Mitropolit Hrizostom: Obnova istorijskog fočanskog hrama velika radost

22.05.2024. 15:58
0
IZVOR: radiofoca.com

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom osveštao je danas obnovljeni Hram Svetog Nikole u Foči, koji je iznutra bio prilično oronuo, a na dan kada je zajedno sa opštinom proslavio krsnu slavu zasijao je punim sjajem.

Stara fočanska crkva podignuta je 1857. godine, za vrijeme turske vladavine, na uzvišenju iznad grada, u nekadašnjoj Srpskoj Varoši, a mitropolit Hrizostom ističe da je njena obnova istorijski događaj, kao što je to bila i njena izgradnja.

Obraćajući se brojnim vjernicima tokom slavske arhijerejske liturgije, kojoj je prethodio čin osvećenja, vladika je naveo da je obnova fizičko vaskrsenje hrama iz njegovog pređašnjeg stanja, istučići da je hram obnovljen vjerom, trudom, ljubavlju i zalaganjem svih parohijana.

Mitropolit je naveo da je velika radost i veliki ponos  što vjerni narod Foče ima dva prelijepa hrama- Svetog Save i Svetog Nikole, koji je sada u potpuno drugom izdanju, kako to vjerni narod i zaslužuje.

On je istakao da obnovljeni Hram Svetog Nikole ima veliku istorijsku ulogu i značaj.

- Hram Svetog Save jeste danas dominantan, ali ovo je istorijski hram naroda Foče, parohija fočanskih i ovaj hram mora da bude u istom sjaju, istoj ljepoti, istom dostojanstvu. Pozivam vas da Hram Svetog Nikole ne zaboravite i ne ostavite zato što sada imamo Hram Svetog Save nasred Foče, ali ovaj hram je vaša istorija, vaša duša, vaša vjera i ljubav, ovaj hram je mjesto gdje su se ljudi tokom godina sastajali, molili, osvećivali, pričešćivali i zato je veoma važno da smo ga obnovili i da smo mu dali ovako lijep sjaj i ljepotu, koja mora biti na radost svakog Fočaka i svakog ko uđe u ovaj hram - poručio je vladika Hrizostom.

Kako je naveo, hram je bio ugrožen, ne samo vlagom, pa je donesena odluka da se ide u obnovu, jer se nije moglo dazvoliti da i dalje propada, da ne bi bio doveden u pitanje njegov opstanak.

- Hram je kao i svako biće, i on isto kao i čovjek dotrajava, sva materija dotrajava, a hramovi su od materije sazdani i zato se u istoriji dešavaju potrebe da se obnavljaju, popravljaju i čine boljima da bi upravo trajali vijekovima, a ovaj hram treba da traje vijekovima - rekao je dabrobosanski mitropolit.

Vladika je poručio vjernicima u Foči da im ime Svetog Nikole uvijek odzvanja u srcima i dušama, da se uvijek ugledaju na svog nebeskog zaštitnika, velikog ugodnika Božijeg, revnitelja vjere i velikog borca za čistotu pravoslavnog učenja.

Tokom slavske liturgije, mitropolit Hrizostom proizveo je u čin protojereja starješinu Hrama Svetog Nikole Miloša Samardžiju.

Slika

Foto: radiofoca.com

Vjernici su sa velikom radošću i ushićenjem dočekali krsnu slavu pod svododovima obnovljenog hrama.

- Hram je izvenredan, vidi se da je obnovljen, da je uljepšan, čovjek se u njemu prijatno osjeća i poslije svake liturgije osjeća neku lakoć, polet, neki zanos. Bilo je dosta donatora i ponosna sam na ovaj hram, na ovo veleljepno zdanje, ali i na moje sugrađane - kaže Fočanka Ranka Todović.

Milivoje Vilotić kaže da mu je ispunjena životna želja.

- Srećan sam što sam dočekao da se pomolim Bogu u obnovljenom hramu, koji je zaista bio oronuo i dotrajao - kaže Vilotić.

Nakon što je u obnovljenoj crkvi slomljen slavski kolač, uslijedila je svečana litija ulicama Foče, da bi slavski kolač potom bio slomljen i u zgradi opštine.

Načelnik opštine Milan Vukadinović čestitao je sveštenstvu i vjernicima u Foči krsnu slavu.

- Čast mi je i  zadovoljstvo da smo nanovo osvetili Hram Svetog Nikole, koji je naš svjetionik i čuvar vjere i u onim najtežim vremenima po srpski narod, kada su se naši preci okupljali oko hrama. Ovo je istorijski događaj za opštinu, kao što je to prošle godine bilo i osvećenje Hrama Svetog Save, na ponos svih građana Foče - rekao je Vukadinović.

Načelnik je poručio da je i u današnjim vremenima srpski narod izložen mnogobrojnim pritiscima i da poput predaka svi Srbi treba da budu okupljeni i složni oko svoje crkve.

U proteklih godinu i po, u Hramu Svetog Nikole urađena je restauracija zidnog slikarstva, zamijenjene su elektroinstalacije, uvedeno je podno grijanje, dotrajale kamene ploče zamijenjene su mermernom oblogom, u porti je obnovljen sistem odvodnih kanala i proširen južni ulaz sa novom kapijom.

Zidovi hrama bili su prilično oronuli, na dosta mjesta napukli i potamnili toliko da se zidna ornametika jedva nazirala, a sada su ponovo blistaju i crkva je iznutra mnogo svjetlija nego što je bila. 

Prijatnijem ugođaju pod svodovima hrama starog 167 godina doprinijela je i ugradnja podnog grijanja. 

Kanali za odvod površinskih voda u porti bili su začepljeni, voda i vlaga ugrožavali su zidove hrama, pa je i taj problem riješen postavljanjem novih odvodnih cijevi.

Komentari 0
Povezane vijesti
Metod bezbolnog porođaja ponovo dostupan u Univerzitetskoj bolnici Foča Metod bezbolnog porođaja ponovo dostupan u Univerzitetskoj bolnici Foča
Mitropolit Hrizostom obavio obred lomljenja slavskog kolača, zbog kiše nije održana Spasovdanska litija Mitropolit Hrizostom obavio obred lomljenja slavskog kolača, zbog kiše nije održana Spasovda...
Tražio lisičarku-našao lane: Neobičan dan Fočaka Bojana Puhalca Tražio lisičarku-našao lane: Neobičan dan Fočaka Bojana Puhalca
Najčitanije
  • Održan Sabor izvornog pjevanja
    16h 25m
    0
  • Preminuo mladi golman reprezentacije Crne Gore
    22h 46m
    0
  • Valentina Tereškova, tekstilna radnica i prva žena u svemiru
    1h 4m
    0
  • Šehovac: Helez svojim izjavama želi dobiti više glasova na lokalnim izborima
    22h 34m
    21
  • Odbojkaški turnir u Kasindolu stigao do četvrtfinala
    21h 50m
    0