Дукић: Вријеме откривања карцинома кључно у борби за живот и смрт

14.10.2020. 11:00
0
ИЗВОР: Катера

Октобар је мјесец који мирише  на рани мраз и печени кестен. Мирише и на досадне јесење кише, али и на велике људске борбе. Октобар је мјесец борбе против рака дојке. Сваког дана тога мјесеца, требали бисмо радити на подизању своје свијести, али и свијести цјелокупне друштвене заједнице, о важности превенције рака дојке.

Заправо, не би требао постојати ниједан дан у години у ком не бисмо требали мислити о свом здрављу и кад не бисмо требали саосјећати са онима чије је здравље нарушено.

Ипак, у мјесецу октобру имамо прилику причати гласније и више слушати о превенцији рака дојке, као и о самој болести која је, нажалост, постала водећа по смртности женске популације.

Према званичним подацима глобалних статистика о раку из 2018. године 2203 становника у БиХ болује од неког карцинома, од чега је 1386 жена открило да болује од карцинома дојке.

То није само статистика, те жене су нечије мајке, баке, супруге, сестре, пријатељице, колегинице.

За портал „Катера“ говорила је мр сци. др Николина Дукић, онколог из Универзитетске болнице у Фочи.

На самом почетку разговора др Дукућ се осврнула на неке статистике, напоменувши да подручје ове болнице обухвата и Вишеград, Рогатицу, Пале, Соколац, Гацко, Билећу те да подаци показују да сваке године са овог подручја оболи од 40 до 50 жена.

Како истиче, карцином дојке је најчешћи карцином код жена и чини око 24 одсто свих карцинома код женског пола, а број новообољелих стално се повећава.

- Старосна структура обољелих је између 45 и 50 година,  али појављује се и код све млађих пацијенткиња, од 30 година, па и испод тога – објашњава Дукићева.

- Данас се карцином открива у раној фази захваљујући доброј дијагностици, освјештености популације, али и упркос томе, упркос просвјећивању и медијској популаризацији овога проблема дешава се да нам се јаве запуштени случајеви, пацијенткиње које „пипају“ нешто на дојци посљедњих 5 година – рекла је Дукићева.

У пријатном разговору који смо водили, др Дукућ је покушала објаснити да узрок томе понекад није ни здравствена непросвјећеност него страх који се веже за ријеч карцином. Тај страх спречава жене да се на вријеме јаве љекару, па долазе у посљедњи час када болови постану неподношљиви и болест се прошири.

- Разлог зашто се карцином јавља код млађе популације, за шта још увијек не постоје чврсти докази, али постоје многе студије, је стресан начин живота. Пацијенти су све гојазнији, конзумирају храну пуну хормона, адитива, конзерванаса, слабо се крећу и вјежбају, а све то се може навести као могући разлози повећања броја обољелих од карцинома, па и од карцинома дојке – рекла је наша саговорница.

За наш портал је истакла да ће говорити о једној тези, која није нимало популарна, а за коју постоје многи докази, што потврђује и њено искуство, а то је да је карцином дојке у 70 одсто случајева хормоно овисан, што значи да расте захваљујући естрогену и прогестерону.

- Данас смо свједоци све већег броја пацијенткиња које су подвргнуте овим хормонима у оквиру припрема за вантјелесну оплодњу. Имамо и одређен број пацијенткиња, коју су некада у животу биле у процесу вантјелесне оплодње и послије одређеног времена добиле карцином дојке – говорила је о овој тези др Дукић.

Оно на шта нам је посебно скренула пажњу ова пожртвована докторица је да болница у Фочи има тим љекара, који је уједно и најважнији за лијечење било којег карцинома, па и овога. Једни без других не могу, а сјајан тим у болници Фоча чине и онколог Јелена Владић Машић, начелница Онкологије, Ненад Лаловић, онколог хирург, патолози Данијела Батинић Шкипина и Мирјана Ћук, радиолози Рајна Станишић и Весна Перовић.

