Mitropolit Joanikije: Kosovo - srpsko ognjište koje ostaviti nećemo!

28.04.2024. 13:57
0
IZVOR: srna.rs

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko- primorski Joanikije služio je danas na veliki hrišćanski praznik Cvijeti Svetu arhijerejsku liturgiju u drevnoj hrišćanskoj svetinji, na temeljima manastira Zlatica u Podgorici, i tom prilikom pozdravio goste - djecu sa Kosova i Metohije, ističući da je Kosovo staro srpsko ognjište koje Srbi neće ostaviti.

- Sa nama su djeca sa raspetog, ali svetog Kosova i Metohije i uvijek nam donesu radost. Kosovo i Metohija je naše staro srpsko ognjište, koje ne zaboravljamo i zaboraviti i ostaviti nećemo - poručio je mitropolit Joanikije.

Mitropolit Joanikije je naveo da, iako se množe iskušenja, narod iz Crne Gore i drugih srpskih zemalja ne zaboravlja Kosovo i Metohiju, nego redovno ide i posjećuje ga kao i Jerusalim, daje podršku stradalnom srpskom narodu i braći, naročito sveštenstvu, mohanštvu i djeci na Kosovu i Metohiji.

- Svetinje na Kosovu i Metohiji privlače mnogo naroda, ne samo naš, nego i sve one koji se interesuju za duhovnost i kulturu - rekao je mitropolit Joanikije.

Nakon Svete arhijerejske liturgije i litije oko temelja hrama na Zlatici, na duhovnoj akademiji je govorio profesor Milo Lompar, a u kulturno-umjetničkom programu su nastupili etno pjevačica Danica Crnogorčević, narodni guslar Maksim Vojvodić, crkveni dječiji horovi iz Podgorice.

Komentari 0
Povezane vijesti
Primopredaja posmrtnih ostataka troje Srba ubijenih 1999. na Kosovu Primopredaja posmrtnih ostataka troje Srba ubijenih 1999. na Kosovu
Patrijarhu Porfiriju zabranjen ulazak na Kosovo Patrijarhu Porfiriju zabranjen ulazak na Kosovo
Sve vezano za Svetog Savu je svijetlo, uzvišeno i veličanstveno Sve vezano za Svetog Savu je svijetlo, uzvišeno i veličanstveno
Najčitanije
 • Dječaku iz Istočnog Sarajeva spašena ruka brzom reakcijom ljekara KCUS-a
  19h 15m
  11
 • Saslušan sveštenik sa Pala: Sumnja se da je prodavao lažne diplome "po povoljnoj cijeni"
  16h 6m
  2
 • Identifikovana lica koja se dovode u vezu sa nanošenjem povreda licu u Istočnom Novom Sarajevu
  21h 10m
  1
 • U PU Istočno Sarajevo saslušana tri lica zbog prodaje i kupovine diploma
  19h 57m
  4
 • Pale: Uhapšeni osumnjičeni za izazivanje požara
  20h 45m
  0