Na današnji dan upokojio se patrijarh srpski Irinej

20.11.2021. 08:59
0
IZVOR: SRNA

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej /Gavrilović/ upokojio se na današnji dan prošle godine u Vojnoj kovid bolnici "Karaburma" u Beogradu od posljedica virusa korona.

Patrijarh Irinej je rođen 27. avgusta 1930. godine u domu Zdravka i Milijane Gavrilović iz sela Vidove kod Čačka. Na krštenju je dobio ime Miroslav.

U rodnom selu završio je osnovnu školu, Gimnaziju u Čačku, a Bogosloviju u Prizrenu, da bi zatim diplomirao na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu.

Po završetku vojne službe postavljen je za profesora Prizrenske bogoslovije. Prije stupanja na dužnost profesora oktobra 1959. godine u manastiru Rakovici je primio monaški čin od patrijarha srpskog Germana i tada je dobio monaško ime Irinej.

Na dan Svete Petke iste godine u Crkvi Ružici na Kalemegdanu rukopoložen je u čin jeromonaha. Dok je kao profesor službovao u Prizrenskoj bogosloviji upućen je na postdiplomske studije u Atinu.

Za upravnika Monaške škole u manastiru Ostrogu postavljen je 1969. godine, odakle se vraća u Prizren na mjesto rektora slavne Bogoslovije.

Sa te dužnosti je 1974. izabran za vikara patrijarha srpskog sa titulom episkopa moravičkog. Za episkopa niškog izabran je 1975. godine gdje se nalazio do izbora za patrijarha srpskog, naslijedivši upokojenog patrijarha Pavla.

Bio je više puta član Svetog arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne crkve.

Na Svetom arhijerejskom saboru SPC 22. januara 2010. godine izabran je za Arhiepiskopa pećkog, Mitropolita beogradsko-karlovačkog i Patrijarha srpskog.

Sahranjen je prošle godine 22. novembra u kripti Hrama Svetog Save.

Komentari 0
Povezane vijesti
Četiri godine od smrti doktora Laze: Ilidža pamti svoje junake (FOTO) Četiri godine od smrti doktora Laze: Ilidža pamti svoje junake (FOTO)
Doktor Miodrag Lazić - anđeo spasa za Srbe preko Drine Doktor Miodrag Lazić - anđeo spasa za Srbe preko Drine
Sjećanje na velikog Branka Ćopića Sjećanje na velikog Branka Ćopića
Najčitanije
  • Sjećanje na majora Vuka Čvoru: Osam godina od smrti
    14h 49m
    9
  • Manje sklopljenih brakova, mladi sve kasnije stupaju u bračnu zajednicu
    15h 3m
    0
  • Sutra praznik Cvijeti
    14h 55m
    0
  • Danas Lazareva subota i Vrbica
    17h 20m
    0
  • U hramu u Vojkovićima služeno praznično večernje bogosluženje (FOTO)
    5h 44m
    0