- Тимски рад и мултидисциплинарност су важни у лијечењу и дијагностици карцинома дојке, а овај тим љекара чини онколошки конзилијум који се одржава једном седмично за све малигнитете. Тимско лијечење је јако битно, приступ различитих грана медицине, јер данас, посебно када је у питању карцином дојке, није на првом мјесту хирургија. Ми врло често, најприје пацијенткињама дајемо хемиотерапију, па потом иде операција, иако се болест није проширила. Задатак таквог редослиједа терапије је да се смањи тумор, а пацијенткињи се обезбиједи тзв. поштедна операција дојке – истакла је докторица.

Настојећи да нам појасни, она је додала да се врло малом проценту обољелих од карцином дојке, данас, у потпуности одстрањује дојка, а поштедном операцијом острањује се само тумор, а пацијенткињи се сачува дојка.

- Преко 80 одсто операнисах пацијенткиња, у нашој установи, добије поштедну операцију, што је много боље и изнимно важно и за психологију таквих жена. Врло је мучно за жену када остане без дојке, осим оног сегмента који се тиче помисли на малигну болест, страха од повратка болести, хемиотерапије... Када се женама одстране дојке оне остају и врло емотивно оскрнављене јер дојке су симбол женственост. Мастектомија или одстрањивање дојке за жене је врло тешко јер се оне тада осјећају мање вриједне, мање женама, мање привлачне, тако да оваквим начином лијечења покушавамо да сачувамо женственост женама и мање их емотивно повређујемо – нагласила је Дукићева за портал „Катера“.

На наше питање шта је кључно у превенцији и борби са овом опаком болешћу, Дукићева је неколико пута нагласила да је то вријеме, вријеме када се жена обратила љекару.

- Упркос свим новим терапијама, упркос најбољем могућем лијечењу, ипак исход самог лијечења зависи од пацијенткиње. Ако се јаве у раној фази, када је тумор мали, испод 2 цм,  ми можемо говорити о излијечењу, али ако дође жена која већ 5 година „пипа“ нешто у дојци, а болест је већ у 4. фази, са промјенама на јетри и плућима, ми тада говоримо само о продужењу живота, најчешће мјереног у мјесецима – нагласила је докторица Дукић.

Како сама говори, колико год да се она и њене колеге боре за сваки живот, понекад је, признаје, осјећала бијес и пораз јер је сваки изгубљени живот схватила и као лични пораз.

- Треба више говорити о овој теми да би пацијенткиње схватиле да су, ако се болест открије на вријеме, оне учиниле 70 одсто, а ми, доктори ћемо учинити тих 30 одсто. Оне још увијек то не схватају, нажалост, постоји страх од карцинома...Сретала сам и медицинске раднике које су долазиле у 4. фази болести, што је за мене страшно поражавајуће! – на тренутак је застала, додавши помало дрхтавим гласом, да су то знале бити и њене колегинице с којима је пила кафу сваки дан, а болест су криле и јављале се у 4. стадијуму карцинома дојке.

За крај разговора, докторица Дукић је напоменула да су прегледи дојки, ултразвук и мамографија бесплатни, те да се плаћа само партиципација.

- У свакој здравственој установи у Републици Српској за преглед дојки, ултразвук и мамографију потребна је само упутница породичног љекара. Препорука је да жене послије 40. године, једном у  двије године ураде мамографију, а то је сасвим довољно да се болест на вријеме открије – закључила је наша саговорница још једном напоменувши да је вријеме откривања карцинома кључно у борби за живот и смрт.

Овај разговор са мр сци. др Николином Дукић је допринос портала „Катера“ у подизању свијести о важности превенције и раног откривања рака дојке.

Коментари 0
Повезане вијести
Директору Средњошколског центра Фоча горјело возило Директору Средњошколског центра Фоча горјело возило
Сабор хорова на платоу Светосавског храма Сабор хорова на платоу Светосавског храма
Миљевина: Муж убио супругу, па себе Миљевина: Муж убио супругу, па себе
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    8h 14m
    6
  • Кандидат за градоначелника убијен на предизборном скупу!
    21h 56m
    0
  • Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом
    21h 24m
    0
  • Заказана сједница о правилнику за утврђивање минималца
    20h 15m
    0
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    6h 16m
    0