Sokočani ogorčeni zbog loše isporuke električne energije (FOTO)

05.10.2020. 18:11
0
IZVOR: NOVOSTI

Problemi sa urednim napajanjem električnom strujom ne traju od juče u Sokocu, ali od juče, na stolu načelnika Milovana Bjelice, nalaze se rezultati Ankete o urednom, bolje reći neurednom snabdijevanju električnom energijom opštine Sokolac.

- Od udara groma, u Sokocu su u posljednja tri mjeseca spaljene četiri trafo stanice, a struka treba da kaže zašto. Stanje je katastrofalno, kada je riječ o isporuci električne energije ZP “Elektrodistribucija” Pale. Građani stalno reaguju, reagujemo i mi iz lokalne vlasti, a sve ostaje po starom. Da bi sve to dokumentovali, uputili smo “anketare” da o “struji” čuju šta kažu građani, a šta privrednici. Dobili smo uglavno očekivane informacije - “struje malo ima, malo nema”, a problema u izobilju. Štete na kućnim aparatima nesagledive, a tek kod ovdašnjih privrednika. Na uvid evo i “Novostima” početni reztultati “Ankete” - rekli su iz kancelarije načelnika Sokoca.

Slika

"Novosti" čitaju strujne jadikovke mještane sela Bjelosavljevići, Kaljine, Bare, Knežine, Sokoloviće. Pažnju im, kako kažu, privlače izjave privrednika iz industrijske zone “Podromanija”.

Na dnevne prekide u isporuci električne energije žali se Janko Vrbarac, vlasnik preduzeća “Jankomerc”, a sa istim problemima se susreću Miroslav i Mitar Đukić, vlasnici namještaja “Stil“, koji koriste u radu kompjuterske mašine novije generacije, pa mnogo praznog hoda ovdje ima 14 zaposlenih. Česti prekidi u napajanju elektičnom energijom prave probleme “Štampariji” Mila Šuke, koji radi i za klijente van Sokoca, a najveći "blam" mu je da mušterijama kaže da kasni zbog “struje”, a kasni.

Slika

Da zbog “struje” trpi i 130 muznih krava, ali i proces hlađenja mlijeka u laktofrizu, jer nekako struje nestaje baš u vrijeme muže krava. Mlijeko ne može da čeka struju, a to pravi probleme u poslovanju - naglašava Nikola Planinčić, direktor farme TC "Zona"

Vlasnik firme “Čajević komerc“ Radivoje Čajević naglašava da su samo u prošlom mjesecu imali 25 sati prekida u isporuci električnom energije, a najviše problema “struja” pravi “Romanija putevima”.

- Tokom rada na kamenolomu, u drobilici se zaglavi po pet kubnih metara teškog kamena. To se onda mora ručno razbijati. Trpi štetu i asfaltna baza na kojoj se grije bitumen na 180 stepeni. Kada u procesu rada nestane struje, prinuđeni smo da bacimo pet kubika asfaltnog materijala i 500 l bitumena - kaže za “Novosti” Dragan Buloščić, tehnički direktor “Romanija puteva”.

Slika

Pod naslovom “Strujni udar” list "Novosti" nedavno je ukazao na probleme sa strujom u Sokocu, kada su nadležni u "Elektrodistribuciji" Pale rekli da na godišnjem nivou za područje Sokoca, u modernizaciju mreže, ulažu blizu 500.000 maraka i da za ovu godinu neće moći učložiti nova sredstva.

Da baš sve nije tako najslikovitije govori ovo "podupiranje" elektro-žica stožinama i vrljikama sa ovdašnjih stabala šljiva. Do kada će - ne zna se.

Komentari 0
Povezane vijesti
Održan Forum za bezbjednost opštine Sokolac Održan Forum za bezbjednost opštine Sokolac
Obilježen Dan škole i krsna slava SŠC „Vasilije Ostroški“ Obilježen Dan škole i krsna slava SŠC „Vasilije Ostroški“
Marijana Mijatović kadetski prvak BiH u disciplini vazdušna puška Marijana Mijatović kadetski prvak BiH u disciplini vazdušna puška
Najčitanije
  • Vlasnik firme iz Novog Sada doveo zaposlene u rodno Nevesinje
    22h 12m
    1
  • Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije
    3h 40m
    5
  • Studenti sa Elektrotehničkog fakulteta pokazali su da znaju dobro i sa loptom
    16h 50m
    0
  • Kandidat za gradonačelnika ubijen na predizbornom skupu!
    17h 22m
    0
  • Promovisana 134 diplomca Filozofskog fakulteta na Palama
    22h 55m
    0