Na današnji dan 1961. Jurij Gagarin poletio u svemir (VIDEO)

12.04.2020. 17:49
0
IZVOR: politika.rs

Jurij Gagarin rođen je 9. marta 1934. godine u Klušinu. Svijet će ga pamtiti kao prvog čovjeka koji je otišao u kosmos - 12. aprila 1961. godine u svemirskoj letjelici Vostok 1.

Njegov let je trajao jedan sat i 48 minuta. Pošto je postojala velika vjerovatnoća da misija ne uspije i Gagarin pogine, sastavljena su tri saopštenja za štampu: jedan u slučaju uspjeha i dva u slučaju neuspjeha. Kontrolori na Zemlji su tek nakon 25 minuta ustanovili da je Gagarin dostigao stabilnu orbitu, prenosi „National Geographic Srbija”.

Vostokom 1 je upravljano automatski, pošto medicinsko osoblje i konstruktori letjelice nisu bili sigurni kako će ljudsko biće reagovati na bestežinsko stanje, pa su ručne kontrole bile zaključane kako Gagarin ne bi sam upravljao letjelicom, a šifra za otključavanje kontrola je bila postavljena u Vostok 1, za slučaj da se desi nešto nepredviđeno.

Rakete su se uključile iznad zapadne obale Afrike, blizu Angole, oko 8.000 kilometara od predviđenog mjesta za sletanje, a gorjele su oko 42 sekunde. Zbog ograničenja u pogledu mase nije bilo rezervnih raketa. Kapsula je imala zalihe za 10 dana koje će omogućiti život i prirodno opadanje orbite u slučaju da rakete ne odrade kako je planirano.

Nakon paljenja raketa za povratak, Vostokov modul s opremom je neočekivano svežnjem žica ostao privezan za kapsulu za povratak. Dvije polovine letjelice je trebalo da se odvoje 10 sekundi nakon gašenja raketa za povratak, ali se to nije desilo ni poslije 10 minuta. Letjelica se naglo okretala prije nego što su žice izgorjele i modul se namjestio u pogodnu visinu za ulazak.

Gagarin je iskočio padobranom na visini od sedam kilometara i bez problema se spustio na zemlju.

Kako su pravila Međunarodne aeronautičke federacije zahtijevale da se pilot mora spustiti sa svojom letjelicom, Sovjetski Savez je insistirao da je Gagarin sletio Vostokom i Međunarodna aeronautička federacija je priznala let. Nekoliko godina kasnije je otkriveno da je Gagarin iskočio iz Vostoka.

Komentari 0
Povezane vijesti
Na današnji dan Jurij Gagarin poletio u svemir (VIDEO) Na današnji dan Jurij Gagarin poletio u svemir (VIDEO)
Indija lansirala raketu kako bi proučavala Sunce (VIDEO) Indija lansirala raketu kako bi proučavala Sunce (VIDEO)
Kina lansirala novu letjelicu u svemir Kina lansirala novu letjelicu u svemir
Najčitanije
  • „Ako izađeš, bićeš zaklan“: Ispovijest Danila Beribake koji je preživio pakao Doborovoljačke ulice
    3h 55m
    7
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    2h 51m
    0
  • Saobraćaj u prekidu zbog udesa na putu Foča-Gacko, sedam lica povrijeđeno
    21h 36m
    0
  • NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad
    18h 35m
    0
  • Normalizovan saobraćaj na magistralnom putu Foča-Gacko
    19h 47m
    0