu nevinim žrtvama iz naše gradske opštine Trnovo koje su stradale u ljeto 1992.godine. Među 232  srpske žrtve nalazi se mnogo žena, djece (najmlađe 18 mjeseci) i staraca (najstariji 96 godina), kao i sveštenik Neđeljko Popović. Tog nesrećnog ljeta zapaljena je crkva u Trnovu posvećena Svetom Georgiju koja je sagrađena 1886. godine. Za ove monstruozne zločine još niko nije osuđen.

Nedjela koja se dešavaju ovih dana, kao što su skrnavljenja i pljačkanja srpskih crkava, ukazuju da ovdje još uvijek žive ljudi koji nisu za mir i suživot. Iskreno se nadam da su u manjini, ali se nadam i da ćete preduzeti konkretne korake da se zaustave ovi pokušaji zastrašivanja i uništavanja tragova srpskog postojanja na ovim prostorima. Ukoliko ništa ne preduzmete, smatram da ćete poništiti jedan od razloga Vašeg boravka i rada u BiH.

S poštovanjem,

Komentari 0
Povezane vijesti
Lučić: Cijeniti žrtvu sarajevskih Srba Lučić: Cijeniti žrtvu sarajevskih Srba
Berjan: Pokrenuću inicijativu da se svi zvaničnici u Srpskoj podvrgnu testiranju na droge Berjan: Pokrenuću inicijativu da se svi zvaničnici u Srpskoj podvrgnu testiranju na droge
Lučić: Srbi nisu ustuknuli pred najvećom vojnom silom Lučić: Srbi nisu ustuknuli pred najvećom vojnom silom
Najčitanije
  • Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije
    9h 59m
    8
  • Studenti sa Elektrotehničkog fakulteta pokazali su da znaju dobro i sa loptom
    23h 9m
    0
  • Kandidat za gradonačelnika ubijen na predizbornom skupu!
    23h 41m
    0
  • Vozač kamiona poginuo u sudaru sa autobusom
    8h 1m
    0
  • Zakazana sjednica o pravilniku za utvrđivanje minimalca
    22h 0m
    0