Mitropolit Hrizostom služio u Hramu sabora Srba svetitelja u Brankovićima kod Rogatice

25.10.2021. 13:54
0
IZVOR: Katera

Njegovo Visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Gospodin Hrizostom posjetio je selo Brankovići kod Rogatice i u hramu Sabora Srba svetitelja služio Svetu arhijerejsku liturgiju i propovijedao riječ Božiju.

Visokopreosvećenom Gospodinu Mitropolitu sasluživali su protojerej Dragiša Simić, paroh čajnički, jerej Miloš Janjić, prof. pripravnik iz Foče i đakon  Uglješa Skoko iz Čajniča.

Nakon Svete liturgije održan je pomen dobrovoljcima Prvog svjetskog rata, borcima Drugog svjetskog rata, civilnim žrtama Drugog svjetskog rata i poginulim borcima i civilnim žrtama Odbrambeno-otadžbinskog rata 1992-1995. godine.

Slika

Foto: mitropolijadabrobosanska.org

Poslije trpeze ljubavi prigotovljene za sve sabrane na ovom liturgijskom sabranju Visokopreosvećeni je posjetio Borike kako bi vidio izvedene rekonstrukcijske radove u parohijskom hramu Svetih apostola Petra i Pavla i druge radove izvedene u toku ljeta tekuće 2021. godine.

- Gospod ohrabruje Svetog apostola Petra, koji je malo ranije prepoznao svoju slabost, grješnost i nedostojnost da bude blizu Učitelja i molio Ga da ide od njega, jer Ga nije dostojan. Učitelj  prepoznaje srce i dušu Petrovu i kaže mu da se smiri, da se ne boji što odmah nije poslušao učitelja i saopštava mu jednu za njega novu stvarnost. Zapravo, Gospod želi da kaže Petru da nije sada važno lovljenje riba, nije važan ribolov, jer On, njihov Učitelj i Spasitelj nije došao zbog toga, već je došao da spasi svakog čovjeka iz mora grijehovnoga. Obični galilejski ribari koje predvodi Petar i koji prate Spasitelja, slušaju nauku Njegovu, gle, postaju lovci ljudi! Lovci koji će promjeniti svijet. Iako je Gospod upotrebio ovu slikovitu i alegorijsku sintagmu  ''od sada ćeš ljude loviti'', On misli primarno na  lov spasenja, lov kojim će se svi narodi svijeta spasti i postati zajedničari u Bogočovječanstvu Hrista Gospoda  - govorio je mitropolit dabrobosanski Hrizostom u svojoj besjedi, navodi se na sajtu Mitropolije dabrobosanske.

Komentari 0
Povezane vijesti
Nastavljen pobjednički niz rogatičkih košarkaša Nastavljen pobjednički niz rogatičkih košarkaša
Mitropolit Hrizostom otvorio Treće "Dane Sloge" u Sarajevu Mitropolit Hrizostom otvorio Treće "Dane Sloge" u Sarajevu
Završeni radovi na izgradnji atletske staze u SRC „9. januar“ u Rogatici Završeni radovi na izgradnji atletske staze u SRC „9. januar“ u Rogatici
Najčitanije
 • Uhapšeno lice iz Istočne Ilidže
  12h 22m
  0
 • Uhapšen osumnjičeni za skrnavljenje spomen-ploče na Vracama
  8h 1m
  0
 • Vraćao se sa svinjokolja, pao na nož i preminuo
  14h 34m
  0
 • Glavaš osudio odluku Vlade RS o ukidanju kancelarije Republičkog zavoda za zaštitu kulture u Palama
  11h 56m
  0
 • Izvjesna naplata javnih parkinga u Istočnom Novom Sarajevu
  3h 43m
  4