Na akciju dobrovoljnog darivanja krvi odazvao se veliki broj davalaca

01.06.2022. 13:22
0
IZVOR: katera.news

Na akciju dobrovoljnog darivanja krvi koja je u Istočnom Novom Sarajevu organizovana povodom Spasovdanskih svečanosti i obilježavanja 30 godina od nastanka ove lokalne zajednice odazvao se veliki broj davalaca.

Šef Službe za transfuziju krvi u Bolnici „Srbija“ doktorica Jelena Stojanović Lukić izrazila je zadovoljstvo što se na akciju odazvalo mnogo davalaca iz Srbije i Republike Srpske.

- Nema granica ni barijera kada je potrebno pomoći pacijentima, a krv je jedini lijek koji ne može da se napravi i kupi - izjavio je novinarima.

Slika

 

Foto: katera.news

Stojanović Lukić ističe da će prikupljene doze krvi biti upotrebljene za potrebe pacijenata u Bolnici „Srbija“, ali i u ostalim zdravstvenim ustanovama u Srpskoj.

- Povećan je broj dobrovoljnih davalaca krvi na Sarajevsko-romanijskoj regiji, tako da smo da današnjoj aciji prikupili mnogo više jedinica krvi u odnosu na prošlu godinu – istakla je ona.

Rajko Kuzman iz Udruženja dobrovoljnih davalaca krvi "Radivoje Pima" iz Budve rekao je da je ovo udruženje pobratimsko sa Udruženjem dobovoljnih davalaca krvi Sarajevsko-romanijske regije.

- Već 15 godina učestvujemo na akcijama koje se organizuju u Istočnom Sarajevu. Takođe, oni se odazivaju i na sve naše akcije – rekao je Kuzman ističući da je saradnja ova dva udruženja uspješna.

Vanja Nišić, dobrovoljni davalac krvi, izjavila je da prvi put daruje krv.

- Otac i suprug su dugogodišnji davaoci krvi, a ja sam odlučila da darujem krv jer sam svjesna da tako mogu nekome spasiti život – rekla je ona.

Slika

Foto: katera.news

Predsjednik Skupštine Udruženja dobrovoljni davalaca krvi Sarajevsko-romanijske regije Stojan Šljuka istakao je da se ovogodišnja akcija organizuje povodom Svjetskog dana dobrovoljnog davalaštva krvi, a u okviru Spasovdanskih svečanosti.

On je istakao da se na akciju odazvalo više od 90 pripadnika Oružanih snaga BiH, da je do sada prijavljeno oko 120 davalaca, te izrazio nadu da će do kraja akcije biti prijavljeno bar 200 davalaca.

Humanitarna akcija dobrovoljnog darivanja krvi trajaće do 15.00 časova u novoj sportskoj dvorani na Trgu Srbija.

U okviru Spasovdanih svečanosti, osim ove humanitarne akcije, najavljen je i bogat kulturno-zabavni program.

Komentari 0
Najčitanije
  • Lokalni izbori 2024: Održani lokalni izbori u BiH
    7h 2m
    4
  • Grad Istočno Sarajevo: Do 15.00 časova najveća izlaznost u Trnovu
    5h 9m
    0
  • Grad Istočno Sarajevo: Do 11.00 časova najveća izlaznost u Trnovu
    8h 36m
    1
  • Pogledajte grafikon o promjeni broja birača u odnosu na lokalne izbore 2020. godine
    8h 6m
    0
  • Sutra praznik Svete Tekle
    13h 1m
    0