Dukić: Vrijeme otkrivanja karcinoma ključno u borbi za život i smrt

14.10.2020. 11:00
0
IZVOR: Katera

Oktobar je mjesec koji miriše  na rani mraz i pečeni kesten. Miriše i na dosadne jesenje kiše, ali i na velike ljudske borbe. Oktobar je mjesec borbe protiv raka dojke. Svakog dana toga mjeseca, trebali bismo raditi na podizanju svoje svijesti, ali i svijesti cjelokupne društvene zajednice, o važnosti prevencije raka dojke.

Zapravo, ne bi trebao postojati nijedan dan u godini u kom ne bismo trebali misliti o svom zdravlju i kad ne bismo trebali saosjećati sa onima čije je zdravlje narušeno.

Ipak, u mjesecu oktobru imamo priliku pričati glasnije i više slušati o prevenciji raka dojke, kao i o samoj bolesti koja je, nažalost, postala vodeća po smrtnosti ženske populacije.

Prema zvaničnim podacima globalnih statistika o raku iz 2018. godine 2203 stanovnika u BiH boluje od nekog karcinoma, od čega je 1386 žena otkrilo da boluje od karcinoma dojke.

To nije samo statistika, te žene su nečije majke, bake, supruge, sestre, prijateljice, koleginice.

Za portal „Katera“ govorila je mr sci. dr Nikolina Dukić, onkolog iz Univerzitetske bolnice u Foči.

Na samom početku razgovora dr Dukuć se osvrnula na neke statistike, napomenuvši da područje ove bolnice obuhvata i Višegrad, Rogaticu, Pale, Sokolac, Gacko, Bileću te da podaci pokazuju da svake godine sa ovog područja oboli od 40 do 50 žena.

Kako ističe, karcinom dojke je najčešći karcinom kod žena i čini oko 24 odsto svih karcinoma kod ženskog pola, a broj novooboljelih stalno se povećava.

- Starosna struktura oboljelih je između 45 i 50 godina,  ali pojavljuje se i kod sve mlađih pacijentkinja, od 30 godina, pa i ispod toga – objašnjava Dukićeva.

- Danas se karcinom otkriva u ranoj fazi zahvaljujući dobroj dijagnostici, osvještenosti populacije, ali i uprkos tome, uprkos prosvjećivanju i medijskoj popularizaciji ovoga problema dešava se da nam se jave zapušteni slučajevi, pacijentkinje koje „pipaju“ nešto na dojci posljednjih 5 godina – rekla je Dukićeva.

U prijatnom razgovoru koji smo vodili, dr Dukuć je pokušala objasniti da uzrok tome ponekad nije ni zdravstvena neprosvjećenost nego strah koji se veže za riječ karcinom. Taj strah sprečava žene da se na vrijeme jave ljekaru, pa dolaze u posljednji čas kada bolovi postanu nepodnošljivi i bolest se proširi.

- Razlog zašto se karcinom javlja kod mlađe populacije, za šta još uvijek ne postoje čvrsti dokazi, ali postoje mnoge studije, je stresan način života. Pacijenti su sve gojazniji, konzumiraju hranu punu hormona, aditiva, konzervanasa, slabo se kreću i vježbaju, a sve to se može navesti kao mogući razlozi povećanja broja oboljelih od karcinoma, pa i od karcinoma dojke – rekla je naša sagovornica.

Za naš portal je istakla da će govoriti o jednoj tezi, koja nije nimalo popularna, a za koju postoje mnogi dokazi, što potvrđuje i njeno iskustvo, a to je da je karcinom dojke u 70 odsto slučajeva hormono ovisan, što znači da raste zahvaljujući estrogenu i progesteronu.

- Danas smo svjedoci sve većeg broja pacijentkinja koje su podvrgnute ovim hormonima u okviru priprema za vantjelesnu oplodnju. Imamo i određen broj pacijentkinja, koju su nekada u životu bile u procesu vantjelesne oplodnje i poslije određenog vremena dobile karcinom dojke – govorila je o ovoj tezi dr Dukić.

Ono na šta nam je posebno skrenula pažnju ova požrtvovana doktorica je da bolnica u Foči ima tim ljekara, koji je ujedno i najvažniji za liječenje bilo kojeg karcinoma, pa i ovoga. Jedni bez drugih ne mogu, a sjajan tim u bolnici Foča čine i onkolog Jelena Vladić Mašić, načelnica Onkologije, Nenad Lalović, onkolog hirurg, patolozi Danijela Batinić Škipina i Mirjana Ćuk, radiolozi Rajna Stanišić i Vesna Perović.

