Moleban za vladiku Joanikija i nikšićke sveštenike

14.05.2020. 21:39
0
IZVOR: SRNA

U hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici večeras je služen moleban zbog hapšenja Njegovog preosveštenstva episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija i osam nikšićkih sveštenika.

Ispred hrama u Podgorici okupila se veća grupa građana.

Rektor Cetinjske bogoslovije Gojko Perović rekao je da će se sutra opet okupiti ako vladika Joanikije i nikšićki sveštenici ne budu pušteni na slobodu.

Otac Gojko Perović podsjetio je na današnje riječi Njegovog visokopreosveštenstva mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija da ako koga treba policija da hapsi, da hapsi njega prvo, ali da to ostali sveštenici neće dozvoliti.

Više stotina Budvana okupilo se i večeras u protestnoj šetnji zbog hapšenja episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija i osam nikšićkih sveštenika.

Okupljeni skandiraju "Pustite vladiku", "Milo lopove", "Ustala je Crna Gora, svetinja se branit` mora".

Protest u Beranama počeo je oko 20.00 časova okupljanjem u centru grada. Građani su se potom uputili prema Manastiru Đurđevi stupovi.

Oni traže oslobađanje episkopa budimljansko-nikšićkog i sveštenika iz Nikšića.

Pred zgradom Centra bezbjednosti nalaze se jake policijske snage, ali su građani samo prošli uz prepoznatljive parole i nisu se zadržavali. U ovom trenutku sve je mirno.

Episkopu Joanikiju i sveštenicima nikšićkog Sabornog hrama Danilu Zirojeviću, Željku Rojeviću, Ostoji Kneževiću, Mirku Vukotiću, Vasiliju Brboriću, Draganu Krušiću, Nikoli Marojeviću i Slobodanu Jokiću određeno je zadržavanje do 72 sata nakon saslušanja u Osnovnom državnom tužilaštvu u Nikšiću.

Oni su pritvoreni zbog litije Svetom Vasiliju Ostroškom 12. maja u Nikšiću na kojoj se okupilo više hiljada građana, a koja je prošla uprkos zabrani javnih okupljanja.

Komentari 0
Povezane vijesti
Sjećanje na dan kada je Istočno Sarajevo bilo složno za spas srpskih svetinja Sjećanje na dan kada je Istočno Sarajevo bilo složno za spas srpskih svetinja
Moleban za početak nove školske godine u Crkvi Svetog Đorđa u Miljevićima Moleban za početak nove školske godine u Crkvi Svetog Đorđa u Miljevićima
Služen moleban povodom početka izgradnje Hrama Hrista Spasitelja u Istočnom Novom Sarajevu (FOTO) Služen moleban povodom početka izgradnje Hrama Hrista Spasitelja u Istočnom Novom Sarajevu (...
Najčitanije
  • Milan treba našu pomoć – pozovi 17047
    22h 37m
    0
  • "Đurđevdan" prvi put zapjevan u vozu smrti
    11h 50m
    0
  • U utorak ispraćaj prote Voja Čarkića
    11h 21m
    2
  • Godišnjica odbijanja Vens-Ovenovog plana
    11h 44m
    0
  • Obilježena krsna slava i Dan opštine Istočna Ilidža (FOTO)
    7h 37m
    0