Митрополит Хризостом служио у Храму сабора Срба светитеља у Бранковићима код Рогатице

25.10.2021. 13:54
0
ИЗВОР: Катера

Његово Високопреосвештенство митрополит дабробосански Господин Хризостом посјетио је село Бранковићи код Рогатице и у храму Сабора Срба светитеља служио Свету архијерејску литургију и проповиједао ријеч Божију.

Високопреосвећеном Господину Митрополиту саслуживали су протојереј Драгиша Симић, парох чајнички, јереј Милош Јањић, проф. приправник из Фоче и ђакон  Угљеша Скоко из Чајнича.

Након Свете литургије одржан је помен добровољцима Првог свјетског рата, борцима Другог свјетског рата, цивилним жртама Другог свјетског рата и погинулим борцима и цивилним жртама Одбрамбено-отаџбинског рата 1992-1995. године.

Слика

Фото: mitropolijadabrobosanska.org

Послије трпезе љубави приготовљене за све сабране на овом литургијском сабрању Високопреосвећени је посјетио Борике како би видио изведене реконструкцијске радове у парохијском храму Светих апостола Петра и Павла и друге радове изведене у току љета текуће 2021. године.

- Господ охрабрује Светог апостола Петра, који је мало раније препознао своју слабост, грјешност и недостојност да буде близу Учитеља и молио Га да иде од њега, јер Га није достојан. Учитељ  препознаје срце и душу Петрову и каже му да се смири, да се не боји што одмах није послушао учитеља и саопштава му једну за њега нову стварност. Заправо, Господ жели да каже Петру да није сада важно ловљење риба, није важан риболов, јер Он, њихов Учитељ и Спаситељ није дошао због тога, већ је дошао да спаси сваког човјека из мора гријеховнога. Обични галилејски рибари које предводи Петар и који прате Спаситеља, слушају науку Његову, гле, постају ловци људи! Ловци који ће промјенити свијет. Иако је Господ употребио ову сликовиту и алегоријску синтагму  ''од сада ћеш људе ловити'', Он мисли примарно на  лов спасења, лов којим ће се сви народи свијета спасти и постати заједничари у Богочовјечанству Христа Господа  - говорио је митрополит дабробосански Хризостом у својој бесједи, наводи се на сајту Митрополије дабробосанске.

Коментари 0
Повезане вијести
Помоћ другима животна мисија Рогатичанкe Драганe Делић Помоћ другима животна мисија Рогатичанкe Драганe Делић
Митрополит Хризостом: Вријеме поста, молитве и духовног размишљања Митрополит Хризостом: Вријеме поста, молитве и духовног размишљања
Митрополит Хризостом сутра служи у манастиру Озерковићи Митрополит Хризостом сутра служи у манастиру Озерковићи
Најчитаније
  • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
    15h 20m
    0
  • „Дом инвест“ гради дом за вас
    12h 49m
    0
  • Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
    12h 7m
    0
  • Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар
    7h 3m
    0
  • Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
    3h 15m
    0