- Timski rad i multidisciplinarnost su važni u liječenju i dijagnostici karcinoma dojke, a ovaj tim ljekara čini onkološki konzilijum koji se održava jednom sedmično za sve malignitete. Timsko liječenje je jako bitno, pristup različitih grana medicine, jer danas, posebno kada je u pitanju karcinom dojke, nije na prvom mjestu hirurgija. Mi vrlo često, najprije pacijentkinjama dajemo hemioterapiju, pa potom ide operacija, iako se bolest nije proširila. Zadatak takvog redoslijeda terapije je da se smanji tumor, a pacijentkinji se obezbijedi tzv. poštedna operacija dojke – istakla je doktorica.

Nastojeći da nam pojasni, ona je dodala da se vrlo malom procentu oboljelih od karcinom dojke, danas, u potpunosti odstranjuje dojka, a poštednom operacijom ostranjuje se samo tumor, a pacijentkinji se sačuva dojka.

- Preko 80 odsto operanisah pacijentkinja, u našoj ustanovi, dobije poštednu operaciju, što je mnogo bolje i iznimno važno i za psihologiju takvih žena. Vrlo je mučno za ženu kada ostane bez dojke, osim onog segmenta koji se tiče pomisli na malignu bolest, straha od povratka bolesti, hemioterapije... Kada se ženama odstrane dojke one ostaju i vrlo emotivno oskrnavljene jer dojke su simbol ženstvenost. Mastektomija ili odstranjivanje dojke za žene je vrlo teško jer se one tada osjećaju manje vrijedne, manje ženama, manje privlačne, tako da ovakvim načinom liječenja pokušavamo da sačuvamo ženstvenost ženama i manje ih emotivno povređujemo – naglasila je Dukićeva za portal „Katera“.

Na naše pitanje šta je ključno u prevenciji i borbi sa ovom opakom bolešću, Dukićeva je nekoliko puta naglasila da je to vrijeme, vrijeme kada se žena obratila ljekaru.

- Uprkos svim novim terapijama, uprkos najboljem mogućem liječenju, ipak ishod samog liječenja zavisi od pacijentkinje. Ako se jave u ranoj fazi, kada je tumor mali, ispod 2 cm,  mi možemo govoriti o izliječenju, ali ako dođe žena koja već 5 godina „pipa“ nešto u dojci, a bolest je već u 4. fazi, sa promjenama na jetri i plućima, mi tada govorimo samo o produženju života, najčešće mjerenog u mjesecima – naglasila je doktorica Dukić.

Kako sama govori, koliko god da se ona i njene kolege bore za svaki život, ponekad je, priznaje, osjećala bijes i poraz jer je svaki izgubljeni život shvatila i kao lični poraz.

- Treba više govoriti o ovoj temi da bi pacijentkinje shvatile da su, ako se bolest otkrije na vrijeme, one učinile 70 odsto, a mi, doktori ćemo učiniti tih 30 odsto. One još uvijek to ne shvataju, nažalost, postoji strah od karcinoma...Sretala sam i medicinske radnike koje su dolazile u 4. fazi bolesti, što je za mene strašno poražavajuće! – na trenutak je zastala, dodavši pomalo drhtavim glasom, da su to znale biti i njene koleginice s kojima je pila kafu svaki dan, a bolest su krile i javljale se u 4. stadijumu karcinoma dojke.

Za kraj razgovora, doktorica Dukić je napomenula da su pregledi dojki, ultrazvuk i mamografija besplatni, te da se plaća samo participacija.

- U svakoj zdravstvenoj ustanovi u Republici Srpskoj za pregled dojki, ultrazvuk i mamografiju potrebna je samo uputnica porodičnog ljekara. Preporuka je da žene poslije 40. godine, jednom u  dvije godine urade mamografiju, a to je sasvim dovoljno da se bolest na vrijeme otkrije – zaključila je naša sagovornica još jednom napomenuvši da je vrijeme otkrivanja karcinoma ključno u borbi za život i smrt.

Ovaj razgovor sa mr sci. dr Nikolinom Dukić je doprinos portala „Katera“ u podizanju svijesti o važnosti prevencije i ranog otkrivanja raka dojke.

Komentari 0
Povezane vijesti
Dvojica Fočaka pretukla Bilećanina Dvojica Fočaka pretukla Bilećanina
Na kongresu stomatologa operacija uživo i predavanja stručnjaka Na kongresu stomatologa operacija uživo i predavanja stručnjaka
U Foči uhapšene dvije osobe zbog krijumčarenja Egipćana U Foči uhapšene dvije osobe zbog krijumčarenja Egipćana
Najčitanije
  • Majka heroj: Lejla doplivala kroz bujicu i spasila kćerku
    14h 48m
    0
  • Najtežu tikvu uzgojio Ratko Govedarica iz Gacka
    13h 46m
    0
  • Romanijski kajmak prepoznatljiv, zaštićen i ima kupce
    17h 39m
    0
  • Darko Vojvodić donirao 1000 KM, pa pozvao i kolege da urade isto
    18h 56m
    1
  • "Dani tikve" okupili oko 80 izlagača i veliki broj posjetilaca (FOTO)
    14h 0m
    1