Na današnji dan rođen je Gavrilo Princip

25.07.2018. 12:45
0
IZVOR: mojahercegovina.com

Na današnji dan 1894. godine rođen je Gavrilo Princip, pripadnik “Mlade Bosne” koji je izvršio atentat na Franca Ferdinanda. Atentat je poslužio kao povod za napad Austrougarske na Srbiju čime je započeo Prvi svjetski rat.

Gavrilo Princip je rođen 25. 7. 1894. godine u mjestu Obljaj kod Bosanskog Grahova. Bio je jedno od devetero djece, od kojih je šestero umrlo u detinjstvu, Petra i Marije Princip.

U Sarajevu je pohađao Trgovačku školu, a potom gimnaziju. Bio je član jedne od omladinskih organizacija koja je bila u sastavu pokreta “Mlada Bosna” čiji je cilj bilo okončanje aneksije nad Bosnom i Hercegovinom i ujedinjenje svih Južnih slovena. Organizacija je okupljala mlade Srbe, Hrvate i Muslimane.

Princip se u istoriju upisao nakon “Sarajevskog atentata”, 1914. godine kada je izvršio atentat na austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda.

Po prvobitnom planu atentata, izvršilaca je bilo šest. Od tih šest četiri nije uradilo ništa prilikom prvog prolaska carske kolone prilikom koje je Nedeljko Čabrinović bombom promašio automobil u kome se nalazio Ferdinand, ali je lakše ranio pukovnika Eriha fon Mericija i grofa Boz-Valdeka.

Prilikom povratka kolone Gavrilo Princip je uspješno izvršio atentat. Na suđenju je ustanovljeno da atentatori nisu imali namjeru da ubiju Sofiju Hotek. Oružje koje je Princip koristio bio je belgijski M 1910 poluautomatski pištolj koji je navodno pripadnicima Mlade Bosne uručio sam Dragutin Dimitrijević Apis.

Iako sa ovim incidentom nisu bile povezane zvanične vlasti Kraljevine Srbije već određeni ljudi na visokim položajima (pripadnici organizacije „Ujedinjenje ili smrt” ili „Crna ruka” Austrougarske vlasti su iskoristile novonastalu situaciju da upute ultimatum Srbiji.

Srpske vlasti su odgovorile pozitivno na sve tačke ultimatuma, osim na jednu u kojoj se tražilo upućivanje austrougarskih istražnih organa unutar teritorija Kraljevine Srbije. Ovo su vlasti Austrougarske iskoristile da objave Srbiji rat, koji je ubrzo eskalirao u Prvi svjetski rat.

Komentari 0
Povezane vijesti
Navršilo se 106 godina od smrti Gavrila Principa Navršilo se 106 godina od smrti Gavrila Principa
Od pucnja u Sarajevu do Pančeva - Kako žive potomci braće Gavrila Principa (VIDEO) Od pucnja u Sarajevu do Pančeva - Kako žive potomci braće Gavrila Principa (VIDEO)
Kostović: Ideal "Mlade Bosne" bio sloboda za sve narode u BiH Kostović: Ideal "Mlade Bosne" bio sloboda za sve narode u BiH
Najčitanije
  • Ragib Halilović – Heroj sa Grbavice
    8h 19m
    6
  • Selo koje je prokleo car Lazar i danas živi kletvu
    8h 24m
    1
  • Pet lica povrijeđeno u saobraćajnoj nezgodi na putu Ljubogošta - Podromanija
    9h 16m
    0
  • Tuga u Bileći, poginuo mladić iz Gacka
    21h 46m
    0
  • Saobraćajna nezgoda na putu Ljubogošta-Podromanija
    9h 30m
    0